Vyrų pavydas perspėja apie rimtą jų pačių problemą

Nepasitikėjimas savimi, menka savivertė ir savigarba – šios vidinės ligos skatina vyrus pavydėti. Sudėtas su kitomis ydomis, pavydas neretai paskatina smurtą.

Pavydžių vyrų žmonos ir draugės neturėtų stengtis bet kokia kaina numalšinti vyrų pavydo.<br>K.Bivainio nuotr.
Pavydžių vyrų žmonos ir draugės neturėtų stengtis bet kokia kaina numalšinti vyrų pavydo.<br>K.Bivainio nuotr.
Asociacijos „Vyrų krizių centras“ direktorė, psichologė O.Liutkevičienė ragino pavydžius vyrus ir jų šeimas kreiptis specialistų pagalbos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Asociacijos „Vyrų krizių centras“ direktorė, psichologė O.Liutkevičienė ragino pavydžius vyrus ir jų šeimas kreiptis specialistų pagalbos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2016, 11:53 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 11:17 PM

„Jei esu stipri ir tvirta asmenybė, gerai save vertinu, man net mintis nekyla, kad mano sutuoktinis ar sutuoktinė daro kažką „įtartino“, – sakė asociacijos „Vyrų krizių centras“ direktorė, psichologė Oksana Liutkevičienė.

Ji aiškino, kad pavydas yra nepasotinamas. Pavydžių vyrų žmonos ir draugės neturėtų stengtis bet kokia kaina numalšinti vyrų pavydo. Vienintelis būdas sveikti – pačiam vyrui imtis vidinio darbo.

– Dėl ko sutuoktiniai ima pavydėti net kai tam nėra priežasčių? – paklausėme O.Liutkevičienės.

– Kartais pavydo mintys kyla, nors tam nėra jokių objektyvių priežasčių. Tai yra tik to žmogaus asmeninė problema, tai lemia paties žmogaus charakteris.

Dažniausiai pavydo problema ištinka žmones, kurie patys savimi nepasitiki, neturi savigarbos, kurių menka savivertė.

Yra net patologinių pavydo formų. Kai žmogus nesusitvarko su savimi, jis mėgina savo problemas perkelti kitam – kaltu lieka kitas. Taip vidinis konfliktas perkeliamas į išorę.

Kitas atvejis, kai yra išdavystės faktas. Tuomet kyla kitokie jausmai ir su jais kitaip dirbama.

– Kas padeda apmalšinti pavydo jausmą?

– Dažniausiai į Vyrų krizių centrą atkeliavę vyrai užduoda šitą klausimą: ką man su savimi daryti, kad nepavydėčiau? Bet nėra nei vaistų, nei magijos, kuri akimirksniu padėtų.

Reikia dirbti su savimi, klausti savęs, kas lemia tai, kad pavydžiu, kodėl man kilo pavydo jausmas. Dažniausiai pavydas kyla dėl kompleksinės pasitikėjimo savimi, savigarbos ir savivertės problemos.

Jei esu stipri ir tvirta asmenybė, gerai save vertinu, man net mintis nekyla, kad mano sutuoktinis ar sutuoktinė daro kažką „įtartino“.

O jei ir daro, tai čia jo ar jos asmeninis reikalas. Su mano pavydu tai nėra susiję.

– Nepagrįstas pavydas – daugiau vyrų ar moterų problema?

– Dažniausia pavydą išgyvena vidutinio amžiaus vyrai. Moterys aktyviau ieško atsakymų į klausimus, jos turi platesnį socialinį ratą, daugiau bendrauja.

Vyrai uždaresni, o tai ir suaštrina vidines problemas.

– Kaip nepagrįstas pavydas susijęs su smurtu?

– Pavydas yra viena iš asmenybės problemų. Kai žmogus turi su savimi rūpesčių, tai jis ir pavydus, ir nerimastingas, ir žemos savivertės. Visa tai iššaukia smurtą.

Smurtu žmogus išreiškia nepasitikėjimą savimi. Tas, kuriam viduje viskas tvarkoje, nesmurtauja.

Smurtauja tas, kuris nesusidoroja su gyvenimo faktais ar įvykiais. Jis patrankydamas kitą mano išspręsiąs savo vidinę problemą.

– Kaip moterims elgtis, kai sutuoktinis nepagrįstai pavydi?

– Pavydas nėra išgydomas. Tai tas pats, kas mėginti paversti sangviniką melancholiku.

Nereikėtų bandyti įtikti, prisitaikyti, įrodyti, kad pavydui nėra pagrindo. Pavydas yra nepamaitinamas. Moteris gali laiku grįžti namo, nesidažyti, nesipuošti, atsiriboti nuo žmonių, tačiau tai vyro pavydo nenumalšins.

Pavydas yra žmogaus asmenybės dalis. Jei žmogus pats su savimi nedirba, kitas asmuo jokiu elgesiu nepakeis to pavydinčio asmens.

– Ar gali žmona padėti vyrui dirbti su savimi, padėti jam spręsti vidines problemas?

– Kai žmogus pats nori dirbti su pavydu, savigarbos stoka ar menku pasitikėjimu, šeimos pagalba yra labai svarbi. Žmona ar draugė gali tokiam asmeniui padėti pirmiausia nukreipdama pas specialistą, o dar geriau – eidama kartu.

Kartais neaišku, ką daryti, kad žmogaus savivertė pakiltų. Tarkime, žmona gali girti vyrą, tačiau žodžiai gali jo ir nepaliesti. Specialistas padės tai išsiaiškinti.

Yra labai daug modelių, kaip dirbti su pavydu ir kitomis asmenybinėmis problemomis.

- Kokie tie darbo modeliai?

– Psichologas dirba su tam tikrais vidiniais mechanizmais. Klientas atpažįsta per silpnus, susilpnėjusius ar nepakankamai vaikystėje sukurtus mechanizmus ir su jais dirba.

Jis išmoksta kontroliuoti pavydą, pyktį, kitas būsenas, kurios trukdo jam ir aplinkiniams.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį apačioje. Anonimiškumą garantuojame. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.