Jėzus jus stebi: galinga optinė iliuzija neveikia tik šizofrenikų

Daugumai žmonių, atėjusių prie šio antkapinio paminklo, vaizduojančio Jėzų, atima žadą. Atrodo, tarsi akmenyje iškaltas Jėzus pasuktų galvą į stebėtoją, kurioje pusėje jis beatsistotų.

 Jėzaus veidas akmenyje yra įdubęs, tai apgauna smegenis.<br> Stop kadras.
 Jėzaus veidas akmenyje yra įdubęs, tai apgauna smegenis.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2017, 2:51 PM, atnaujinta Aug 4, 2017, 3:03 PM

Tai išties gudri optinė iliuzija, apgaunanti smegenis. Tačiau apsigauna ne visi - „stebinčio Jėzaus“ iliuzija neveikia žmonių, sergančių šizofrenija, taip pat apsvaigusių nuo kanapių.

Ankstesni moksliniai tyrimai yra parodę, kad šių žmonių smegenyse nėra skirtumo tarp to, ką „mato akys“, ir to, ką „smegenys mano, kad mato“, rašo „The Daily Mail“.

Gluminantį vaizdo įrašą su „stebinčiu Jėzumi“ „Reddit“ įkėlė vartotojas, pasivadinęs  Bobby Thellere. Nėra tiksliai žinoma, kur tai nufilmuota.

Iliuzija kyla, kai smegenys juslių pateikiamą informaciją interpretuoja pagal kontekstą ir ankstesnę žmogaus patirtį. Kartais šis procesas gali reikšti, kad objekto suvokimas gali labai skirtis nuo tikrovės.

Mūsų smegenys iš patirties žino, kad veidai yra iškilūs, todėl apdoroja vaizdą taip, kad rezultatas atitiktų lūkesčius ir „sveiką protą“.

Tačiau Jėzaus veidas akmenyje yra įdubęs. Tai apgauna smegenis – žinoma, padedant kitoms portrete esančioms gudrybėms, specialiai skirtoms iliuzijai sukurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.