Klounada – svarbi pagalba visuomenės emocinei gerovei

Klounados žanras Lietuvoje yra žinomas dar labai senai, kadangi klasikiniame cirke klounai yra neatsiejama jo dalis. Tačiau organizacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ meno vadovė Justė Liaugaudė pasakoja, kad klounados žanras, kurį organizacijos aktoriai naudoja lankydami socialiai pažeidžiamas žmonių grupes, labiau siejamas su naujosios cirko kultūros Lietuvoje formavimusi.

 Klounados žanras kuria ypač teigiamą poveikį vaikų ir suaugusiųjų emocinei savijautai.
 Klounados žanras kuria ypač teigiamą poveikį vaikų ir suaugusiųjų emocinei savijautai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-07 11:27

„Jeigu žvelgsime į Naująjį cirką kaip reiškinį pasaulyje, neabejotinai sutiksime, kad tai taip pat ganėtinai naujas judėjimas. Todėl labai gera matyti, kad jauni profesionalūs atlikėjai domisi šiuo reiškiniu ir nori jį kuo labiau stiprinti ir plėtoti Lietuvoje“ – teigia J. Liaugaudė.

Klounados žanras kuria ypač teigiamą poveikį vaikų ir suaugusiųjų emocinei savijautai. Žmonės tokiame betarpiškame susitikime su klounais ne tik atsipalaiduoja, tačiau dažnais atvejais tampa tiesiogiai paliesti, jaučia laisvę juoktis ar reikšti garsiai kitas savo emocijas, kurios dažnu atveju yra slepiamos. „Klounas kaip personažas yra labai sociali būtybė, kuri atspindi visas žmogiškas savybes bei visą spektrą emocijų, kurias žmogus geba jausti. Tai žiūrovui leidžia pačiam tapti atviru ir priimti klouną. Be to, jeigu žmonės jaučia stresą ir įtampą, juokdamiesi jie tai praranda, vėl gali pasidžiaugti tuo humoro jausmu, kurį patys turi. Dažnai net verkti, jei sunkios emocijos ar įtampa viduje slepiama buvo per ilgai“ – dalinasi pašnekovė.

Organizacija „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ savo veiklą pradėjo dar prieš aštuonerius metus. „Tai buvo taip nauja mūsų kultūrinėje padangėje, kad tai labiau prilygo meteorito kritimui, kuris buvo tiesiog toks naujas ir nepažintas. Tą laiką mes išnaudojame, manau, labai naudingai – mokėmės iš geriausių pasaulio fizinio teatro ir klounados mokytojų, kurie atvėre mums nežinomas klounados žanro galimybes, o sudėjus mūsų jaunų žmonių entuziazmą ir šių mokytojų patirtį – šiuo metu mes dirbame su įvairiomis žmonių grupėmis, kurios tiesiogiai gali patirti klounados teikiamą džiaugsmą ir grožį“ – pasakoja Justė Liaugaudė.

Šiuo metu organizacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ komanda plečiasi: ieškomi nauji komandos nariai Vilniuje. Gydytojais klounais gali tapti aktoriai, šokėjai, muzikantai ir kiti atlikėjai turinties sceninės patirties, kurie reguliariai lankytų segančius vaikus ligoninėse ir taikydami klounados žanro elementus, skatintų juos šypsotis. Norint tapti gydytoju klounu reikia būti ne tik puikiu atlikėju, bet ir sugebėti sergantį vaiką paversti žvaigžde. Kitaip tariant, šiam darbui reikalingi improvizaciniai, muzikiniai gebėjimai, scenos patirtis. Privalumas – pantomimos, akrobatikos žongliravimo ir šokio/judesio pagrindai. Profesionalūs klounai dirba poroje po du, užsukdami į palatas ir individualiai bendraudami su vaikais per jų fantaziją, vaizduotę.

Gydytojas klounas turi turėti darbo su vaikais patirties, būti puikus improvizatorius, geras klausytojas ir, žinoma, juokingas! Organizacijoje didelis dėmesys skiriamas profesionalios klounados įsisavinimui ir jos pritaikymui skirtingo amžiaus ir gebėjimų žiūrovams. Tai reiškia, kad gydytojas klounas turi turėti noro ir laiko nuolat tobulėti. Klounų apsilankymai praskaidrina ligoninės kasdienybę, mažina stresą ir baimę, padeda atsipalaiduoti bei lavina vaizduotę. Profesionalus gydytojas klounas turi turėti aukštąjį išsilavinimą, norėti tobulėti klounados srityje, dalyvauti vietiniuose ir tarptautiniuose mokymuose, galėti skirti tam laiko ir mėgti dirbti komandoje.

Klounados žinių organizacijos aktoriai nuolat mokosi iš garsiausių klounados ir fizinio teatro mokytojų, tokių kaip Ami Hattab, Aitor Basauri Baruetabena, Jos Hauben, Sergi Estabanell, Helene Gustin ir kt. Yra humoro mokyklos „School of Humor“, įsikūrusios Vienoje, mokiniai.

Jei atitinkate aukščiau išvardintus kriterijus, užpildykite atrankos anketą iki gegužės 28 d. Birželio 2 – 3 dienomis vyks pirmasis gydytojų klounų atrankos etapas „Menų spaustuvėje“, Vilniuje. Daugiau informacijos apie organizuojamą atranką: https://www.facebook.com/events/198876144250355/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.