Ekspertas: organizmas duoda signalą, kai žmogus negyvena pagal savo vertybes

Kaip dažnai profesijų pasirinkimuose besiblaškantis jaunuolis išanalizuoja savo vertybių sistemą? Šis klausimas gali sukelti daugiau klausimų nei suteikti atsakymų ne tik specialybę besirenkančiam jaunimui, bet ir jų tėvams ir net mokytojams.

 Jeigu tarp vertybių ir profesijos nesimato aiškaus ryšio, sėkmingos karjeros ir profesionalumo tikimybė maža. <br> 123rf nuotr.
 Jeigu tarp vertybių ir profesijos nesimato aiškaus ryšio, sėkmingos karjeros ir profesionalumo tikimybė maža. <br> 123rf nuotr.
 Dainius Jakučionis.
 Dainius Jakučionis.
 Romualdas Mačiulis.
 Romualdas Mačiulis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 10:48 AM

Tačiau daktaro Demartini instituto mokinys, žmogaus elgsenos konsultantas, verslininkas Romualdas Mačiulis kviečia į tai rimtai atsižvelgti prieš sprendžiant įtakingus karjeros klausimus: „Jeigu tarp vertybių ir profesijos nesimato aiškaus ryšio, sėkmingos karjeros ir profesionalumo tikimybė maža. Ir atvirkščiai – jei yra akivaizdus ryšys tarp profesijos ir vertybių – šansai sėkmei daugelį kartų didesni.“

Ši moksliškai paremta teorija paaiškina galimos blogos savijautos darbe arba, priešingai, sėkmingo pripažinimo karjeroje priežastis. Tad, kaip išvengti profesijos pasirinkimo klaidų ir imtis vertybių analizavimo?

Vertybių nepaisymas – grėsmė organizmui ir gyvenimui

Romualdas M. teigia, kad įprastai suvokti savo individualią vertybių sistemą yra gana sudėtinga dėl aplinkinių mums įdiegtų vertybių, kurios skatina gyventi pagal kitų nuostatas. Viso to pasekmė – nesėkmingi mokymosi rezultatai arba vidinė frustracija: „Pavyzdžiui, tėvai jaunuolį kreipia teisinio darbo link, nors jis mieliau rinktųsi, pavyzdžiui, sceną ar menus. Tokiu atveju, jeigu vaikas sukandęs dantis kremta teisės mokslus, organizmas jam nuolatos primena, kad tai jam netinka, pradeda reikštis šalutiniai faktoriai – nepavyksta susikaupti, nesinori mokytis, o kartais prasideda ir rimtesni simptomai, pavyzdžiui, migrena. Organizmas visada duoda signalą, kai žmogus negyvena pagal savo vertybių sistemą, o jei į tą signalą nėra reaguojama, jis stiprėja, apima santykius, finansus ir visas kitas gyvenimo sritis,“ – pasakoja vasaros Karjeros stovykloje „Drąsa ir pasitikėjimas savimi“ konsultuojantis vyras.

Gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis sako, kad žmogus yra linkęs prisitaikyti prie jam netinkamų aplinkybių ir jose išbūti. Tačiau to pasekoje viduje atsiranda kankinančios mintys ir abejonės, užduodami klausimai sau: „Kodėl? Kam to reikia?“ Norint išvengti jauno žmogaus netenkinančios gyvenimo krypties, svarbu užsiimti savianalize jau paauglystėje. Dainius J. patikina:

„Daugumai 15-19 metų amžiaus jaunuolių jau būna pakankamai aišku, kokios yra jų vertybės. Ypač, jei ryšys su tėvais yra artimas ir vertybės tinkamos, jie jas perima iš jų.“ Tačiau įprastai jaunuoliai vertybių sau garsiai neįsivardina ir neanalizuoja prieš darant svarbius ateičiai sprendimus.

Unikali vertybių sistema atveria karjeros galimybes

Ruošiantis sprendimams, kurie lemia žmogaus karjerą, žmogaus elgsenos ekspertas Romualdas M. siūlo paprastą metodą vertybių išsigryninimui – norint nustatyti savo ar kitų vertybes, reikia klausyti akimis, ne ausimis. Konsultantas pasakoja: „Mes genetiškai užprogramuoti arti savęs laikyti daiktus, kurie mums simbolizuoja kažką labai svarbaus, tad apsidairykite aplink savo asmeninę erdvę. Pavyzdžiui, žmonės, kuriems vertybės yra kelionės ir pasaulio pažinimas, dažnai savo erdvėje laiko daug nuotraukų iš kelionių, statulėlių, parsivežtų kriauklių. Žmonės, kurių vertybių sistemoje svarbu statusas, įvaizdis, dažnai save apsupa prabangos prekėmis, daiktais, kurie pažymi jų savininko svarbą ir galimybes. Tie, kam svarbu žinios, dažnai savo miegamajame ar svetainėje laiko daug knygų. Susivokus, priklausomai nuo to, kuo save supame, svarbu savęs paklausti – „Ką man šitas daiktas reiškia?“, „Kodėl jis man svarbus?“, – aiškina vertybių sistemos ekspertas.

Kaip teigia specialistas, be galo svarbu dar prieš profesinio kelio pasirinkimą suvokti du dalykus: „Pirma – kokia yra paties žmogaus unikali vertybių sistema, kas jam svarbiausia pirmoje, antroje, trečioje vietoje. Ir antra – kokių gebėjimų ir savybių reikės pasirinktai profesijai. Pavyzdžiui, jei žmogui vertybė – bendravimas, pagalba kitiems, jam puikiai gali tikti verslo vystymo profesija, tačiau, vargu, ar jis bus laimingas ir daug pasieks pasirinkęs buhalterio duoną.“ Karjeros stovyklos „Drąsa ir pasitikėjimas savimi” lektorius Romualdas M. teigia, kad jei vis tik norisi eiti profesiniu keliu, kuriam šiuo metu žmogus neturi suderinamos vertybių sistemos, keliai yra du: atsisakyti šios minties arba koreguoti savo vertybių sistemą, bet pradžiai ją reikia tiksliai nustatyti.

Psichoterapeutas Dainius J. nuramina, jog vertybės gali kisti įgyjant patirties, bėgant laikui ir to nereiktų išsigąsti, o priimti kaip besiformuojančios asmenybės pozityvų padarinį. Keičiantis vertybėms, dažnai keičiasi ir karjeros pasirinkimai, kas reiškia normalų savęs pažinimo ir žmogišką pokyčių procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?