Lietuvos vieta Pasauliniame aukojimo reitinge verčia raudonuoti iš gėdos

Pasauliniame aukojimo reitinge „Charities Aid Foundation“ Lietuva – 137 iš 139 šalių. Mažiau aukojama, padedama nelaimės ištiktiems arba savanoriaujama tik Kinijoje ir Jemene.

 Lietuva pasaulyje pagal aukojimą 2017 m.
 Lietuva pasaulyje pagal aukojimą 2017 m.
Dalia Grybauskaitė Maltos ordino labdaros renginyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė Maltos ordino labdaros renginyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Aukojimas pagal mėnesius.
 Aukojimas pagal mėnesius.
 Gerumo prenumerata.
 Gerumo prenumerata.
 Maltiečių vaikų dienos centras.
 Maltiečių vaikų dienos centras.
 Pagalba neįgaliesiems.
 Pagalba neįgaliesiems.
 Pagalba senoliams.
 Pagalba senoliams.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 2:40 PM, atnaujinta Oct 26, 2018, 3:01 PM

Pagal pinigines aukas Lietuva – 128 vietoje iš 139 valstybių.

Pasak Maltos ordino pagalbos tarnybos lėšų pritraukimo vadybininkės Julijos Staškovskajos, reitinguojant šalis pagal dosnumą vertinti trys rodikliai: pagalba svetimam žmogui arba nelaimėje, savanorystės indeksas ir kiek žmogus paaukojo pinigų.

Pirmoje vietoje pagal aukojimą atsidūręs Mianmaras sugriovė stereotipą, kad aukojimas priklauso nuo šalies išsivystymo. Turtingoji Norvegija – ne pirma, nors pirmame dešimtuke.

Tuo tarpu mūsų kaimynai latviai buvo 131-mi, estai užėmė 100-ąją vietą.

Kaip mano tyrėjai, tradicijai aukoti didelės įtakos turi religija. Pavyzdžiui, aukojimu išsiskyrusiame Mianmare gyventojai daugiausiai aukojo vienuoliams.

Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinės sekretorės Dalios Kedavičienės nuomone, Lietuvoje neturime periodinio aukojimo tradicijų. „Tokią išvadą galiu daryti ir stebėdama mūsų aukotojų įpročius. Lietuvoje dažniausiai aukoja akcijų metu, per didžiąsias šventes“, – sakė D. Kedavičienė.

Anksčiau Lietuvoje atliktas „Spinter“ tyrimas parodė, kad pusė gyventojų neaukojo apskritai, dauguma aukojusiųjų tai darė per akcijas ir didžiąsias šventes. Keturis ir daugiau kartų aukojo apie 7 proc. Lietuvos gyventojų. Dažniausiai aukojama suma 2-3 eurai.

D. Kedavičienė pastebi, kad vaikams ir neįgaliesiems daugiau aukoja jauni žmonės, o senukams – vyresni.

„Mes, lietuviai, nesame blogesni už kitus pasaulyje – užjaučiame ir gailime atsidūrusių nelaimėje. Ir tendencijos yra geros – mes mokomės prisiimti atsakomybę ir būti aktyvūs. Vakaruose įprasta domėtis pagalbos tarnybų veikla, išsirikti tą, kuri artimiausia vertybiškai, reguliariai skirti savo laiko savanoriškai pagalbai bei nuolat skirti dalį pajamų labdarai. Dažnai galvojama, kad aukoti reikia didelėmis sumomis, o aš jų neturiu, bet jei paskirsite vos kelis eurus kas mėnesį ir tai padarys keli šimtai ar tūkstančiai žmonių, tai bus jau milžiniška pagalba“, – sako D. Kedavičienė.

Specialistai pabrėžia, kad Lietuvoje aukojimo tradicijos dar tik kuriamos, tad pagalbą teikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms tenka ieškoti inovatyvių būdų reikalingai paramai surinkti. Vieną tokių iniciatyvų pristato Maltos ordino pagalbos tarnyba, kuri kviečia „užsiprenumeruoti gerumą“ ir reguliariai padėti vargstantiems.

Labiau aukojama prieš Kalėdas

Šiandien startavo Maltos ordino pagalbos tarnybos nuolatinio aukojimo platforma „Gerumo prenumerata“. Tai naujas elektroninio aukojimo būdas, kuriuo siekiama padėti lietuviams keisti savo įpročius ir apie pagalbą skurstantiems senoliams, vaikams ar neįgaliesiems pagalvoti ne tik prieš didžiąsias šventes, bet ir visus metus.

Pažvelgus į maltiečiams žmonių skiriamų aukų procentinį grafiką matomas milžiniškas kontrastas tarp prieš Kalėdas esančio laikotarpio ir likusių metų. Lapkričio ir gruodžio mėnesių aukos sudaro beveik 90 procentų visos per metus gyventojų suaukojamos sumos.

„Prieš Kalėdas vyksta daug akcijų, ir būtent šiuo metu lietuviai labiausiai linkę skirti paramą. Jei per Kalėdinį laikotarpį nepavyksta surinkti tarnybos veiklai reikalingų lėšų visiems metams, ją surinkti per kitus mėnesius tampa itin sudėtinga. Kol kas esame įpratę gerais būti tik per Kalėdas, nors vargstantiesiems mūsų pagalbos reikia visus metus, todėl ir nusprendėme šiemet įvesti naujovę – gerumo prenumeratą visiems metams“, – teigia Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė.

Naujas aukojimo būdas

D.Kedavičienė pasakoja, kad maltiečiai susilaukia vis daugiau jaunų žmonių atsiliepimų, jog jiems patogesnis elektroninis aukojimo būdas, todėl buvo nuspręsta paruošti „Gerumo prenumeratą“ – nuolatinio aukojimo platformą internete.

„Technologinį sprendimą pasiūlė „Swedbank“, o „Gerumo prenumeratos“ pavadinimas kilo iš to, jog daug žmonių kas mėnesį dalį savo pinigų skiria maloniems dalykams: yra užsiprenumeravę muzikos, filmų platformas, mėgstamą žurnalą ar perka loterijos bilietus. Mes siūlome kas mėnesį pasirinktą pinigų sumą skirti ir paramai. Žinodami, kad kas mėnesį paaukojame kad ir kelis eurus geriems darbams, galėsime jaustis geri visus metus, o tai bus didelė parama skurstantiesiems“, – pasakoja Maltos ordino pagalbos tarnybos Lietuvoje vadovė.

Siūlomi du periodinio aukojimo būdai – e. sąskaitų užsakymas ir periodinis mokėjimas kortele. Abu jie leidžia aukoti reguliariai. Kaip veikia gerumo prenumerata galima sužinoti ir ją užsiprenumeruoti maltiečių svetainėje internete: https://maltieciai.lt/aukoti/.

Vaikams, neįgaliesiems ir senjorams

Paaukoti pinigai bus skiriami maltiečių vykdomoms pagalbos veikloms organizuoti. Šiuo metu tarnyba padeda skurstantiems ir vienišiems senoliams, kuriems savanoriai reguliariai veža šiltą maistą ir padeda tvarkytis buityje.

1991 metais Lietuvoje įkurtos Maltos ordino Pagalbos tarnybos savanoriai dalyvauja daugiau kaip 50 įvairių socialinės atjautos projektų.

Maltos ordino pagalbos tarnyba taip pat yra įkūrusi ir išlaiko 14 vaikų dienos centrų visoje Lietuvoje, kur renkasi 350 vaikų ir paauglių, kuriems trūksta rūpesčio ir šilumos savo šeimose.

Tarnybos įkurti jaunimo ir vaikų dienos centrai veikia 14 Lietuvos miestų. 44 Lietuvos mietuose dirba 1500 savanorių.

Taip pat maltiečiai padeda judėjimo negalią turintiems žmonėms, dažniausiai – po įvairių nelaimių atsisėdusiems į neįgaliojo vežimėlį, praradusiems turėtus darbus, pajamas ir gyvenimo būdą. Jiems organizuojamos reabilitacijos stovyklos bei vykdomos kitos pagalbos veiklos.

Maltos ordino pagalbos tarnybos vadovė pabrėžia, jog nuolatinis aukojimas duoda didelę naudą, nes resursus, kurie skiriami finansų paieškai, galima panaudoti tiesioginei pagalbai, o ir pačiai organizacijai lengviau planuoti ateities projektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.