5 patarimai, kaip per metus visiškai pakeisti savo gyvenimą

Tikėk savimi! Būk ištikimas sau, toks, koks esi! Būk stiprus ir nepriklausomas! Ar tokie šūkiai gali padėti savimi nepasitikintiems žmonėms?

 Žmogaus gyvenimas gali visiškai pasikeisti per metus, o pradėti reikia nuo šių penkių žingsnių.<br> 123rf nuotr.
 Žmogaus gyvenimas gali visiškai pasikeisti per metus, o pradėti reikia nuo šių penkių žingsnių.<br> 123rf nuotr.
Saviugdos ekspertė ir gyvenimo trenerė Pam Spurr.
Saviugdos ekspertė ir gyvenimo trenerė Pam Spurr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2018, 10:36 AM

Pastaruoju metu randasi vis daugiau saviugdos specialistų, besisvaidančių skambiais, esą savivertę keliančiais pareiškimais. Tačiau dauguma jų labiau primena socialiniuose tinkluose išpuoselėtas paskyrų biografijas, o ne praktiškus patarimus.

Tad nuo ko reikėtų pradėti norint labiau pasitikėti savimi? Saviugdos ekspertė ir gyvenimo trenerė Pam Spurr iš Didžiosios Britanijos tvirtina, kad žmogaus gyvenimas gali visiškai pasikeisti per metus, o pradėti reikia nuo šių penkių žingsnių.

1. Išbraukite iš savo gyvenimo netinkamus žmones. Tai gali nuskambėti labai drąsiai, tačiau labiausiai savimi pasitikintys žmonės artimųjų ir draugų ratą renkasi išmintingai.

P.Spurr siūlo laikytis atokiau nuo vadinamųjų toksiškų žmonių, mat jie tik pablogins jūsų nuomonę apie save. Jokiu būdu neverta bendrauti su žmonėmis, kurie jūsų nepalaiko arba verčia jus jaustis menkesnius šalia jų.

Žinoma, iškart nutraukti saitus gali būti nelengva. Juk gyvenimas – ne feisbukas, draugų neišmesi. Ypač jei tarp jums kenkiančių žmonių yra ir giminaičių. Tokiu atveju svarbu nustatyti ribas ir leisti jiems suprasti, kad jų elgesys daugiau nebus priimamas (toleruojamas).

2. Pasikliaukite savo nuojauta. Apklaususi daugybę savimi pasitikinčių žmonių P.Spurr padarė išvadą, jog visus juos sieja tai, kad jie dažnai vadovaujasi savo nuojauta.

Jie žino, kokiose situacijose jaučiasi nejaukiai, ir jei į tokias patenka, iškart atitinkamai reaguoja. Tai ypač svarbu, nes mūsų nuojauta veikia nesąmoningai. P.Spurr pataria dažniau atkreipti dėmesį į savo intuityvias mintis, net jei jos tuo metu atrodo juokingos ar kvailos.

3. Tapkite lankstesni. Tie, kuriuos labiausiai kankina nerimas, paprastai laikosi įsikibę griežto požiūrio į tam tikrus dalykus ar reiškinius. Pavyzdžiui, kai planai staiga sugriūva, svarbiausia – nepanikuokite. Geriau greitai prisitaikykite ir operatyviai ieškokite geriausio sprendimo.

4. Nuraminkite vidinį kritiką. Pasistenkite nekreipti dėmesio į ant peties tupintį velniūkštį, kuris vis duoda blogus patarimus. Dažniausiai mažai savimi pasitikintis žmogus girdi viduje balsą, kuris sako, kad jis yra nepakankamai geras, nepakankamai stiprus ką nors padaryti ar ko nors imtis. Pasisodinkite ant kito peties angelą, kuris jus drąsintų.

5. Mažiau pasitikėkite kitais. Paprasčiau yra pasikliauti aplinkinių teigiama nuomone, pritarimu, nei pasijusti taip pačiam. Laukdami, kol kiti jus pagirs, pasitikėjimo savimi nepadidinsite. Pratinkitės apdovanoti save geru žodžiu už mažmožius. Kokybiškiausios pagyros kyla būtent iš jūsų vidaus.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.