Kodėl žmonėms taip reikia gyvenimo mokytojų

Sėkmingo gyvenimo receptų žmonės neretai ieško paskaitose, kurias veda įvairių sričių specialistai, save vadinantys guru, gyvenimo mokytojais ar motyvuotojais. Ar apsilankius tokiose paskaitose galima rasti išeitį iš nesėkmių ruožo?

 Tokiuose susitikimuose rasti atsakymą, kuris padės išspręsti asmens problemas, nebus paprasta, nes vargu ar gyvenimo mokytojai pateiks jį kiekvienam individualiai.<br> 123rf nuotr.
 Tokiuose susitikimuose rasti atsakymą, kuris padės išspręsti asmens problemas, nebus paprasta, nes vargu ar gyvenimo mokytojai pateiks jį kiekvienam individualiai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 10:31 AM

Tokiuose susitikimuose rasti atsakymą, kuris padės išspręsti asmens problemas, nebus paprasta, nes vargu ar gyvenimo mokytojai pateiks jį kiekvienam individualiai. Greičiausiai visi jie kalbės abstrakčiai, apibendrintai. Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė neabejoja: tokios paskaitos arba grupės paplitusios dėl to, kad yra paklausa.

– Kuo žmones taip vilioja gyvenimo guru dėstomos tiesos?

– Žmonėms stinga paskatų, o visokie patarėjai yra būtent motyvuotojai, suteikiantys įkvėpimo. Aišku, konkretaus žmogaus problemų jie neišsprendžia, bet tam kartui suteikia informacijos, žinių.

Be to, tie žmonės, kurie laisvai ir viešai skaito paskaitas ir moko kitus gyventi, neretai neturi pakankamos kvalifikacijos. Negali žinoti, kuo pagrįsta jų skelbiama informacija.

Psichologams vis labiau didinami profesiniai reikalavimai, normatyvai, dėl to jie yra suvaržyti. Tad profesionalai, kurie turi patirties ir galėtų tomis žiniomis dalytis, labai apribojami, o žmogus, neturintis jokio išsilavinimo, gali laisvai dalytis savo tiesomis ir nuomonėmis.

– Tikėtina, kad ne paskaitose, o bendraujant akis į akį su specialistu gali ateiti sprendimai.

– Psichologo-psichoterapeuto paslaugų baimė dabar yra sumažėjusi, žmonės vis dažniau lankosi pas specialistą, bet tam reikia ir pastangų – darbo su savimi.

Žmogus turi būti pasiruošęs ir pats ką nors daryti, keistis.

O nuėjus į renginį su guru, žinovu ar santykių ekspertu nieko daryti nereikia – tiesiog atnešti savo kūną, o emociškai ir psichologiškai galima neįsitraukti.

Eidamas pas psichologą ar psichoterapeutą turi prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, jausmus, sprendimus. Tai daugeliui žmonių atrodo per sunku.

– Neretai tokie mokytojai patys pripažįsta keliskart kūrę šeimą ar buvę gyvenimo duobėje. Ar verta klausytis jų mokymo?

– Kartais stebiuosi, kai matau trisdešimtmečio nepasiekusį žmogų, dėstantį išminties tiesas. Greičiausiai jis mažai patyręs savo kailiu, o tai yra tik rinkodaros strategija.

Yra guru, kurie pateikia net kraupių istorijų, – neva atsisakė kriminalinio gyvenimo būdo, nušvito ir tuo nušvitimu dalijasi. Žmonės ieško tokių mokytojų, nes tiki: jeigu jis nušvito, galbūt ir man taip nutiks jo pasiklausius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.