Triušis, panda ir morka: sužinokite, mąstote rytietiškai ar vakarietiškai

Mokslininkai mano, kad mūsų mąstymo tipas priklauso nuo kultūros. Mąstome arba kaip rytiečiai, arba kaip vakariečiai. Žinodami savo mąstymo tipą, galime geriau suprasti pasaulį ir sėkmingiau žengti savęs tobulinimo keliu.

 Panda, morka ir triušis.<br> Pixabay nuotr.
 Panda, morka ir triušis.<br> Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 1:42 PM

Pasaulio padalinimas į Rytus ir Vakarus yra ganėtinai aptakus. Todėl ne visi užtikrintai galime pasakyti, ar esame rytiečiai, ar vakariečiai.

Atlikite paprastą testą ir sužinokite savo mąstymo tipą. Tačiau pirma susipažinkite su Rytų ir Vakarų mąstymo skirtumais.

Rytų ir Vakarų mentalitetas

Daugelis didžių žmonijos protų domėjosi Rytų ir Vakarų skirtumais. Ne išimtis ir Carlas Gustavas Jungas. Garsusis psichologas taip apibūdino abu pasaulio regionus: rytiečiai yra intravertai, o vakariečiai – ekstravertai.

Vakarų mąstyme asmuo, jo nuomonė bei orumas yra didžiausios vertybės. Gerbūvis, jaunatviškumas ir suinteresuotumas asmeniniais pasiekimais – svarbūs Vakarų kultūros bruožai.

Rytietis pasaulį suvokia kaip darnią visumą. Jei vakariečiai trokšta pakeisti pasaulį, kad galėtų jį kontroliuoti (iš čia kyla technikos pažanga ir inovacijos), tai rytiečiai siekia pakeisti save, kad galėtų prisiderinti prie pasaulio ir surasti vienybę su gamta.

Pagrindinės Rytų civilizacijos vertybės yra kuklumas, harmonija ir pagarba vyresniesiems. Kadangi asmeniui rytiečiai skiria menkesnį vaidmenį gamtoje ir pasaulyje, vietoj individualizmo jie, priešingai vakariečiams, renkasi kolektyvizmą.

Richardas E. Nisbettas atliko tyrimą, kuriuo siekė nustatyti, kuo skiriasi rytiečių ir vakariečių mentalitetas. Viename iš savo eksperimentų jis pateikė tą patį paveiksliuką amerikiečių ir kiniečių studentams ir fiksavo jų akių judesius. Pasirodė, kad amerikiečiai greičiau susikoncentravo į patį objektą ir ir ilgiau jį stebėjo nei kad foną. Tuo tarpu kiniečiai elgėsi atvirkščiai. Jie labiau žiūrėjo į antrą planą.

Kiti R.E.Nisbetto eksperimentai atskleidė, kad rytiečiai labiau linkę į sintezę, kuri yra kūrybiškumo pagrindas, o vakariečiai – į analizę.

Klausimas

Jei norite sužinote, kaip jūs mąstote – ar kaip rytietis, ar kaip vakarietis, – atsakykite į žemiau esantį klausimą.

Klausimas: Triušis, panda ir morka. Kas nedera prie triušio – panda ar morka?

Atsakymas

Morka. Jei pasirinkote šį variantą, tuomet mąstote kaip vakarietis. Vakarų kultūrai yra svarbūs daiktavardžiai. Galbūt todėl padarėte išvadą, kad triušį ir pandą sieja tai, kad jie abu yra gyvūnai.

Panda. Rytų kultūroje svarbūs veiksmažodžiai. Štai kodėl rytietiškai mąstantis asmuo pirmiausia įžvelgs ryšį tarp triušio ir morkos. Juk gyvūnas ėda. O pandos maistas yra bambukas. Tad ji atkrinta.

Čia buvo pateiktas klasikinis triadinis asmenybės testas, skirtas nustatyti mąstymo tipui.

Kas iš to?

Pasak R.E.Nisbetto, 21 amžiuje sėkmingesni žmonės bus tie, kurie perims geriausius dalykus iš abiejų mąstymo tipų. Jei labiau mąstote kaip rytietis, tuomet turėtumėte daugiau dėmesio skirti analitinių sugebėjimų plėtojimui. Šiuo atveju galėtų padėti žaidimas šachmatais ar galvosūkių sprendimas. Taip pat analitinius gebėjimus gali padėti plėtoti vadovavimasis būtinų atlikti darbų sąrašais, finansinių lentelių pildymas ir prioritetinių darbų sąrašų sudarinėjimas.

Pasižymintys vakarietiška mąstysena turėtų padirbėti prie savo sintezės sugebėjimų. Jiems reikėtų daugiau skaityti grožinės literatūros, mokytis naujų dalykų ir žaisti asociatyvius žaidimus. Be to, mokslininkai tvirtina, kad tam tikslui gali padėti tai, jei jūsų aplinkoje vyraus žalia ir mėlyna spalvos, o taip pat ir tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.