Kovos menų meistras apie žiauriu 17-metės sužalojimu įtariamą vaikiną: „Jo kūnas yra kaip ginklas“

Jurbarko tragedija, kuomet girtas Rytų kovos menų besimokantis jaunuolis žiauriai sumušė 17-metę merginą, sukrėtė visą Lietuvą.

 Besimokant kovos menų būtina vengti alkoholio, kaip ir naudojantis ginklu.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Besimokant kovos menų būtina vengti alkoholio, kaip ir naudojantis ginklu.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Visgi šį tą gali padaryti ir moteris.<br> Pixabay nuotr.
 Visgi šį tą gali padaryti ir moteris.<br> Pixabay nuotr.
 R.Lazauskas.<br> Stop kadras.
 R.Lazauskas.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 6:21 PM

Nuo smūgių merginai pažeista trachėja, sulaužyta nosis ir žandikaulis, išmušti 6 dantys ir nustatyta stipri kaklo trauma.

Moksleivės veidas buvo taip sužalotas, kad pradžioje jos nepažino net artimiausi draugai. Ar įtariamasis galėjo užpuolimo metu panaudoti savo profesionalaus kovotojo įgūdžius?

Baltijos Wing Tsun KungFu Asociacijos III lygio meistras bei savigynos kursų A.R.M.O.R. instruktorius Dai Si-Hing Remigijus Lazauskas dėl itin baisių merginos sužalojimų kaltina ne pačius kovos menų įgūdžius, o alkoholį ir galbūt – mokytoją, nepakankamai išaiškinusį, kad, kai tavo kūnas tampa savotišku ginklu, privalai alkoholio atsisakyti.

„Kiek aš žinau, buvo vartotas alkoholis. Aš kaip kovos menų atstovas galiu pasakyti, kad pirmiausia kovos menas yra tobulėjimas. Kūno tobulėjimas, bet, ginkdie, ne atskirai nuo tavo saviugdos. Tu turi suprasti, ką gauni ir kaip elgtis su tuo. Visa tai turi neatsiejamai žengti žingsnis į žingsnį.

Kas už tai atsakingas? Mūsų tėvai atsakingi už mūsų saviugdą, kad mes pabaigtume mokyklą, įstotume į universitetą, jie suteikia mums tam tikrus etikos pagrindus. Bet jie negali nieko pasakyti apie tą „ginklą“, kurį tu gauni su kovos menais.

Nes tu iš tikrųjų tampi ginklu. Tau reikalinga apginti save, apginti kitą. Ne kas kitas, o tavo mokytojas už tai atsakingas“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lrytas tiesiogiai“ kalbėjo R.Lazauskas.

Privalėjo pamiršti alkoholį

Pasak pašnekovo, besimokančiam kovos menų turėjo būti pasakyta, kad alkoholį jis turi pamiršti. „Ar tu žinai, kaip reaguosi pavartojęs? Jeigu tau puikiai sekasi, tu jauti savo augimą tiek draugų akyse, tiek trenerio akyse, gauni prizus, bet visa tai gali tapti nesuvaldoma, jeigu tu pavartosi alkoholio.

Apsvaigimo metu žmogus yra neprognozuojamas, ar jis būtų kovos menų atstovas, ar paprastas pilietis. Automobilius vairuoja daugybė žmonių. Ir vienas pavartojęs alkoholio padaro avariją. Ar tai reiškia, kad automobiliai turi būti uždrausti?

Taip pat ir mes – ar mes turime netreniruoti tų žmonių? Tu juk visko nesužiūrėsi, nežinosi, kaip tas žmogus atrodo pavartojęs“, – aiškino instruktorius.

Yra net šūkis – „Kovos menas – geriems žmonėms“. Kaip nuo karinių mokymų neatsiejama disciplina, aiškinama, kad karių paskirtis – ginti savą kraštą, lygiai taip pat yra ir kovos menuose.

„Jis nėra profesionalas, jeigu pateko į tokią situaciją. Žinoma, visko būna gyvenime, bet, kad taptum profesionalu, turi nugalėti didžiausią priešą – save. Žinoti, į kokią situaciją pakliūvi, kur eini, ir ją įvertinti.

Nes tu esi ginklas, o aplink – žmonės, kurie galbūt nieko nemoka, tiesiog nori bendrauti. Tu turi įvertinti, kur gali pakliūti, ko kiti gali tikėtis iš tavęs ir ko tu pats gali tikėtis iš savęs tokioje situacijoje" - sakė R.Lazauskas.

Kaip apsiginti nuo „profesionalo“

Vis dėlto, ar įmanoma nepraktikuojančiam kovos menų asmeniui apsiginti nuo agresyvaus „profesionalo“?

R.Lazauskas išskyrė dvi savigynos technikas, viena – pasyvi, kita – aktyvi.

„Pasyvi – tiesiog vertinti situaciją. Tai tavo kasdienis gyvenimas, kaip grįžti namo. Vertinti maršrutą, laiką, stebėti aplinką, daugiau būti prie didesnio būrio žmonių.

Gerai, kad prie namų būtų bent jau butaforinės stebėjimo kameros ar lipdukai, kuriais teigiama, kad aplinka yra stebima“, – aiškino kovos menų specialistas.

Taip pat nereikėtų stengtis tamseniu paros metu atkreipti dėmesio į save (brangus rankinukas, telefonas).

Daug sunkiau apsiginti, jei su užpuoliku jau vyksta fizinis kontaktas ar tuoj įvyks. „Gerai sudėtas vyrukas gali lengviau apsiginti. Moterys, vaikai – sunkiau“, – konstatavo R.Lazauskas.

Visgi šį tą gali padaryti ir moteris. Jeigu neblaivus asmuo puola iš priekio, griebia už pečių, geriausia keliu taikyti jam į tarpukojį ir tuoj pat bėgti, kur daugiau žmonių, ir prašyti pagalbos. Jokiu būdu nereikia likti šalia ir žiūrėti, ką jam padarėte, pavyzdžiui, jei jis parkrito.

Dažna moteris turi ilgus nagus – reikia nepamiršti naudoti juos. Jei jus sugriebė už kaklo – bandykite stumti nuo savęs rankas, nagais kabinkite jam į veidą.

Jei jus puolė iš nugaros – patariama minti kulnu ant kojos ir staigiai atsisukus trenkti alkūne. Ir bėgti.

Spiegimas, rėkimas taip pat pakankamai sutrikdo užpuoliką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.