Pasitikrinkite regėjimą: ar visas spalvas matote?

Žmona paprašo vyro nupirkti užuolaidas tokio pat atspalvio, kaip raudona sofa. Grįžusi namo randa vyrą patenkintą, kabinantį ant karnizo oranžines užuolaidas. Žmona pakraupusi, vyras nesupranta, ką padarė ne taip.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2019, 11:35 AM

Ši situacija visai ne absurdiška, o reali. Tiesiog šie du žmonės priklauso skirtingiems spalvų suvokimo tipams.

Žmogaus gebėjimas skirti spalvas priklauso nuo to, kiek fotoreceptorių yra jo akyje – tai tos pačios iš biologijos žinomos lazdelės ir kolbelės.

Jų iš viso yra 4 rūšys: 1 – lazdelių, 3 – kolbelių. Skirtingiems žmonėms jų skaičius gali skirtis – paprastai žmonės turi nuo 2 iki 4 rūšių fotoreceptorių. Būtent tai lemia gebėjimą skirti spalvas ir atspalvius.

Sužinokite, kokiam tipui priklausote jūs. Išsididinkite prie straipsnio esančią nuotrauką ir suskaičiuokite visas joje esančias spalvas (spalvų juostų plotis gali būti skirtingas). Įsidėmėkite šį skaičių.

Rezultatai

Mažiau kaip 20

Jūs esate dichromatas – tai reiškia, kad turite 1 rūšį lazdelių ir 1 rūšį kolbelių. Jūs žinote, kaip mato šunys, juk jie taip pat dichromatai. Gali būti, kad aprangoje jūs mėgstate klasikinius juodos ir baltos spalvų derinius, kartais juos papildydami mėlyna ir kūno spalva. 25 proc. Žemės gyventojų – dichromatai.

Nuo 20 iki 33

Jūs trichromatas, turite 1 rūšį lazdelių ir 2 rūšis kolbelių. Jūs iš tų žmonių, kurie mėlynoje spalvoje skiria safyro, ultramarino ir turkio mėlynumą. Viskas puiku, 50 proc. planetos žmonių mato pasaulį taip, kaip jūs.

Nuo 33 iki 39

Oho, jūs – tetrachromatas! Jūs, kaip ir laumžirgiai, turite 1 rūšį lazdelių ir 3 rūšis kolbelių. Jūs matote daugumą spektro spalvų ir galėtumėte pretenduoti į spalvų suvokimo meistrus. Padėkokite gamtai, juk 75 proc. žmonių skiria mažiau spalvų nei jūs.

Daugiau kaip 39

Skaičiuokite iš naujo, čia yra tik 39 spalvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.