Psichoterapeutas E.Laurinaitis pasidalijo savo sėkmingos santuokos paslaptimi

„Daugybei žmonių šiais laikais laimingais būti trukdo perfekcionizmas. Jie nori, kad santykiuose ir gyvenime viskas būtų tobulai. Ir tai be jokios abejonės trukdo žmonėms pasijusti laimingiems tada, kai jie padaro tiesiog gerai“, – sako garsus psichiatras-psichoterapeutas, „Go Forward Academy“ lektorius Eugenijus Laurinaitis.

Eugenijus Laurinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Laurinaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 11:46 AM

Deja, tačiau anot psichoterapeuto, auksinio patarimo, kaip atsikratyti perfekcionizmo ir jaustis laimingiems – nėra: „Reikia tiesiog ieškoti, kokios yra priežastys to, kad viskas mums turi būti tobula. Iš kur tai atsinešta, kokią funkciją tai atliko tada, kai buvo suformuota ir kodėl tai tęsiasi iki šiol, nežiūrint į tai, kad protu, kaip sako to kamuojami žmonės, jie puikiai suvokia, kad iš tikrųjų šitai yra nesąmonė, bet toliau tai daro.“

Mokymus apie laimę vedantis E. Laurinaitis pastebi, kad ypač daug perfekcionistų yra tarp vidutinės ir jaunesniosios kartos žmonių. „Be abejonės, daugiausiai tai yra šeimos įtaka. Tai lūkestis savo vaikams, kad jie viską darytų tobulai, o jei padaro netobulai, tai gauna kritikos. Vietoje to, kad žmogus tiesiog būtų mylimas ir pagiriamas už tai, ką jis moka“, – sako psichoterapeutas.

Anot jo, žmonėms reikėtų vadovautis ne tik patarimu džiaugtis mažais dalykais, tačiau mokytis pasidžiaugti ir savo išskirtinumu, dalykais, kuriuos moka, kuo yra kitokie nei kiti. Be to, nederėtų laimės sieti su tikslais.

„Kai sakai, kad po paaukštinimo būsi laimingu, tai tikrai nebūsi. Nes po kiekvieno paaukštinimo bus kitas galimas paaukštinimas ir savęs vertinimas pagal išorinius pasiekimus veda į akligatvį. Iš tikrųjų mes galime tik patys įvertinti tai, kiek ir ko aš pasiekiau iš tų dalykų, kurie man yra svarbūs. Jei aš bandau siekti to, kas kitiems svarbu – tai yra akligatvis“, – sako E. Laurinaitis.

Pats psichoterapeutas pasakoja laimę randantis šeimoje. „Turiu dvi dukras, šešis anūkus, žmoną, su kuria kartu esame daugiau nei 50 metų. Man visi šie žmonės yra patys brangiausi. Daugeliui žmonių labai sunku suvokti, kad stengiamės ir darome dalykus tam, kas bus pasilikę tuomet, kai mūsų jau nebebus“, – sako E. Laurinaitis.

Paklaustas, kaip pavyksta kurti laimę su žmona jau daugiau nei 50 metų, kokia gi ta paslaptis, E. Laurinaitis atviras – būna visaip: „Kartais būna laimė, kartais būna nelaimė. Tai yra visai natūralu, kad gyvenimas yra įvairus ir visko būna, bet mes turime suvokti, kad visada po sunkių momentų ateis laikas, kai bus pakankamai gražu ir lengva.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.