Kaip vadovui geriau sutarti su darbuotojais: šis būdas nustebins daugelį

Koks yra esminis lyderio darbas? „Įgalinti komandą – veikti“, – sako vienas geriausiai žinomų koučingo profesionalų Lietuvoje ir pirmasis Baltijos šalyse „Marshall Goldsmith“ sertifikuotas Executive & Team treneris Povilas Petrauskas.

 Biuras.<br> 123rf nuotr.
 Biuras.<br> 123rf nuotr.
 P.Petrauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 P.Petrauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 10:32 AM, atnaujinta Oct 21, 2021, 11:51 AM

Su „WoW University“ lektoriumi kalbamės apie tai, kokios priemonės veiksmingiausios ir kokių mąstymo šablonų turėtume atsisakyti, kad komanda organizacijoje veiktų sėkmingai.

– Povilai, turite sukaupęs nemažai patirties, konsultuojant aukščiausio lygio vadovus. Kalbant apie lyderystę, kokių svarbiausių pokyčių čia paskutiniu metu įvyko?

– Mintis, kuria noriu pasidalyti, gali pasirodyti kontraversiška: lyderis – kaip vienas žmogus – šiandien nebėra Saulė, apie kurią organizacijose sukasi planetos. Saulė šiandien yra komanda. Kodėl? Atsakymas – paprastas. Todėl, kad gali kiek nori šlifuoti savo asmenines savybes, tobulinti įgūdžius, kurti inovatyviausias strategijas, tačiau be komandos, iš principo, esi nulis. Komanda yra raktas. Komanda mato, girdi, jaučia, bendrauja, ieško sprendimų, daro veiksmus, švenčia, nerimauja. Štai tai yra vienas svarbiausių dalykų, kurį šiandien turėtų suprasti vadovaujamą darbą dirbantis žmogus.

Ir dar, ne veltui, kalbant apie darbo rinkoje itin reikalingus įgūdžius, šiandien pabrėžiama savilyderystė (angl. Selfleadership). Iš esmės, kiekvienas savyje turėtume turėti lyderystės: atsakomybės prieš kitus, geranoriškumo bendradarbiauti, kooperuotis, siekti bendro rezultato. Tai, sakyčiau, turėtų tapti tokiu pat įprastu reiškiniu kaip kvėpuoti.

– Koks būtų jūsų esminis patarimas už komandą atsakingam lyderiui, kad ji veiktų kuo darniau?

– Skirti dėmesį ir veikti. Dažnas lyderis pastebi, kas vyksta komandoje, bet retas kreipia dėmesį ir imasi realių veiksmų. Pastebėjus situaciją, kurią reikia spręsti, būtina kreiptis į komandą ir kartu galvoti, ką galima padaryti.

Ypač dabar, kai daugelis dirba nuotoliniu arba mišriu būdu, susirinkimai turi tapti dažnesni – komunikacija reikalinga kaip niekada! Labai svarbu, kad tie pokalbiai būtų produktyvūs, o ne „tušti postringavimai“. Situacija šiandien itin greitai kinta, todėl komanda turėtų įprasti, jog veiksmų planas gali būti keičiamas be ilgo pasiruošimo. Kartais netgi visiškai atsisakant to, kas buvo sugalvota prieš, tarkime, mėnesį.

– Šiandien daug kalbama ir apie tai, kad darbuotojai trokšta dėmesio. Nori būti pastebėti, tiesioginių pokalbių, individualaus grįžtamojo ryšio, kitaip tariant, su vadovu-lyderiu kurti asmeninį santykį. Ką manote apie tai?

– Mano akimis – asmeninis dėmesys, grįžtamasis ryšys – yra vieni geresnių būdų motyvuoti kiekvieną komandos narį. Ką labai svarbu daryti – matyti kiekviename komandos naryje geriausias jo savybes. Kas kartą tai akcentuojant, tiesiai pasakant, darbuotojas ims vis labiau savimi pasitikėti.

Pirštu rodyti į klaidas – neveiksminga ir geresnio rezultato pasiekti tai nepadeda. Kažkodėl mes įpratę taisyti situacijas, kurios jau pasibaigė. Radome varžtą sutvirtinti tai, kas jau yra suklijuota klijais. Vakar situaciją išsisprendėme, o šiandien radome sprendimą. Juk nelogiška, tiesa?

Taigi, lyderis turėtų kiekviename komandos naryje įžvelgti jo gerąsias savybes, potencialą. Pasakyti, kokią didžiausią naudą jis gali duoti komandai, panaudodamas savo stiprybes.

– Natūralu, kad komandoje pasitaiko žmonių, su kuriais, kaip sakoma „nesutampa auros“. Kokią išeitį šioje vietoje matytumėte?

– Dažnai nutinka taip, kad į kai kuriuos komandos narius lyderiai nekreipia dėmesio, nes jie juos paprastai tariant „užknisa“. O esmė ta, kad mus erzina žmonės, kurių emociniai poreikiai yra kitokie negu mūsų. Juos priimti ir mylėti mums daug sunkiau. Bet iš esmės tai yra ne tų žmonių, o mūsų problema. Kažkuriam kitam žmogui tave erzinantis kolega labai patinka. Taigi, klausimas, kodėl būtent tau sunkiau su juo bendrauti?

Ką daryti? Skirti daugiau dėmesio. Tam, kam skiriame daugiau savo laiko ir energijos, tas mums tampa vertinga. Pamažu tai ima net patikti, prisijaukini tam tikrą veiklą ar žmogų.

Blogos savybės nublanks, jei geroms bus skiriama pakankamai dėmesio. Kai žmogus matys, kad koncentruojamės į tai, ką jis geba, kas jam sekasi, daugiau laiko ir energijos tiems dalykams ir skirs. Natūraliai mažiau laiko darys tai, kas jam nesiseka.

Dažnam lyderiui atrodo, kad norint suvaldyti situaciją, reikia būti griežtesniam, drąsesniam, ne – reikia labiau mylėti, palaikyti, skatinti.

– „WoW University“ Naujos kartos lyderystės kurse skaitysite paskaitą. Kalbėsite apie tai, kad lyderio darbas – įgalinti komandą veikti, kad jos nariai jaustųsi pilnai įsitraukę. Kodėl dažnas lyderis šioje vietoje užstringa?

– Vienas dalykas – dažnas lyderis pameta savo paties tikrąjį identitetą. Nebežino, kokios yra jo vertybės, emociniai poreikiai, stiprybės. Būtina save pažinti, nes tik aiškiai įsivardijus, kas aš esu ir kas man svarbu, galima eiti pirmyn ir vesti komandą, jaučiantis užtikrintu tuo, ką darai.

Taip pat nebijoti daryti klaidų, nes realiai mes bijome klaidų iš vakarykščio pasaulio. Kai dėmesį telki į ateities pasaulį, nežinai, ar tai klaida. Galbūt, atvirkščiai, tai – geriausias sprendimas!

Koją kiša ir nepasitikėjimas komandos narių sugebėjimais – neva, jei pats darys, geriau padarys, ir ima dirbti tai, ką turėtų deleguoti.

Užsiima nebe strategijos kūrimu, o tampa realių darbų vykdytoju. Tai matydami, žmonės tampa mažiau motyvuoti, ima nepasitikėti savo sugebėjimais.

Iš tiesų lyderis turėtų daryti savo, o ne visus visų darbus. O žmonėms parodyti, ką jie daro gerai, skatinti. Tada jie labiau įsitraukia, atsiranda komandos galia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.