Įpročiai ir jų priežastys: ar galime juos pakeisti?

Turbūt daugeliui teko susidurti su situacija, kuomet nuvairavote begalę kilometrų, o jūsų mintys buvo visai kitur? Ar bežiūrėdami televizorių suvalgėte maistą, bet to net nepajutote? Tokie veiksmai daromi automatiškai, negalvojant.

 Tokie veiksmai daromi automatiškai, negalvojant.<br> 123rf nuotr.
 Tokie veiksmai daromi automatiškai, negalvojant.<br> 123rf nuotr.
 R.Van Cleave.
 R.Van Cleave.
 Marius Daugelavičius.
 Marius Daugelavičius.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-01 13:07

Tiesa, už viso to slypi pasąmonė, kuri nenutraukiamai veikia mūsų elgseną. Ji veikia ir neigiamus įpročius: baimės jausmą, norą keiktis, tinginystę, ar net žalingus įpročius. Tačiau ar galima visa tai „užprogramuoti“?

Pasak psichologijos mokslų daktaro Mariaus Daugelavičiaus ir saviugdos knygų projekto minciusala.lt iniciatorės Rimutės Van Cleave, įmanoma. Tačiau pirmiausia – reikia surasti tų poelgių priežastį.

„Pasąmonės apibrėžimuose nurodoma, jog pasąmonė psichinių procesų visuma, kuri subjektyviai nekontroliuojama. Ji – sąmonės priešingybė, ne visada tiesiogiai suvokiama, tačiau veikianti sąmoningą elgesį.

Būtent pasąmonės charakteristikomis galima paaiškinti, kodėl žmogus savo veikloje vadovaujasi motyvais, kurie jam pačiam nėra aiškūs, tačiau nusako asmenybės veiklos ypatumus. Kitaip tariant, tai mūsų priešistorė, išgyvenimai, pamokos, auklėjimas ir tradicijos, kurie vienaip ar kitaip suformavo mūsų elgesio modelį. Tai bagažas, kurį susikrovėme per visą gyvenimą. Tai veiklos, kurios per ilgą laiką tapo automatiniais veiksmais.

Visi jie gimė per darymą pakartotinai – kol mūsų smegenys priprato prie kartojamų darbų, užduočių ir veiklų. Taip pat ir įpročiai – juos susikūrėme mes patys. Tačiau, jei norime jų nebekartoti, veiksmą reiks pakeisti priešingu – geresniu“, – dėstė M. Daugelavičius.

Praktikas, kurios padėtų pakeisti savo mintis ir jų dėsnius, ekspertas vardina net kelias: psichologo pagalba, praktiniai užsiėmimai, saviugdos knygos, seansai. Tiesa, vienas pirmųjų žingsnių – rasti poelgių šaknis, dėl kurių priimami sprendimai.

„Vienas svarbiausių žingsnių siekiant atsikratyti neigiamų įpročių – išsiaiškinti kas kliudo elgtis kitaip. Galbūt tai kažkokia trauma, galbūt asociacija su negatyviais patyrimais, galbūt to priežastis – auklėjimo spraga.

Tik įvertinus situaciją galime imtis kitų veiksmų. Beje, tokias analizes būtinai rekomenduoju atlikti su specialistu. Tik jis galės profesionaliai padėti, tik jis galės įvertinti žmogaus būseną ir paskirti tam tikrą gydymą ar kasdienes praktikas.

Tiesa, prie geresnio rezultato prisidėti galite ir patys – vien apie pokyčius galvoti ir kalbėti nepakaks. Blogą įprotį reikia pakeisti kitu, teigiamu veiksmu. Sutelkite ir dėmesį tik į teigiamą naujo įpročio pusę, skatinkite pozityvias mintis. Programuokite save, kad jums pavyks, tikėkite, jog jau šiandien esate geresnis nei vakar. Nenustokite stengtis ir kompleksiškai spręskite problemas. Pasikalbėkite su psichologu, atraskite malonių veiklų ir naujų įpročių, sutelkite mintis į norimą ateitį. Nuolatos mokykitės ir švieskitės.

Štai pavyzdžiui, vietoje vyno taurės vakare – atsiverskite knygą. Saviugdos knygos puiki pagalbinė priemonė, kuri gali ženkliai prisidėti prie pokyčio“, – pasakojo psichologas.

Saviiugdos knygų privalumais įsitikinusi ir minciusala.lt projekto iniciatorė Rimutė Van Cleave. Moters teigimu, tokio tipo knygos skatina augti, plėsti akiratį, šviestis ir tobulėti. Be abejonės, svarbu pasitikėti ir autoriumi, kuris tas knygas parašė. Jo kompetencija ir žinios esminiai svoriai renkantis knygą. Vienas tokių – pasaulio bestselerių autorius John Kehoe.

„Rašančių saviugdos knygas ne vienas ir ne du. Pasaulyje šmėsčioja ne viena garsi pavardė, kuri pateikia informaciją vis skirtinga linkme. Nenuostabu, tikrai galima pasimesti, kuri knyga išties verta dėmesio. Dėl šios priežasties ir gimė šis projektas – į vieną vietą sudėjome tik asmeniškai atrinktus, pasaulio įvertinus mokslininkų, psichologų ir bestselerių autorių knygas. Visos jos profesionaliai išverstos, aiškiai įgarsintos, nes kiekvienas žodis, kiekviena sąvoka svarbi ir nukrypti nuo esmės bei pasiklysti vertime labai paprasta. Todėl jei jau renkatės saviugdos knygą, atminkite – kokybė labai svarbu. Todėl visuomet pasiskaitykite apie autorių, jo pasiekimus, viešai išsakytas mintis. Taip žinosite ar knyga gali būti naudinga, ar ne“, – vardino R. Van Cleave.

R. Van Cleave teigimu, skaityti psichologijos knygas nepakanka. Reikia tuo gyventi, gilintis ir praktikuoti. Ypač tiems, kurie nori esminių pokyčių savo gyvenime. Dėmesys, atkaklumas ir atviras požiūris – tai ko reikia naujų įpročių atsiradimui.

„Kai manęs paklausia, ar verta užsiimti saviugda, ar ji duoda rezultatą, visuomet drąsiai atsakau: taip, tačiau jei tik pats tų pokyčių norėsite. Niekas neprivers atsiverti, klausyti, vadovautis išgirsta ar perskaityta išmintimi, jei informacijos neįsileisite.

Aš asmeniškai tuo įsitikinu kiekvienąkart, kai atsiverčiu naujos knygos puslapius. Naudinga informacija įtraukia, ją naudoju praktikoje ir galiu pastebėti esminius savo elgesio pokyčius. Viena tokių knygų „Kvantinis karys. Sąmonės ateitis“.

Joje dėstoma kokiais būdas tapti visapuse ir nedaloma asmenybe, ji skatina nerti į sąmonės ir pasąmonės gelmes, atrasti kelią į laimę ir sėkmę. Ji skirta kiekvienam, norinčiam geriau pažinti gyvenimo paslaptis ir neišmatuojamas žmogaus galimybes. Ją ir rekomenduoju paskaityti. Ši padės suprasti įpročių esmę, atsiradimo principus ir juos ugdyti norima linkme“, – dėstė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.