15 gudrybių, kaip priversti žmones jus pamėgti

„Buvau siaubingai drovi, pakakdavo atsitiktinai susidurti su kokiu nors vaikinu, ir pradėdavau mikčioti. Kai žinodavau, kad mokykloje man teks artimai bendrauti su žmonėmis, mane išmušdavo dėmės dar prieš peržengiant jos slenkstį“, – pasakojo Vanessa Van Edwards, knygos „Sužavėti: bendravimo su žmonėmis mokslas“ autorė.

 Bendravimas.<br> 123rf nuotr.
 Bendravimas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 2:28 PM

Tokie pojūčiai pažįstami daugeliui. Laimei, perdėtą drovumą įmanoma sumažinti, žinant, kaip teisingai elgtis žmonių kompanijoje.

Štai keletas patarimų, kurie padės rasti bendrą kalbą su pačiais įvairiausiais žmonėmis.

1. Skleiskite pozityvą

Mūsų emocijos persiduoda aplinkiniams. Kai mes džiaugiamės, žmonės aplink mus taip pat jaučia džiaugsmą, kai liūdime – liūdesį. Žinoma, visi nori patirti teigiamas emocijas, todėl mėgsta bendrauti su tais, kurie jas skleidžia. Būkite pozityvūs, ir žmonės links prie jūsų.

2. Naudokite vietas, kuriose jaučiatės stiprūs

Vieni komfortiškiau jaučiasi kavinėje, kiti – namuose, treti – gryname ore. Pasistenkite pastebėti, kur jums ramu ir lengva. Dažniau bendraukite tose vietose – susitikite su draugais ir su tais, su kuriais norite susidraugauti. Kai mums gera, mes žydime, tampame draugiški ir traukiame žmones.

3. Imkite kartu „antrąjį pilotą“

Ar turite žmogų, kuris palaiko jums draugiją ieškant nuotykių, duoda atsiremti petį, kad jūs pasijustumėte kiek užtikrinčiau neįprastoje situacijoje? Šis žmogus – jūsų „antrasis pilotas“. Kvieskite jį kartu, kai vykstate į svarbų renginį ar nežinomą vietą.

4. Pamirškite kišenes

Kai rankos paslėptos kišenėse, mes jaučiamės taip komfortiškai! Deja, kišenės žudo bet kokį bendravimą. Kad su kuo nors susidraugautume, mums reikia matyti jo rankas – taip mūsų pasąmonė įsitikina, kad žmogus atėjo su taika, o ne su ginklu. Todėl pirmas dalykas, kurį turite padaryti, kad paliktumėte gerą įspūdį – laikyti rankas matomas.

5. Venkite nevykėlio pozos

Mūsų poza daug pasako apie mus. Žinantis savo vertę vaikinas gestikuliuoja, plačiai stato kojas, pasiduoda į priekį, užima maksimaliai erdvės. Bejėgis žmogus – kūprinasi, kryžiuoja rankas, nuleidžia galvą. Būtent tokia poza dažnai atsistojame, kai naršome telefone. O tuo metu aplinkiniai mumyse mato nevykėlį. Pamirškite telefoną ir stovėkite nugalėtojo poza, kai laukia svarbūs susitikimai ir įvykiai.

6. Palaikykite pokalbį

Frazės, kurias naudojame dažniausiai – „Ką veiki?“ ir „Kaip sekasi?“, – vertinamos kaip pačios nuobodžiausios. Susipažindami pabandykite paklausti ko nors netikėto. Pavyzdžiui, paklauskite: „Kuo tu šiuo metu domiesi?“, „Kaip mėgsti ilsėtis?“ ar „Ar šią savaitę nutiko kas nors keisto?“

7. Būkite „prožektoriumi“

Būti „prožektoriumi“ – nuolat ieškoti ko nors gero žmonėse ir pabrėžti tai pokalbyje. Kai sakote žmogui, kad jis šaunuolis, jis tampa geresnis. O ir jūs jaučiate jėgų ir įkvėpimo antplūdį. Jeigu norite su kuo nors susidraugauti, pasakykite ką nors panašaus: „O tu visus čia pažįsti – turbūt esi bendravimo čempionas“ arba „Tu puikiai pieši, aš džiaugiuosi, kad pavyko su tavimi susipažinti“.

8. Kurkite ryšius, o ne sienas

Kartais žmonės nesąmoningai akcentuoja savo skirtumus. „Tu daug keliauji? O aš nemėgstu kelionių“, „Sportas? Na jau ne, ačiū! Aš geriau ką nors paskaitysiu“. Kaskart, tardami panašias frazes, jūs sukuriate sunkumus pradiniame bendravimo etape. Jeigu niekada nebandėte to, apie ką kalba žmogus, geriau sakykite stebuklingą frazę: „Kaip įdomu! Ar išmokysi mane?“

9. Sakykite „todėl, kad“

Jeigu norite žmogaus paprašyti paslaugos, paaiškinkite, kam to reikia, panaudodami frazę „todėl, kad“. Vietoj „Užsisakykim vakarienei kiniško maisto“ sakykite „Užsisakykim vakarienei kiniško maisto, nes jis toks skanus – tu juk norėjai paragauti ko nors naujo!“ Vietoj „Gal duotum man savo telefono numerį?“ – „Manau, tai verta man duoti savo telefono numerį, nes mes galim puikiai kartu praleisti laiką!“

10. Prašykite patarimo

Paprašyti patarimo – geriausias būdas rasti bendrą kalbą su bet kuo ir sukurti ilgalaikius santykius. Taip jūs galėsite prakalbinti žmogų, pabrėžti, kad vertinate jo nuomonę, o dar parodyti savo pažeidžiamumą. Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonės, turintys silpnybių, aplinkiniams atrodo patrauklesni, nei nepriekaištingi visažiniai.

11. Palaikykite akių kontaktą

Dialogo su kitu žmogumi metu palaikykite akių kontaktą ir kai jūs kalbate, ir kai klausotės. Retkarčiais linkčiokite, kad parodytumėte, jog suprantate pašnekovą. Šypsokitės, ypač kai kitas žmogus irgi tai daro. Svarbiausia – sutelkite dėmesį į tai, ką jums sako. Žmonės turi jausti, kad juos girdi. Taip iš jūsų sklis šiluma, ir žmonės mielai norės su jumis paplepėti.

12. Rodykite užuojautą

Vienas efektyviausių metodų tapti artimesniems – parodyti užuojautą dėl kito žmogaus sunkumų. Juk taip nesunku pasakyti: „Gaila, kad pakliuvai į lietų“ arba „Įsivaizduoju, kaip tu neišsimiegojai!“ Tai paprastas būdas parodyti, kad esate šio žmogaus pusėje ir norite, kad jam viskas būtų gerai.

13. Būkite pasitikintys savimi, bet kuklūs

Tyrimai parodė: kai žmonės demonstruoja tam tikrą kuklumą vertindami savo įgūdžius ir gebėjimus, aplinkiniai juos vertina 20-30 proc. geriau. Transliuokite pasitikėjimo savimi jausmą, bet būkite realistai ir nesigirkite savo talentais.

14. Atsiraskite šalia reikiamu momentu

Kai žmogus patiria teigiamas emocijas, jis jas sieja su tais, kurie yra šalia. Pavyzdžiui, užsiimdami sportu, šokdami ar supdamiesi karuselėje mes jaučiame žvalumo ir geros nuotaikos antplūdį. Smegenys susieja šiuos pojūčius su tuo, kas yra šalia – ir šis žmogus mums pradeda atrodyti patrauklesnis. Jeigu tas, su kuriuo norite susidraugauti, bėgioja, šoka ar lanko sporto klubą, pabandykite suorganizuoti „atsitiktinį“ susitikimą šių užsiėmimų metu ar iškart po jų.

15. Jokių „prašom“

Žmonės linkę už gerą atsilyginti geru. Kai kas nors jums dėkoja už padarytą paslaugą, nesakykite „prašom“. Sakykite: „Esu tikras, kad mano vietoje tu padarytum tą patį“. Toks atsakymas skatina abipusiškumo jausmą. Dabar žmogus bus nusiteikęs padaryti jums paslaugą, kai jūs jos paprašysite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.