Vestuvių dovanų etiketas: kova tarp praktiškumo ir originalumo

Nusimato vestuvės? Sveikiname!

 Vestuvių dovanos.<br> 123rf nuotr.
 Vestuvių dovanos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-07 12:16

Nuo džiugios naujienos euforijos iki nerimą ir kartais net stresą keliančio pasirengimo vestuvėms – plona raudona linija. Jaunavedžiams – tai planavimo ir detalių derinimo maratonas, liudininkams – atsakingas pasiruošimas savo palaikymu, tinkamais žodžiais ir ir veiksmais paruošti naują šeimą santuokai. Jaunųjų poroms gi – būti šalia jaunavedžių svarbiausią gyvenimo akimirką: pasitempusiems ir grakštiems. Gera žinia ta, kad planuojant vestuves į pagalbą skuba vestuvių planavimo specialistai. Bet kaip gi likusiems šventės dalyviams ir svečiams pasiruošti, kad pataikytų“ į taktą“? Tikėtina, kad kvietimuose aprangos kodas nurodytas, o apie konkrečias vestuvių dovanas jauniesiems – tikriausiai ne!

Dovana su istorija

Jei svarstote, ar jaunieji vis dar teikia vestuvių dovanas kaip padėką šventės dalyviams, atsakymas yra – absoliučiai „taip“. Vestuvių formatas keičiasi pagal madas ir laikmečius, varijuoja pagal kultūrinius skirtumus, tačiau dovanojimo etiketas yra gajus, taip demonstruojamas ir geras jaunavedžių ar svečių skonis.

Svarbiausia darbas, ką turite padaryti planuodami dovaną – tai leisti sau ramiai pagalvoti ir prisiminti, ką jaunavedžiai ar svečiai jums reiškia. Jus sieja ypatingas ryšys: gal tai bendri malonūs prisiminimai, gal suvedė kuriozinės situacijos, o gal kelyje iki tvirtos draugystės teko nueiti nelengvą kelią? Užsirašykite, nupieškite savo jausmus dovanos gavėjui, nevaržykite minčių ar prisiminimų. Nepastebėsite, kai prieš akis sudėliosite jūsų bendros istorijos koliažą. O tuomet ateis ir idėjos, kokie atributai šiai istorijai tinka labiausiai. Voilà! Turite dovanos idėją! Šis užsiėmimas turės ir dar vieną praktinę reikšmę – taps paprasta, aišku ir lengva paruošti jaudinantį sveikinimo žodį!

Nuo sužadėtuvių – iki vestuvių

Dovanos jauniesiems ar šventės dalyviams neapsiriboja vien tik pačia vestuvių švente. Gintarė Petrauskaitė, @dusios.lt įkūrėja, kartu su vestuvių planuotoja Živile Mileryte iš @noriuzenytis primena, kad dovanų medžioklė prasideda nuo sužadėtuvių fakto ir tęsiasi iki padėkų vestuvių šventei jau pasibaigus. Taigi, priklausomai nuo to, ar esate būsimieji jaunavedžiai, ar garbės svečiai – rinkite dovanas atsakingai:

  • Dovana sužadėtuvių proga;
  • Mergvakario/bernvakario dovanos;
  • Liudininkų/piršlių pakvietimo dovana;
  • Vestuvių dovana jauniesiems;
  • Padėkos dovanos tėveliams;
  • Padėkos dovana liudininkams/piršliams;
  • Simbolinės dovanos vestuvių poroms;
  • Dovanėlės prisiminimui šventės svečiams;
  • Dovana porai metinių proga.

Dabar poroms labiau rūpi dovanoti savo svečiams ką nors prasmingo, primenančio apie gerus patyrimus ir laiką nuo sužadėtuvių iki vestuvių metinių. Nesvarbu, ar padėkos dovanos dalimi yra sūdyti riešutai, ar koralas iš Karibų – čia svarbiausia dėmesys ir asmeniška žinutė.

Dovanoje – įamžintos šventės akimirkos

Suvokimas apie vestuvių šventimą nuėjo ilgą kelią nuo mūsų tėvų kartos bažnytinių ar tradicinės giminės balių iki skirtingų puotų rengimo atskirai giminei ir draugams. Dabar ypač vilioja galimybės kukliai šeimos rate atšvęsti patį santuokos faktą, o puošniąją ceremonijos dalį perkelti į šiltus kraštus, kur susirenka artimiausieji draugai. Tokiu atveju laimite ir tėvų/giminaičių padėkas ir simpatijas už jiems skiriamą dėmesį ir laiką, tuo tarpu švęsdami su draugais galite kaip reikiant pasileisti plaukus! Nesvarbu, kaip nuspręsite švęsti, čia svarbiausias elementas – svečiams dovanojama patirtis, o ne beprasmiai daiktai. Jaunavedžiams – daugiau nei tik tradicinis vokelis puokštėje. Didžiausias įvertinimas vestuvių svečiams ir jauniesiems – išvykti iš šventės su delele ypatingų vestuvių prisiminimų.

Sužadėtuvės – prasmingas įsipareigojimas

Ji pasakė TAIP! Su šiuo pažadu prasidės didysis planavimas ir su kiekviena diena augantis jaudulys dėl naujos šeimos kūrimo šventės. Poros draugai turi malonią pareigą – pasveikinti sužadėtuvių proga. Kiekvieną sveikinimą lydi gera emocija ir, žinoma, linkėjimai puoselėti jausmus bei siųlymai prisidėti besirengiant vestuvėms. Dovana sužadėtuvių proga turėtų atspindėti linkėjimų mintį. Simbolinė dovana labai pakels ūpą ir motyvuos pasiruošimo maratono laikotarpiu. Keletas dovanų idėjų sužadėtuvių proga:

  • Raudonas lūpdažis ir juodas šokoladas – kad būsima nuotaka, jausdama pasiruošimo perdegimą, prisimintų, jog pasaulyje nutinka geri dalykai tuomet, kaip pasidažiusi lupytes su merginomis išleki nerūpestingai pavakaroti!
  • Poros ryšį stiprinantys stalo ar kortų žaidimas – kad iki santuokos neliktų neatsakytų klausimų ir neaptartų nepatogių temų!
  • Video ar nuotraukų koliažai – kad niekada nepamirštų tikrų draugų ir iki ašarų juokingų situacijų, kurie porą suvedė.
  • Dovanų kuponas, pirminiam apsilankymui pas vestuvių planuotoją – kad išgirstų geriausius patarimus apie planavimą, atrastų tinkamiausius šventės linksmintojus ir sužinotų apie vestuvių vietas, apie kurias dar nebuvo girdėję.

Vestuvių dovana jauniesiems

Jums pasisekė, jei jaunieji madingi ir turi paruošę dovanų sąrašą. Ir vistik, namų kombainas ar žoliapjovė iš sąrašo išsprendžia tik vieną praktinę dovanos problemą. Tikriems draugams norisi pridėti kažką nuo savęs – unikaliau ir asmeniškiau.

Kas jeigu, padovanotum jiems galimybę abiems pasileisti plaukus? Pasiutusiai gerą laiką, dėmesį, intrigą ir romantiką – viskas vienoje prabangioje dėžutėje! Kokie atributai būsimiems jauniesiems asocijuojasi su santykių puoselėjimu? Jūs, geriau nei kas kitas, pažįstate jaunavedžius, todėl tikrai atrasite, ką komplektuoti į dėžutės turinį. Geriausia dalis? Jiems nebereikės nieko planuoti, nes viską, ko reikia įsimintinam laikui dviese, būsite padovanoję!

Išradinga dovana – padėka liudininkams

Neperdedant galima teigti, kad liudininkų vaidmuo vestuvėse – tai daugiau darbas, nei įprastas atsipalaidavimas ir pasimėgavimas puota. Piršliai ar liudininkai – tai antroji svarbiausioji pora vestuvėse. Visą šventinį vakarą į juos nukreiptas dėmesys – kaip palaiko jaunuosius, kokių prasmingų linkėjimų ar patarimų sudėliojo į scenarijų. Ne paslaptis, jog jaunieji liudininkus ar piršlius renkasi pagal tai, kiek asmeninio autoriteto ši pora turi naujai kuriamai šeimai.

Tad pareiga jauniesiems – prasmingi ir gilūs padėkos žodžiai ir labai asmeniška padėkos dovana. Idėjos, kurios dar ilgai primins jaunųjų padėką:

Sėklos, kurios prižiūrimos ir augdamos primins liudininkams, kad jaunavedžiai, kaip tas jaunas daigelis, dar tik skleidžiasi ir stiprėja, o su tinkama priežiūra ir vertingais patarimais, užaugins stiprią šeimą. Asmeninės jaunavedžių ruošiamos vakarienės kuponas po pirmojo mėnesio, pusmečio ar metinių proga – kad prisimintų ypatingos šventės akimirkas ir dar kartą išreikštų dėkingumą už atliktą meilės liudijimą.

Taigi, palikite balionus, vokelius ir madonos servizus tiems, kam trūksta fantazijos! Dovana sužadėtuvių proga, vestuvių dovanos jauniesiems, poroms ar liudininkams savyje talpina istoriją apie žmones, kuriems ji skirta – pradedant nuo įpakavimo, baigiant nepamirštamu, originaliu ir labai asmenišku turiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.