Verta išbandyti: patarimai, padedantys ne tik išgyventi, bet ir suklestėti Knygos ištrauka

Leidykla „Briedis“ pristato kiekvienam šiuolaikiniam žmogui itin aktualią dr. Sam Akbar knygą „Atsparumas stresui“. Tai nepamainoma, lengvai pritaikoma ir naudinga knyga, kuri padės ne tik išgyventi, bet ir suklestėti.

 Nors apskritai pašalinti streso neįmanoma, visgi gera žinia ta, kad kovoti su stresu galima išmokti.<br> 123rf nuotr.
 Nors apskritai pašalinti streso neįmanoma, visgi gera žinia ta, kad kovoti su stresu galima išmokti.<br> 123rf nuotr.
 Nors apskritai pašalinti streso neįmanoma, visgi gera žinia ta, kad kovoti su stresu galima išmokti.<br> 123rf nuotr.
 Nors apskritai pašalinti streso neįmanoma, visgi gera žinia ta, kad kovoti su stresu galima išmokti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 2:43 PM

Kasdien daugybė žmonių susiduria su stresu, bet pristinga įgūdžių tinkamai reaguoti ir įveikti gyvenimo siunčiamus iššūkius. Nors apskritai pašalinti streso neįmanoma, visgi gera žinia ta, kad kovoti su stresu galima išmokti.

Susitvarkykite su mintimis. Susidorokite su emocijomis. Sukaupkite dėmesį į tai, kas jums gyvenime visų svarbiausia. Ilgametė klinikinė psichologė dr. S. Akbar parodys, kaip viso to pasiekti, pateikdama labai konkrečių ir profesionalių patarimų. Šioje knygoje sužinosite, kaip veikia mūsų smegenys, kaip jos valdo emocijas ir sudėtingus minčių procesus, taip pat išmoksite save užjausti ir naujai pažvelgti į pasaulį.

Autorė nekalba apie tokius akivaizdžius streso mažinimo būdus kaip miegas, tinkama mityba ir fizinis aktyvumas. Savo dėmesį ji sutelkia į vidinį pasaulį ir paieškas būdų, kaip jame kuo veiksmingiau orientuotis, kad pavyktų imtis visko, ypač kas reikšminga. Turėdami įgūdžių, kurie neleis mintims ir jausmams iš jūsų perimti kontrolės, kur kas užtikrinčiau pasieksite tų dalykų, kurie jums gyvenime svarbiausi.

Pasak dr. S. Akbar, retai kada skiriame laiko geriau suvokti, kas vyksta mūsų viduje: „Būtent šitaip kyla stresas – mums lakstant nuo vieno reikalavimo prie kito, nė nerandant laiko kitaip susidoroti su kylančia įtampa. Šios aplinkybės panašios į automobilį, kuris ne itin sklandžiai veikia. Nors jį vairuodami pasieksite savo numatytą tikslą, kelionė bus siaubinga. Jei norite pagerinti situaciją, privalote sustoti ir atlikti reikiamus automobilio priežiūros darbus, kad galėtumėte toliau su didžiausiu malonumu vingiuoti gyvenimo keliais.“

Tad, jei reguliariai atliekame savo automobilio techninę priežiūrą, kodėl neretai pamirštame pasirūpinti savo pačių psichologine gerove? Šios glaustos ir įrodymais pagrįstos knygos tikslas – išugdyti psichologinį lankstumą ir paskatinti imtis veiksmų, kurie leistų gyventi kupiną dėkingumo ir prasmingą gyvenimą.

Knygą iš anglų kalbos vertė Laura Vilčinskaitė.

Knygos ištrauka

Jūsų emocijų istorija

Kartais labai naudinga savęs paklausti, ko per visą gyvenimą, o ypač vaikystėje, išmokote apie emocijas. Pamąstykite, kaip atsakytumėte į šiuos klausimus.

• Kokių emocijų nebuvo galima jausti?

• Kokios emocijos būdavo atvirai išreiškiamos?

• Ką darydavo ar sakydavo šalia būnantys suaugusieji, kai dėl ko nors supykdavo ar nuliūsdavo?

• Kokių strategijų ėmėsi jus supantys žmonės, norėdami susidoroti su sudėtingomis emocijomis?

• Ar, siekdami susigrumti su sudėtingomis emocijomis, vis dar naudojatės tomis pačiomis įveikos strategijomis, kurių išmokote prieš daugybę metų?

Nėra tokio dalyko kaip tobulas emocinis vaikų auklėjimas, tad prašau jūsų nepagalvoti, kad kažkas kažkur gyvena tiesiog nepriekaištingai ir be menkiausių pastangų skriete skrieja gyvenimo siunčiamų emocinių smūgių paviršiumi. Visi gyvenime gauname ir naudingų, ir beprasmių pamokų. Čia pateikti klausimai tiesiog skirti pradžiai, norint geriau suprasti, kokių įsitikinimų galbūt dar laikotės. Paanalizuokite, ar jie vis dar jums naudingi.

Užduokite sau tinkamą klausimą

Pats svarbiausias klausimas, kurį derėtų sau užduoti, yra toks:

Ką esu pasirengęs jausti, kad galėčiau gyventi trokštamą gyvenimą?

Venkite klausti:

Ką galiu padaryti, kad šitaip nebesijausčiau?

Nei jūs, nei aš negalime visiškai suvaldyti savo emocijų. Kai kada turime galios daryti joms įtaką ar netgi jų kuriam laikui išvengti, bet vienintelis dalykas, kurį tikrai įstengiame sukontroliuoti, yra mūsų pasirinktas elgesys, kai emocijos ima viršų.

Įsivaizduokite, kad kažkur jums ant kūno yra du reguliavimo ratukai, iš kurių pirmasis skirtas reguliuoti emociniam skausmui. Šio lygis visąlaik kinta, atsižvelgiant į tai, kas vyksta jūsų gyvenime. Jeigu prarandate galimybę gauti paaukštinimą darbe, jūsų vaikas sunkiai suserga arba netenkate šuns, ratukas pasisuka iki pat galo ir jūsų emocinis skausmas pasiekia aukščiausią dešimties (iš dešimties) balų lygį. Tol, kol gyvenime bus dalykų ir asmenų, kurie jums rūpi, neapsieisite be emocinio skausmo. Įsivaizduokite, kad jį reguliuojantis ratukas įtaisytas jums per vidurį tarp menčių. Niekaip negalite jo pasiekti ir to ratuko pareguliuoti, nors ir mėginate susiriesti visokiausiomis keistomis pozomis, bandydami tai padaryti.

O dabar įsivaizduokite, kad antras ratukas įtaisytas ant jūsų dilbio ir reguliuoja jūsų pasirengimo lygį. Kitaip tariant, jūsų pasirengimą noriai jausti kylančius jausmus, kad ir kokie jie būtų. Šitą ratuką lengva pasiekti ir pasukioti, jūs jį visokeriopai valdote. Taigi dabar turite pasirinkimą. Kai nutinka kas nors neišvengiamo ir jums kyla nenorimų emocijų, galite arba kone išsinerti iš kailio, mėgindami paliesti ant nugaros pūpsantį ratuką (net jeigu paliečiate, jums nepavyksta ilgam pakeisti savo emocijų), arba iki galo atsukti savo pasirengimo ratuką ir susitaikyti su užplūdusiomis emocijomis.

Kas nėra susitaikymas?

Prieš švystelėdami šią knygą pro langą ir suurgzdami, kad aš jums nurodžiau visą likusį gyvenimą kentėti, išklausykite, ką pasakysiu toliau.

Susitaikyti su emocijomis nereiškia jų toleruoti ar pakęsti kietai sukąstais dantimis. Tai nereiškia nuleisti rankas, paklusniai tylėti ir kentėti, priprasti prie pralaimėjimo, prarasti viltį, pasiduoti ar tas emocijas savyje užgniaužti. Visi šie dalykai sufleruoja, kad jums prireiktų vienaip ar kitaip pakeisti savo vidines patirtis, bet tai nėra susitaikymas.

Susitaikyti su savo jausmais reiškia padaryti vietos bet kuriai užplūstančiai emocijai, net jeigu nenorite su ja susidurti, ji jums nepatinka, nepalaikote jos egzistavimo. Susitaikyti reiškia būti pasirengusiems pajusti visas šiuo metu užklystančias emocijas, savo noru joms atsiverti, prisiderinti, leisti joms pasireikšti. Kodėl gi norėtumėte taip elgtis? Tam, kad šitokiu būdu imtumėtės veiksmų, atitinkančių jūsų vertybes. Net jeigu išgyvenate nemalonių emocijų, vis tiek galite nuveikti tai, kas jums svarbiausia, nes nešvaistote jėgų emocijoms suvaldyti.

Štai dar vienas aspektas, parodantis, kas nėra susitaikymas. Tai nereiškia tiesiog susitaikyti su emocinių priekabių ar neteisybės situacijomis. Bet tai reiškia, kad, šiems dalykams vykstant, reikia leisti lietis emocijoms. Tik taip galima imtis aplinkybes pakeisiančių veiksmų. Jei bandysite viduje užgniaužti pyktį ir baimę, galite atsidurti dar prastesnėje situacijoje. Kai viduje kenčiantis žmogus vaikšto su didžiule, įtempta šypsena veide, sakydamas „Viskas tiesiog nuostabu!“, jį užplūsta didžiulis skausmas, kuris čia pat nuneigiamas, šiam neleidžiant pasufleruoti, kad susiklosčiusi situacija daro žalos. Bet jei padarysite vietos visoms emocijoms, galėsite imtis pokyčių, smarkiai permainysiančių ir jūsų, ir galbūt kitų žmonių gyvenimą į gera. Tik pagalvokite, kas būtų nutikę Nelsonui Mandelai, Rosai Parks ar Emmeline Pankhurst, jei šie žmonės nebūtų paklausę savo emocinio skausmo?

Išmintingi vedliai

Užuot savo emocijas laikę erzinančiomis, kurias reikia sukontroliuoti, apie jas pagalvokite kaip apie išmintingus vedlius, kurie turi ko pamokyti, privers pažvelgti į tai, kas giliai širdyje jums yra svarbiausia. Skausmingi jausmai suteikia ir savotiškos išminties – parodo, kas jums turi didžiausią vertę. Juk nejaustumėte liūdesio, pykčio, baimės ar graužaties dėl kažko, kas jums nė velnio nerūpi.

Įsivaizduokite, kad esu itin protinga burtininkė, geriausia mokinė savo klasėje Hogvartse, ir sugebu jus užburti taip, kad niekada nejaustumėte liūdesio, baimės, nerimo, nusivylimo, nekantrumo ar kokio nors kito jausmo, kuris jums nepatinka (še tau, Hermiona Įkyrėle). Bet šitokio burto kaina yra ta, kad taip pat negalėsite jausti ir džiaugsmo, laimės, meilės, pasitenkinimo, malonumo ar kitų emocijų, kurios jums patinka. Ką pasirinktumėte? Dauguma man sako, kad jeigu jau tenka šitaip rinktis, jiems nereikia mano keistų kerų. Žmonės nenori gyventi visiškai nieko nejausdami. Vis dėlto daugeliui mūsų reikia rasti geresnių būdų perprasti savo emocijas, kad jos mums netrukdytų gyventi taip, kaip trokštame.

Trumpas apibendrinimas

Visi jūsų jausmai turi teisę egzistuoti. Kad ir ką sakytų jūsų protas, nė viena emocija nedraudžiama. Išmokę padaryti vietos bet kuriems užplūstantiems jausmams ir kūne pasireiškiantiems pojūčiams, turėsite galimybę atsikratyti nenaudingų įveikos strategijų ir vietoj jų praktikuoti kitokį elgesį, kuris padės tapti norimu asmeniu ir paskatins gyventi trokštamą gyvenimą. Be to, leisdami pasireikšti savo jausmams, rinksitės išmintį ir žinias. O drauge su žiniomis įgysite ir galios imtis didžiules permainas sukelsiančio veiksmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.