Mokslų daktarė: gydyti ne tik kūną, bet ir mintis – įmanoma?

Gydyti kūną, kreiptis pagalbos į specialistus ar gerti vaistus – įprasta ir kiekvienam suprantama praktika. Tačiau gydyti savo mintis – net šiuolaikiniam žmogui yra šiokia tokia stigma. O ir būdą, kaip tą padaryti, žino ne kiekvienas. Tačiau tradicinės ir intuityviosios medicinos daktarė Mona Lisa Schulz įsitikinusi, jog pagyti gali ir tavo mąstysena. O to pasiekti padės ne tik pozityvūs teiginiai, bet ir moksliniai metodai.

 M. Shulz.<br> 123rf nuotr.
 M. Shulz.<br> 123rf nuotr.
 M. Shulz.
 M. Shulz.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 11:41 AM

Būtent tuos metodus daktarė aprašo pasauliniu bestseleriu tapusioje knygoje, kurią išvertė ir lietuviams pristato „Minčių sala“ leidykla. Kaip teigia pati autorė, idėja išleisti tokią knygą gimė netikėtai, po pažinties su rašytoja Louise L. Hay, kuri plačiai auditorijai pasakoja apie teiginių ir pozityvių minčių kartojimo galią. Norėdama įsitikinti ar tikrai teiginiai gali daryti įtaką mūsų sveikatai daktarė Schulz ėmėsi mokslinių tyrimų. O trisdešimt metų sukaupta patirtis pagrindė vidinio balso įtaką fizinei būklei ir žmogaus savijautai.

„Esu medicinos ir filosofijos mokslų daktarė, praktikuojanti neuropsichiatrė ir asocijuota Vermonto medicinos koledžo profesorė, 25 metus plėtojanti intuityviąją mediciną. Per tiek metų įsitikinau, jog mokėdami suvaldyti savo mintis, atsilaikome prieš mums į galvą kišamą nereikalingą informaciją ar įtaką, išliekame laimingesni, ramesni, susikaupę. O teigiamos mintys tiesiogiai veikia mūsų organizmą ir gelbėja susirgus. Tad jei ir jūs to siekiate, rekomenduoju išbandyti trijų krypčių gydymo metodą savo mintims“, – dėstė mokslininkė.

Depresija, liūdesys, nerimas ir priklausomybė, nuotaikų kaita, panika ar dėmesio trūkumas – visą tai galima išgydyti pakeitus savo mąstymą, mano M. L. Schulz. Daktarės teigimu pradėti reikia nuo įsiklausimo į vidinį balsą, priežasties ieškojimo ir teiginių kartojimo. „Už mūsų intuiciją yra atsakingas dešinysis smegenų pusrutulis, kuris taip pat „padiktuoja“ jausmus bei nuotaiką. Todėl galima daryti išvadą, kad emocijos irgi turi anatomiją – baimė, nerimas, stresas veikia mūsų kraujotaką, širdį, akių vyzdžius, burnos gleivinę, inkstus ar net šlapimo pūslę. Kepenys ir tulžis siejami su pykčiu, plaučiai tapatinami su liūdesiu, skrandis ir kasa su rūpesčiais, širdis atvirkščiai – siejama su džiaugsmu ir meile. Logiška, tiesa?

Jei kada pastebėtumėte, būtent šie organai ir sunegaluoja ar veikia stipriau nei įprastai, kai reaguojama į tam tikras emocijas. O emocijas gimdo mūsų mintys. Tad gydydami jas, gydome ir savo kūną. Todėl jei jaučiatės blogai, išsiaiškinkite priežastį, atraskite savo baimę, užslėptą patirtį ir ją paverskite priešprieša: baimę – drąsa, neigiamą patirtį – pamoka, liūdesį – pokyčiais. O tam padės teigiamų minčių kartojimas: tai ko norite, tai ko siekiate, tai kuo norite būti turi išsakoma garsiai ir kartojama sau kasdien“, – dėstė M. L. Schulz.

Jūsų teiginiai siekiant pokyčio turi būti kaip priešnuodis esamai situacijai. Absoliuti priešingybė, tvirtina mokslininkė. Juk po kiekvienu jausmu slepiasi ir biologiškai veikiami organai. Ir tik pats galite nuspręsti ar jie bus stimuliuojami teigiamai, ar neigiamai. Todėl kaip gydytojai išmano anatomiją, lygiai taip svarbu suprasti ir minčių poveikį jai. „Noriu pabrėžti, jog jausmai, mintys veikia mūsų kūną veidrodiniu principu. Padėka sau už įgyvendintą darbą, pasiekimą yra būtina, tačiau ji negarantuoja, kad pilnai pasveiksite nuo ligos.

Taip, pozityvios mintys padeda mūsų smegenims siųsti teigiamą energiją ir mūsų organams tai padeda. Tačiau visapusiškiems pokyčiams reikia daugiau: skaityti, nuolatos mokytis, lipti iš komforto zonos, pakeisti gyvenimo būdą ir taip kompleksiškai pakeisite savo būseną. O būtent pozityvios mintys mus užprogramuoja tikėti. O turėdami kuo tikėti, ko laukti, ko norėti, mes nejausdami keičiamės. Ir štai tokia yra minčių galia – ji veikia net tada, kai mažiausiai tikiesi“, – pastebi knygos autorė.

Apie nuolatinį mokymąsi kalbėjo ir projekto „Minčių sala“ vadovė Rimutė Van Cleave. Pasaulyje žinomas saviugdos knygas Lietuvai pristatanti moteris teigia, jog siekiant pokyčių reikia atverti savo protą ir mintis. O jų skatinimui ir lavinimui labai padeda skaitymas. „Knygos stimuliuoja mūsų smegenis, plečia akiratį, augina supratimą ir moko naujų, nežinomų dalykų. Todėl labai pritariu knygos autorei, jog nuolatinis mokymasis yra variklis, kuris gali priversti pasikeisti į gerąją pusę. Kuo daugiau žinome, tuo daugiau siekiame. Ypač jei knyga ne šiaip lengvas, pramoginis skaitalas, o žinias ir tobulėjimą skatinanti knyga. Būtent tokias ir atrenkame, su komanda verčiame ir pristatome Lietuvos skaitytojams, Rinkitės atsakingai ir pastebėsite pokyčius į gerą“, – pokalbį baigė R. Van Cleave.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu