Dėmesingas įsisąmoninimas ir atjautos įgūdžiai: to gali išmokti kiekvienas

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad reguliarus dėmesingo įsisąmoninimo praktikavimas stiprina psichologinį atsparumą, gali pagerinti žmogaus emocinę būklę bei padėti išgyventi rimtus gyvenimo iššūkius. Anot ekspertų, šio įgūdžio išmokti ir praktikuoti gali kiekvienas norintis.

 Idealu bent kartą per savaitę skirti sau ilgesnį įsisąmoninimo seansą, tačiau net ir kelios minutės per dieną, bet reguliariai, yra pakankamai efektyvu. <br> 123rf nuotr.
 Idealu bent kartą per savaitę skirti sau ilgesnį įsisąmoninimo seansą, tačiau net ir kelios minutės per dieną, bet reguliariai, yra pakankamai efektyvu. <br> 123rf nuotr.
 G.Germanavičienė.<br>K.Vanago nuotr.
 G.Germanavičienė.<br>K.Vanago nuotr.
 E.Gylytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 E.Gylytė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 3:47 PM

„Sunkumų kyla, nes esame nepatenkinti savimi ir nepatenkinti aplinka. Gebėjimas praktikuoti atjautą – ne charakterio savybė, o įgūdis, todėl jo galima išmokti. Kai susiduriame su daug streso, skubėjimo, skirtingų užduočių, nebesugebame nusiraminti.

Mūsų taikomo metodo esmė – ne sumažinti veiklų ar nuo jų atsiriboti, bet sugebėti rasti keletą minučių nusiraminti ir įgyti tam reikalingų įrankių“, – sakė Gabrielė Germanavičienė, VšĮ „Rastis“ gydytoja psichiatrė.

Ši viešoji įstaiga norintiems siūlo jungtis į dėmesingo įsisąmoninimo ir atjautos įgūdžių grupę, kurioje dalyviai žingsnis po žingsnio lavins dėmesingo įsisąmoninimo (angl. mindfulness) ir atjautos įgūdžius.

Psichologinę ištvermę ir atsparumą galima palyginti su fizine jėga: netreniruodami kūno negalime tikėtis, kad vieną dieną tiesiog nubėgsime maratoną, o netreniruodami savo psichinės ištvermės, ištikus sunkumams, rizikuojame, kad gali ir neužtekti jėgos tai išgyventi.

„Dėmesingas įsisąmoninimas yra tarsi sporto salė smegenims. Moksliškai įrodyta, kad šis metodas padeda gerinti psichinę sveikatą, o reguliariai praktikuojantys ramų buvimą gali net prailginti savo gyvenimą,“ – sakė lektorė Eglė Gylytė, VšĮ „Rastis“ socialinė darbuotoja, Įsisąmoninimu grįstos kognityvinės ir elgesio terapijos LSMU podiplominių studijų absolventė.

Anot jos, įsisąmoninto dėmesingumo praktikai pakanka vos kelių minučių per dieną, o rezultatas gali būti juntamas jau po kelių savaičių.

„Idealu bent kartą per savaitę skirti sau ilgesnį įsisąmoninimo seansą, tačiau net ir kelios minutės per dieną, bet reguliariai, yra pakankamai efektyvu. Šis metodas visame pasaulyje plačiai taikomas tiek gydymui, tiek ir prevencijai,“ – aiškino E. Gylytė.

Eglė tikino, kad nors kalbėdami apie dėmesingo įsisąmoninimo praktikas specialistai naudoja žodį „meditacija“, pats metodas nėra susijęs su jokia religija, todėl tinka įvairaus amžiaus, kilmės ir įsitikinimų žmonėms, kurie nori didinti savo psichologinį atsparumą.

„Trečios akies tikrai nereikia atverti, mano tikslas – supažindinti, kas tai yra, kokios technikos gali padėti,“ – šypsojosi Eglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.