Gražios švenčių dekoracijos slepia liūdną Lietuvos realybę: tai turi baigtis

Šventinis laikotarpis asocijuojasi su ramybe, jaukiu laiku su šeima. Visgi, realybė šimtams Lietuvos gyventojų yra kitokia. Už gražių dekoracijų ir spalvotų lempučių tūno smurto artimoje aplinkoje šešėlis. Smurtui išeiginių nėra, o šventinės dienos neretai tampa dienomis, kai smurto atvejų skaičiai išauga.

Remiantis Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų (SKPC) duomenimis, kiekvienas savaitgalis atneša didesnius smurto atvejų skaičius, o situacija šventinėmis dienomis būna dar liūdnesnė. Padidėjęs alkoholio vartojimas, stresas ir įtampa – smurto artimoje aplinkoje draugai.<br>„Freepik“ nuotr.
Remiantis Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų (SKPC) duomenimis, kiekvienas savaitgalis atneša didesnius smurto atvejų skaičius, o situacija šventinėmis dienomis būna dar liūdnesnė. Padidėjęs alkoholio vartojimas, stresas ir įtampa – smurto artimoje aplinkoje draugai.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 9:00 AM

Remiantis Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų (SKPC) duomenimis, kiekvienas savaitgalis atneša didesnius smurto atvejų skaičius, o situacija šventinėmis dienomis būna dar liūdnesnė. Padidėjęs alkoholio vartojimas, stresas ir įtampa – smurto artimoje aplinkoje draugai.

Smurto požymių atpažinimas

Pagrindinis būdas kovoti su smurtu yra jo atpažinimas. Yra svarbu gebėti atskirti smurtinius veiksmus ir laiku kreiptis pagalbos. Smurtas artimoje aplinkoje neapsiriboja vien fizine žala – ją atpažinti bei įrodyti, tačiau smurtas turi daug veidų. Psichologinis smurtas, kontrolė bei manipuliacijos yra ne ką mažiau žalingi.

Per šventes ir ne tik, šie požymiai gali pasireikšti praktiškai nepastebimai – kontroliuojant, kur ir kaip praleidžiamas laikas, ribojant bendravimą su artimaisiais, vykdant finansinę kontrolę, kai iš asmens atimami pinigai, slepiama šeimos finansinė situacija ar atsisakoma duoti pinigų net būtiniausioms išlaidoms.

Neretai smurtaujantys asmenys grasina, menkina, įžeidinėja. Ypač dažnai girdimi atvejai, kai smurtautojai grasina atimti vaikus ar nusižudyti, jei juos paliks ar kreipsis pagalbos. Visgi, tokiais grasinimais SKPC specialistai ragina netikėti, nes tai – manipuliacija.

Smurtas yra tik smurtautojo kaltė

Manipuliacijos ir grasinimai dažnai tampa priežastimi, kodėl nukentėję asmenys renkasi nesikreipti pagalbos. Nepadeda ir gaji aukų kaltinimo kultūra. Turbūt kiekvienas iš mūsų esame skaitę, o gal net ir sakę žodžius „pati prisiprašė“ ar girdėję jau atgyvenusią patarlę „jei muša tai myli“.

Smurtas santykiuose reiškia tik vieną – tai turi baigtis. Niekas neturi teisės smurtauti ir kiekvienas esame verti saugaus gyvenimo. Tad jei patiriate smurtą – kreipkitės pagalbos.

Pagalba visada yra

Visoje Lietuvoje veikia akredituoti Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai, teikiantys nemokamą pagalbą nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims. Profesionalūs konsultantai išklauso, suteikia emocinę paramą bei palaikymą.

Nukentėję asmenys turi galimybę gauti nemokamas psichologo bei teisininko konsultacijas. Visa pagalba yra teikiama tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu. SKPC specialistai pagalbą suteikia visiems patiriantiems ar patyrusiems smurtą, taip pat ir pavojų jaučiantiems asmenimis.

Nesaugumo jausmas, grasinimai, nuolatinė įtampa – visa tai yra pakankamos priežastys kreiptis pagalbos.

Jei girdite ar matote smurtą, nelikite nuošalyje, informuokite žmogų apie pagalbos galimybes ar patys iškvieskite policiją. Jei patiriate smurtą, nelikite abejingais sau – jūs esate verti saugaus gyvenimo be smurto, tad kreipkitės pagalbos.

Nuo pagalbos jus skiria tik vienas skambutis ar žinutė. Kreipkitės telefonu 870055516 ar internetu specializuotospagalboscentras.lt. Už 2024 metus be smurto!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.