Kaip atrodė tarpukario moteris?

Kokias nuotraukas savo pakabutyje, nešiotame ant krūtinės, slėpė Sofija Smetonienė, kokiais kvepalais dvelkė iškilios tarpukario moterys ir kokius darbus jos nuveikė, galima sužinoti istorinėje parodoje „Valstybės moterys: artimui ir tėvynei”.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Jul 8, 2012, 8:11 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:16 AM

Moterys įžengė į istorinę Lietuvos Prezidentūrą Kaune.

„Visą Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpį 1918 – 1940 metais petys petin su vyrais dirbusios moterys vėliau patyrė skaudžią neteisybę, buvo beveik ištrintos iš istorijos vadovėlių. Siekdami pagerbti nusipelniusias moteris ir surengėme parodą”, – sakė viena ekspozicijos kūrėjų Ingrida Jakubavičienė.

Atspindėjo moterų veiklumą

Paroda eksponuojama dviejose Istorinės Prezidentūros antrojo aukšto salėse.

Pirmojoje salėje lankytojai susipažins su Lietuvos moterų emancipacijos istorija, dalyvavimu svarbiausiuose šalies politiniuose ir kultūros įvykiuose.

Apžvelgiama įvairių draugijų veikla, išsilavinimo siekis ir karjeros galimybės.

Ekspoziciją papildo ir pagyvina moterų mintys, fotografijos, karikatūros, šaržai. Pristatomas ryškiausių asmenybių – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, Felicijos Bortkevičienės, Sofijos Čiurlionienės, Magdalenos Galdikienės, Liudos Purėnienės, Vincentos Lozoraitienės, S.Smetonienės, Onos Mašiotienės, Emilijos Pūtvienės ir kitų indėlis vienijant moteris.

Rodomi rašytojos S. Čiurlionienės, žurnalistės M. Avietėnaitės bei kitų veikėjų apdovanojimai ir dokumentai.

Flakone – tikri kvepalai

Greta dokumentinės medžiagos pateikiami ir žymių moterų asmeniniai daiktai. Įdomi prezidento Antano Smetonos žmonai Sofijai priklausiusi auksinė sagė bei sidabrinis pakabutis, kuriame buvo slepiama jos bei vyro nuotrauka.

Greta išrikiuota ir tarpukario moterų naudotų kremų bei kvepalų kolekcija. Užrašas ant vieno buteliuko byloja, kad gėlių aromatas buvo kuriamas ir Kaune. Kitame dailiame flakone – dar išlikę prancūziškų kvepalų.

„Kaunas mažuoju Paryžiumi buvo vadintas ne veltui. Žvelgiant į eksponuojamas tarpukario laikų skrybėles bei kitus aksesuarus galima įsitikinti, kad to meto moterys neatsiliko nuo Europos madų”, – pasakojo I.Jakubavičienė.

Atkūrė salono interjerą

Antroji salė skirta moterų laisvalaikiui ir buičiai. Improvizuotame salone pristatomi tarpukariu madingi lietuvių ir Vakarų Europos meistrų sukurti baldai. Galima pamatyti, iš kokių indų damos gurkšnojo kavą ir likerį.

Saloną puošia garsių menininkų sukurti moterų portretai. Galima apžiūrėti ir tautinius drabužius, kuriais moterys puošdavosi iškilmingų priėmimų metu.

„Iki šiol Prezidentūros ekspozicijoje vyravo vyriškasis pradas, pateikiama informacija apie iškilius valstybės vyrus. Apie moteris beveik nebuvo pasakojama. Ši neteisybė dabar ištaisyta”, – šypsojosi I. Jakubavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.