Kur dingo Stepfordo žmonos, arba kodėl moterys nebemoka virti ir siūti?

Linksmos, sugebančios pagaminti gardžią vakarienę, kepti pyragus ir siūti moterys, vadinamos namų ūkio deivėmis, dabar – tik praeities simbolis. Šiandieninės karjeristės namų ruošos darbais nebesidomi, nes jiems paprasčiausiai neturi laiko, rašo dailymail.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2012, 10:53 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:38 AM

Tyrėjai pastebėjo, jog šiandien milijonai motinų nesugeba atlikti net paprasčiausių darbų, kuriuos be didesnių vargų atlikdavo jų mamos. Mezgimas, pyragų kepimas, uogienės virimas ir drabužių taisymas šiandien jau patenka į sąrašą savybių, kuriomis pasižymi tik viena kita moteris.

Tyrimas taip pat parodė, kad daugelis šių modernių moterų išties norėtų daugiau žinoti apie namų ruošą, tačiau guodžiasi, jog tam nebeturi nei laiko, nei kantrybės mokytis.

Buitinės technikos gamintojo „Neff“ užsakytas tyrimas apklausė net 1000 mamų. Kompanijos įvaizdžio vadybininkė Sue Flowers sakė: „Žinome, kad šiandieninės mamos patiria visiškai kitokį spaudimą nei tos, kurios gyveno vos prieš keturiasdešimt metų. Taigi natūralu, jog joms gerokai sunkiau tvarkytis buityje, tačiau noras mokytis niekur nedingo. Dėl to galima tikėtis, jog siuvimas ar kepimas nebus visiškai užmiršti.

Vis tik praėjusios kartos moterys įvairių namų ruošos subtilybių mokėsi iš savo mamų, o jos – iš savųjų. Naujoji karta, deja, mokosi jau kiek per vėlai, tačiau noriai – tradicinius darbus paverčia savo hobiu.“

Apklausa parodė, jog devynios mamos iš dešimties nežino, kaip gerai išlyginti marškinius, o daugiau nei pusė nesugebėtų net išsiuvinėti vaikų vardų ant jų drabužių, trys ketvirčiai nesugeba pagaminti paprasčiausio padažo, beveik pusė – iškepti elementaraus pyrago, pertepto kremu.

Keturios moterys iš dešimties vis dar prašo pagalbos savo mamų, kai reikia iškepti įmantresnį kepinį ar duonos, nes to niekad nesimokė. Daugiau nei trečdalis apklaustųjų prisipažino, jog gėdijasi nesugebančios atlikti paprasčiausių darbų, penktadalis neturi tam laiko, kitas penktadalis – kad neturi kantrybės.

Daugiau nei du trečdaliai sakė, jog savo sugebėjimus stengiasi perduoti vaikams, tačiau dalis mano, jog paprasčiausi tradiciniai darbai moderniems vaikams nebebus svarbūs.

Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad pietuose gyvenančios moterys mieliau prašo pagalbos savo mamų nei tos, kurios gyvena šiaurėje. S. Flower pridėjo: „Mes visos mėgstame pasiklausti mamos patarimo, tačiau labai gaila, kad jaunos motinos nebesugeba ir nenori rasti laiko vaikams bei šeimyniškiems pyragų kepimams. Gerai bent tai, kad moterys pradeda vėl domėtis namų veikla, o net pusė jaunesnio amžiaus moterų mielai užsirašytų į kulinarijos kursus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.