Kodėl tarnybiniai romanai nesibaigia vedybomis?

Buvo atliktas ne vienas tyrimas, per kurį išsiaiškinta, kad tarnybiniai romanai dažniausiai užmezgami nedidelėse kompanijose, kur dirba viso labo 15–20 žmonių. Pirmą vietą tarnybinių romanų skaičiumi užima dirbantys kino filmavimo grupėse, antrą – laikraščių, žurnalų ir portalų redakcijos darbuotojai, trečią – medicinos darbuotojai. Tačiau, jei dažniau linkę užmegzti tarnybinius romanus aktoriai ir žurnalistai, tai gerokai mažiau – policininkai ir bibliotekininkai, rašo shkolazhizni.ru.

Sėkmingo tarnybinio romano pagrindas – mokėjimas subtiliai derinti asmeninius santykius su darbu.<br>V. Balkūnas
Sėkmingo tarnybinio romano pagrindas – mokėjimas subtiliai derinti asmeninius santykius su darbu.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2012, 11:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:24 AM

Tiesa, konkretūs skaičiai nepateikiami, nes taip galvoja psichologai, motyvuodami, kad tose įmonėse ir organizacijose, kur sveikas mikroklimatas ir geri bendradarbių santykiai, oras tiesiog persisunkia savitarpio supratimo ir simpatijų fluidais. Tokioje atmosferoje pakanka vienos mažos kibirkštėlės atsirasti tarnybiniam flirtui, o paskui ir romanui.

Tačiau tarp tarnybinių romanų, jausmų ir apkalbų ne taip ir lengva susigaudyti. Sociologai laikosi nuomonės, kad sėkmingo tarnybinio romano pagrindas – mokėjimas subtiliai derinti asmeninius santykius su darbu.

Vienas labiausiai apdainuotų – ilgą laiką, bet vangiai vykstantis tarnybinis romanas tarp viršininko ir pavaldinio, tiksliau tarp jo padėjėjos ar asistentės. Jis gali tęstis metų metus, tai įsiplieksdamas, tai vėl blėsdamas. Tai primena šeimą, tik be kasdieninės buities ir įkyrių sutuoktinio giminių. Tačiau tokie santykiai labai retai baigiasi sėkmingai, nes viršininkas susižavėjęs nauja pavaldine, greičiausiai išprovokuos tai, kad ji atlaisvintų tą vietą jaunesnei, dailesnei ir gražesnei padėjėjai.

Gerokai įdomesnis tarnybinis romanas siekiant kurio nors tikslo. Vienas iš jų, kai laikantis atitinkamos taktikos norima palypėti karjeros laipteliais. Tačiau prieš užmezgant tokį romaną reikėtų suprasti, kad rizikuojate: niekas negarantuoja sėkmės, o štai reputaciją galima sugadinti visam laikui.

Aistringas akimirkos romanas

Aistringų ir trumpų tarnybinių romanų vienintelis tikslas – seksas. Be to, paskubomis, be jokių įsipareigojimų ir perspektyvų. Pramogos, vakarėliai darbe, iškylos suteikia gana nykiam darbiniam gyvenimui aštrumo. Pavojus čia tik tas, kad jus gali aptikti nepadoriai manevruojant kuriame nors atokiame biuro kamputyje.

Sėkmingas romanas

Тai toks, kai viskas baigiasi grojant Mendelsono maršui. Negalima sakyti, kad tokie romanai labai jau reti, bet vis dėlto, jei su jumis taip nutiko, vadinasi, jums pasisekė. Tarnybinių santykių pliusai

1. Tokie romanai neleidžia nuobodžiauti bei praskaidrina darbo kasdienybę, įneša naujų emocijų ir suteikia pikantiškumo.

2. Užmezgus romaną su kolega priverčia žmogų labiau rūpintis savo išvaizda ir kartu, suprantama, jis atrodo malonesnis, patrauklesnis ir simpatiškesnis.

3. Įsimylėjimo būsena vienaip ar kitaip stimuliuoja žmogų produktyviau dirbti. Pavyzdžiui, pabudęs ryte, įsimylėjėlis su džiaugsmu galvoja apie darbo dienos pradžią, skuba į darbą, nežiūri nei į šaltį, nei į karštį, stengiasi kuo greičiau išpildyti visas viršininko užduotis. Ir, svarbiausia, su malonumu užsilaiko darbe.

4. Tarnybinis romanas kupinas ne tik malonių jausmų, bet ir sukelia vadinamąją grandininę reakciją. Ir kiti bendradarbiai tai matydami  tampa draugiškesni ir ramesni.

5. Įsimylėjėlių buvimas viename darbe – tai ir puikus būdas prisitrinti vienam prie kito bei puiki galimybė išsiaiškinti vienas kito pranašumus ir trūkumus.

6. Įsimylėję kolegos niekados nepatenka į keblią situaciją: nereikia ieškoti pokalbių temos, nes visad gelbsti darbas.

Tarnybinių santykių minusai

1. Įsimylėjėlių porelė susitinka kasdien ir matosi iš esmės aštuonias valandas per dieną. Todėl po kiek laiko tai pradeda erzinti ir atsiranda pretekstas susipykti ar net kyla tarp jų konfliktas.

2. Darbinės meilės neretai atitraukia nuo tarnybinių įsipareigojimų vykdymo. 3. Sunku įsimylėjėliams, kur vienas iš jų viršininkas, o kitas pavaldinys. Nes dažniausiai viršininkui darbas visad bus pirmoje vietoje. Labai retai judviejų santykiai būna ilgalaikiai, juo labiau kad baigtųsi santuoka.

4. Užmezgę tarnybinį romaną jūs negalite būti visiškai užtikrinti, kad mylimasis ar mylimoji nepanorės pasinaudoti jūsų tarnybine padėtimi ir pasiekti savanaudiškų tikslų. 5. Tarp įsimylėjusių darbe atitinkamas atstumas išlieka ir jų asmeniniame gyvenime.

6. Pagrindinis stimulas, padedantis atsirasti intrigoms darbo vietoje, kai išsitrina riba tarp šeimos, asmeninio gyvenimo ir darbo. Jei užmezgate romaną darbo vietoje, ten, kur jūs kiekvieną dieną einate, norėdami užsidirbti pinigų, kokie šilti bebūtų santykiai pradžioje, jie, anksčiau ar vėliau, ims asocijuotis būtent su darbu.

7. Paprastai tarnybinio romano liudininkais tampa daug žmonių: ne tik kolegos, bet ir vadovybė. Iš esmės neįmanoma to nuslėpti, kiek pora besistengtų tai daryti. Juk dauguma iš ne savo valia tapusių liudininkų į naujai užgimusią meilę darbe žiūri skersomis, dažnai pavydi, apkalba ir tiesiog nori juos sugadinti.

8. Jei romanas baigiasi nesėkmingai, gali rimtai pakenkti vieno iš partnerio karjerai ir reputacijai, o taip pat ir ateityje sugadinti darbinę atmosferą. 9. Tarnybiniai romanai retai baigiasi laimingai. Jie gerokai realesni nei tie, kuriuos matome kino filmuose. Neretai romanai darbe baigiasi depresija ir nusivylimu.

Tarnybinis romanas – sudėtingas reiškinys, kuriame nemažai džiaugsmingų akimirkų, bet ir problemų. Pradėti jį nelengva. Nuolat palaikyti jausmus būnant greta vienas kito visą dieną - nelengvas uždavinys. O baigti romaną ir kartu išsaugoti draugiškus santykius – tikra diplomatija.

Sociologų duomenimis, moterys labiau linkusios flirtuoti darbe ir būtent joms dažniau šauna į galvą mintis užmegzti tarnybinį romaną. Žurnalo „Playboy“ atliktos apklausos rezultatais, dažniausiai moterų dėmesį traukia jauni, kupini entuziazmo praktikantai.

Santykių darbe statistika: 19 proc. griežtai laikosi subordinacijos, 19 proc. flirtuoja su viršininku dėl karjeros, 22 proc. respondentų linkę turėti rimtų santykių, 23 proc. darbuotojų tiesiog atvirai flirtuoja darbe, o 17 proc. slepia savo artimus santykius darbe.

Tuo tarpu britai pagal tarnybinių romanų skaičių užima pirmą vietą tarp kitų Europos šalių. Beveik 80 proc. darbuotojų D. Britanijoje turi tarnybinio romano patirties. O kas penktas prisipažino, kad nors vieną kartą mylėjosi darbe. Jei kitose šalyse darbdaviai draudžia tarnybinius romanus ir sąmoningai pablogina įsimylėjėliams darbo sąlygas, tai britų darbdaviai gana lojalūs. Mat jie įsitikinę, jog įsimylėję kolegos gerokai pagerina darbo produktyvumą. Be to, darbdaviai psichologiškai palaiko, jei romanas tarp kolegų nutrūksta.

Tuo tarpu per apklausą, atliktą Amerikoje, paaiškėjo, kad 94 proc. amerikiečių flirtavo darbe, o 90 proc. iš jų tvirtino, kad lengvas flirtas darbe teigiamai atsiliepia jų sveikatai. Taip pat paaiškėjo, kad beveik kas trečia moteris buvo neištikima savo nuolatiniam partneriui su kolega darbe. Tačiau tik 7 proc. respondenčių įtarė savo sutuoktinį turintį tarnybinį romaną, o 82 proc. moterų vis dar svarstė, kad reikėtų pereiti dalykinę ribą su kolega darbe.

Savo ruožtu Australijos sociologai konstatavo, kad rimti santykiai, kuriuos galima pavadinti tarnybiniu romanu, trunka neilgai ir dažnai baigiasi skausmingu išsiskyrimu. Mat flirtuoja paprastai žmonės, turintys šeimas, tačiau nepasirengę dėl intrigos griauti santuokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.