Botokso grėsmė – pamėlynavusi oda, aklumas ir sugadinta išvaizda

Kaip ir daugelis būsimų nuotakų, 41-erių Mary Catchpole savo vestuvių nuotraukose norėjo atrodyti nepriekaištingai. Dviejų vaikų motina besiruošdama vestuvėms numetė nemažai svorio ir nusprendė, jog paprasta, ypatingų chirurginių procedūrų nereikalaujanti botokso procedūra padės jai pasiekti trokštamą jaunatvišką išvaizdą.

Šiandien injekcijos yra populiarios kaip krūtų didinimo procedūros. Per metus joms išleidžiama 775 milijonai svarų sterlingų, tad ekspertai prognozuoja, jog kitąmet šis skaičius padidės dar 8,4 procento.<br>123rf
Šiandien injekcijos yra populiarios kaip krūtų didinimo procedūros. Per metus joms išleidžiama 775 milijonai svarų sterlingų, tad ekspertai prognozuoja, jog kitąmet šis skaičius padidės dar 8,4 procento.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2012, 2:19 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:22 PM

Deja, į abu skruostus suleistos injekcijos sukėlė gausybę nemalonumų – sugadintos buvo ne tik vestuvės, bet ir moters nervinė sistema, regėjimas, sutriko miegas, išsivystė depresija, o privataus gydymo kaina siekė dešimtį tūkstančių svarų, rašo dailymail.co.uk.

Kaip tūkstančiai kitų bričių moterų, Mary tikėjo, kad užpildų injekcija yra saugus ir nebrangus būdas pagerinti išvaizdą. Procedūros metu po oda įšvirkščiama gelinė substancija išlygina raukšles. Nors šis metodas buvo išrastas tam, kad padėtų ištaisyti veido deformaciją, plastikos chirurgai greitai pastebėjo, jog botoksas gali grąžinti jaunystę.

Šiandien injekcijos yra populiarios kaip krūtų didinimo procedūros. Per metus joms išleidžiama 775 milijonai svarų sterlingų, tad ekspertai prognozuoja, jog kitąmet šis skaičius padidės dar 8,4 procento.

Restilanas, vienas populiariausių odos užpildų, plastinėje chirurgijoje pristatytas prieš šešiolika metų ir buvo naudojamas jau 16 milijonų procedūrų. Priešingai negu botoksas, kuris mažina raukšles paralyžiuodamas raumenis, užpildai suteikia apimties dėl senatvės suplonėjusiai odai. Nors botokso naudojimas yra griežtai reguliuojamas, užpildai oficialiai vadinami nežalingais.

Jungtinėse Valstijose užpildai yra laikomi vaistais ir profesionalams leidžiama naudoti tik šešias jų rūšis, išrašomas pagal gydytojo receptą. Didžiojoje Britanijoje be gydytojo leidimo galima naudoti daugiau nei šimtą užpildų rūšių, procedūras leidžiama atlikti net specialaus medicininio paruošimo neturintiems asmenims. Dėl tokio aplaidumo šiomis dienomis kyla vis daugiau problemų – pastebėta, jog užpildai gali sukelti aklumą, veido raumenų sukritimą, pūslelinę, reumatą ir odos pamėlynavimą.

Praėjusį mėnesį Britų Plastikos Chirurgų Asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad praėjusiais metais net septyni iš dešimties klientų skundėsi komplikacijomis po odos lyginimo procedūrų, o tokių kreipimųsi padaugėjo net tris kartus. Net 98 procentai chirurgų pritarė minčiai, kad užpildai turėtų būti laikomi vaistais.

Mary, kuri prieš nelaimingą atsitikimą nebuvo išbandžiusi jokių kosmetinių procedūrų, odą pagražinti nusprendė praėjusių metų rugpjūtį, prieš pat vestuves su 38-erių metų amžiaus Christopheriu: „Botoksas, žinomas toksinas, man neatrodė gera išeitis, tad pasirinkau saugesnius ir natūralesnius užpildus, kurie yra gaminami iš hialurono rūgšties.“

Hialurono rūgštis yra žmogaus kūne aptinkama medžiaga, kurios sintetinius variantus naudoja plastikos chirurgai. Mary pasirinko geros reputacijos kliniką netoli namų Romforde ir procedūrai skyrė 600 svarų sterlingų. Kai tik daktaras suleido injekcijas į kaktą, išorinius akių kampučius, nosies bei burnos raukšles, pasirodė pirmieji problemų požymiai: „Kai užpildai pasiekė mano dešiniosios akies sritį, supratau, kad medikas netyčia įdūrė į veną ir kad ta vieta liks pažeista. Nesijaudinau, tačiau naktį pabudusi maniau, jog mano veidas dega lyg apipiltas rūgštimi. Per kitas 48 valandas pastebėjau gripą primenančius simptomus, pradėjau vemti bei viduriuoti, praradau orientaciją, o mano skruostai bei kaklas tapo ryškiai raudoni.“

Išsigandusi moteris grįžo į kliniką, kur jai buvo atlikta procedūra. Medikai tikino, kad tai tikriausiai labai reta alerginė uždegiminė reakcija, tad skyrė steroidų ir antibiotikų, tačiau simptomai neišnyko. Tada, likus savaitei iki 6000 svarų sterlingų kainavusios vestuvių ceremonijos, moters rega dešine akimi suprastėjo ir Mary nusprendė apsilankyti pas savo šeimos gydytoją. Jis pasiūlė dar penkias dienas tęsti steroidų bei antibiotikų kursą. Moters savijauta nepakito: „Ilgai laukta vestuvių diena nublanko prieš prastą savijautą. Naktį po vestuvių mano sesuo man ir vyrui užsakė viešbučio kambarį, tačiau vietoje to vyras mane išgabeno į ligoninę, nes nebemačiau dešine akimi.“

Mary šeimos gydytojas moterį nusiuntė į Rytų Londone esantį akių ligų centrą, kur jai buvo pasakyta, jog užpildai per kraują pateko į organizmą. Po to moteris du kartus gulėjo ligoninėje ir nuolat lankėsi pas šeimos gydytoją, nes simptomai tik stiprėjo: „Veidas visą laiką kaito, kankino viduriavimas, jaučiausi itin silpna, o rega nepasitaisė. Gydytojai sakė, jog taip mano kūnas bando atsikratyti toksinų.“

Mary vasarį Londone apsilankė pas neurologą, kuris moteriai skyrė trijų su puse savaitės trukmės tyrimus: „Jie diagnozavo veido nervų sužalojimą, kurį sukėlė odos užpildai. Kito paaiškinimo būti negalėjo.“ Neurologų komanda pastebėjo, jog kai kurie nervai Mary smegenyje buvo smarkiai paveikti. Iš viso moteris už privatų gydymą sumokėjo 10 000 svarų sterlingų, tačiau klinika, kur buvo atlikta užpildų procedūra, kaltinimus atmeta. Moteris tikina, kad, jei būtų žinojusi apie galimą šalutinį poveikį, savo sveikatos aukojusi nebūtų.

Klinikos atstovai teigia, jog nėra tikimybės, kad moters sveikatos problemas lėmė užpildų injekcijos. Direktorius daktaras Patrickas Bowleris pabrėžė, kad nepriklausomi medicinos ekspertai sakė, jog klinikoje atlikta procedūra negalėjo sukelti tokių simptomų, tačiau pritarė injekcijų skyrimo tvarkos sugriežtinimo idėjai. Kaltę neigė ir užpildų gamintojai „Juvederm“, tačiau pripažino trumpalaikio šalutinio poveikio tikimybę.

Mary šiuo metu bando kelti ieškinį klinikai, tačiau tai gali sukelti nemažai bėdų teisėjams, nes sunku rasti tikslius medicininius įrodymus apie moters sveikatos pablogėjimo priežastį. Jeigu bus nuspręsta, kad tai – tik alerginė reakcija, klinikos kaltinti nebus galima.

Vis tik Niujorko Universiteto daktarė dermatologė Erin Gilbert mano, kad bet kokie odos užpildai reiškia nemažą riziką sveikatai: „Visi odos užpildai gali sukelti rimtų ir potencialiai ilgalaikių šalutinių efektų.“

Marie Adams, 34-erių metų amžiaus britė, taip pat puikiai žino, kokias rimtas problemas gali sukelti nebrangios injekcijos, atliktos neaiškios kvalifikacijos medikų. Dviejų vaikų motinai raukšlių lyginimo procedūra atlikta prieš septynis mėnesius: „Mačiau daugybę kitų moterų, kurios po procedūros atrodė puikiai.“

Ji pasirinko vietinį grožio saloną, kur viena injekcija kainuoja 150 svarų sterlingų. Salonas patikino, kad grožio procedūrą atliekanti moteris yra kvalifikuota patyrusi seselė, tačiau po dviejų dienų visas veidas ištino, o raukšlių linijos neatrodė lygios. Į po kelių dienų suplanuotą susitikimą su nerimaujančia moterimi seselė neatvyko: „Man reikėjo tik patikinimo, kad viskas bus gerai, tačiau paskui buvo gėda palikti patalpas.“ Marie nusprendė kreiptis į daktarą Mervyną Pattersoną, kvalifikuotą plastikos chirurgą, kad jis užpildu išlygintų pirmosios procedūros klaidas.

Užfiksuota ir gerokai rimtesnių sveikatos sutrikimų – praėjusį lapkritį ekspertai panešė, jog viena pacientė nebemato kaire akimi, nes užpildas blokavo akį maitinančią arteriją. Kitais atvejais pakenkta tinklainei.

Užpildai gali būti skirstomi į dvi grupes: laikinus, pagamintus iš hialurono rūgšties, kurią per laiką sugeria pats kūnas, ir ilgalaikius, pagamintus iš kitų medžiagų, kurių kūnas įsisavinti negali. Pirmoji kategorija yra mažiau kenksminga, tačiau odos pokyčiai matomi nuo trijų mėnesių iki metų.

Ilgalaikiai užpildai gali keisti savo buvimo po oda vietą. Koventrio Universiteto ligoninės gydytojai priminė atvejį, kai viena pacientė skundėsi patinimu kaktos srityje. Atrasta, kad tai buvo prieš dešimtį metų tarp antakių suleistas užpildas, „nukeliavęs“ į kaktą.

Patirtimi pasidalino ir Londone dirbantis plastikos chirurgas Stephenas Hamiltonas: „Teko matyti keturiasdešimtmetę moterį, kuri staiga neteko odos tarp antakių, nes nekvalifikuotas specialistas užpildu užblokavo arteriją.“

Mažiau žalingas, tačiau nemalonus rezultatas yra vadinamas Tyndallo efektu. Tai nutinka, kai per arti išorinio odos sluoksnio suleidžiama injekcija. Hialurono rūgšties užpildai atspindi tam tikrą šviesos spektrą, tad oda toje vietoje atrodo mėlyna.

Spaudimas griežtinti injekcijų tvarką didėja ir tikimasi, kad ateityje šias procedūras atliks tik profesionalai, o visi užpildai bus nuodugniai ištirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.