Dukano dieta: per trumpą laiką efektas visam gyvenimui

Jennifer Lopez, Gisele Bundchen bei daugybė kitų Holivudo žvaigždžių prisidėjo prie to, kad prancūzų mitybos specialisto Pierre’o Dukano knyga „The Dukan Diet“ taptų bestseleriu. Jos tapo vienos iš P. Dukano dietos pasekėjų ir ne kartą gyrėsi patobulėjusiomis formomis.

123rf asociatyvi nuotrauka
123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2013, 9:43 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:29 PM

Ši dieta akimirksniu tapo populiari visame pasaulyje. Pats P. Dukanas tikina, kad taip yra dėl to, jog jo siūloma dieta ne tik veiksminga, bet ir neturi taip vadinamo „jo jo” efekto.

Pirmasis šią dietą išbandė P. Dukano draugas, kuriam mitybos specialistas liepė penkias dienas valgyti tik keptą mėsą ir gerti daug vandens. Po savaitės draugas paprašė svarstyklių, nes jo tikriausiai sugedo – per tas dienas jis neteko 5 kilogramų svorio. Kitą savaitę jis neteko dar trijų kilogramų.

Taip eksperimentuodamas su draugu P. Dukanas sukūrė mitybos taisykles, kurių dabar jau laikosi daugybė prancūzų.

P. Dukanas draudžia laikytis monotoniškos dietos visą gyvenimą. Jis primena, kad valgymas turi būti malonumas. Ši dieta nereikalauja skaičiuoti kalorijų. Jei norite valgyti – valgykite kiek norisi, ir nesvarbu kuriuo paros laiku, svarbiausia valgyti tik tai, kas yra leidžiama jūsų dietos etape. Nesilaikant šio nurodymo ir kankinat savo organizmą kai jis prašo maisto, galite pasidaryti sau tik blogiau. Pasekmė – “jojo” efektas.

Šios dietos pagrindą sudaro baltymai, tad prieš jos laikantis reikia pasitarti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar cholesterolio kiekis kraujyje nėra padidėjęs ir ar baltymai nepakenks.

Dar vienas labai svarbus dietos komponentas - avižų ir kviečių sėlenos. Jas reikia gerti po šaukštą ryte ir vakare. Dietos metu reikia gerti daug negazuoto vandens. Mažiausiai 1,5 litro per dieną, nes baltymų gausus maistas labiausiai apkrauna inkstus, o vanduo padeda juos išvalyti. Vanduo mažina blogą burnos kvapą, kuris gali būti vienas pirmųjų požymių, jog dieta tikrai veikia.

Laikantis dietos nusiteikite, kad teks pajudėti. Pusvalandis sporto kasdien – eiti, bėgioti, laipioti laiptais – privaloma. Labai svarbu dietos nemesti pusiaukelėje – svoris garantuotai grįš.

Visos dietos metu draudžiama:

· Valgyti vaisius (juose yra daug cukraus);

· Vartoti bet ką, kur yra cukraus. Prieš ką nors perkant labai svarbu apžiūrėti viso maisto etiketes ir įsitikinti, kad ten nėra cukraus. Sacharinas - tinka. Medus – ne;

· Jokių riebalų. Jokio sviesto, margarino, aliejaus, taukų ir panašiai. Majonezo taip pat negalima;

· Jokių miltų bei miltinių produktų (nuo antrojo etapo galima naudoti kukurūzų miltus, kurie yra toleruojamas produktas);

· Jokių užkandžių, traškučių, sausainėlių, pyragų ir panašiai, nebent juos pasigaminsite iš leidžiamų produktų;

· Jokių kruopų ar grūdų,

Leidžiamas maistas

1. Veršiena ir jautiena. Kepant negalima naudoti papildomų riebalų, geriau kepti ant grotelių, orkaitėje, nesvylančioje keptuvėje, virti, troškinti;

2. Paukštiena, išskyrus antieną ir žąsieną;

3. Jūros gėrybės ir visokia žuvis – kepta ant grotelių, virta, rūkyta, bet ne iš skardinės su aliejumi;

4. Kiaušiniai;

5. Liesas pienas, natūralus jogurtas, varškė. Visi prieno produktai turi būti ne riebesni nei 2 proc. Maksimalus leidžiamas pieno produktų kiekis per parą – 1 kilogramas.

Taip pat leidžiama

Truputis cheminio saldiklio kavai ar arbatai, prieskoninės žolės – svogūnai, česnakai, kmynai, petražolės, raudonėlis, citrina.

Dukano dieta skirstoma į keturis etapus. Pirmajame atakos etape galima vartoti viską iš leidžiamų produktų sąrašo. P. Dukanas žada, kad per dvi atakos dienas galima numesti iki 5 kilogramų svorio. Laikas, kiek gali trukti ataka, priklauso nuo norimų numesti kilogramų dydžio. Tačiau mitybos specialistas draudžia vartoti vien baltyminį maistą ilgiau kaip 10 dienų.

Tipiškas atakos dienos valgiaraštis

Pusryčiai: kava ar arbata be cukraus, su saldikliu ar liesu pienu, 200 g lieso natūralaus jogurto ar varškės, gabalėlis liesos vištienos ar virtas kiaušinis. Užkandis iki pietų – liesas jogurtas.

Pietūs: garinta ar folijoje kepta lašiša, vištiena, liesas natūralus jogurtas.

Vakarienė: krevetės su prieskoninėmis žolelėmis savo sultyse ir citrina, vištiena, virta ar troškinta jautiena. Prieš miegą šaukštas avižų sėlenų.

Antrasis etapas – kaitaliojimas. Šis etapas pagrįstas grynųjų baltymų dienų ir baltymų su daržovėmis dienų kaitaliojimu. P. Dukanas pataria kaitalioti penkias grynųjų baltymų dienas su penkiomis baltymų ir daržovių dienomis. Leidžiamo maisto kiekis taip pat neribojamas. Kas savaitę turėtų nelikti maždaug vieno kilogramo svorio. Etapo trukmė priklauso nuo pageidaujamo rezultato (pvz., 10 kilogramų – apie 10 savaičių). Draudžiama daržovių dienomis valgyti vien daržoves, būtina vartoti ir baltymų.

Draudžiama valgyti: ryžius, bulves, kukurūzus, visus žirnius ir pupeles, lęšius, avokadus, vaisius, aliejų, sviestą. Leidžiamų valgyti daržovių sąrašas: artišokai; šparagai; baklažanas; burokėliai; brokoliai; kopūstai (visos kopūstų rūšys); morkos; salierai; cikorija; cukinija; agurkas; pankolis; šparaginės pupelės; poras; grybai; svogūnas; pipirai (paprika); moliūgai; ridikas; babarbaras; salotų lapai (visų tipų salotų); sojos pupelės; špinatai; pomidorai; ropė.

Patarimas: nereikia piktnaudžiauti morkomis, burokais, artišokais.

Tipiškas baltymų ir daržovių dienos valgiaraštis

Pusryčiai: kava ar arbata be cukraus, su saldikliu ar liesu pienu, 200 g lieso natūralaus jogurto ar varškės, gabalėlis liesos vištienos, kumpio ar virtas kiaušinis. Užkandis iki pietų – liesas jogurtas.

Pietūs: žuvis su saldžiaisiais pipirais ir pievagrybiais, kava. Užkandis iki vakarienės – avižinis paplotėlis su lašišos griežinėliu.

Vakarienė: leidžiamų daržovių sriuba, ant grotelių kepta jautiena, kiaušinių baltymų ir pieno putėsių desertas.

Trečiasis etapas – stabilizavimas. Per antrąjį etapą ištirpusių kilogramų skaičių dauginame iš 9 – būtent tiek dienų truks trečiasis etapas. Kartą per savaitę reikia laikytis baltymų dietos, o kitomis dienomis pratintis prie normalaus maisto.

Kaip pratintis prie normalaus maisto

1. Per dieną pridedamas vienas iki 200 g vaisius (išskyrus labai cukringus – bananus, vynuoges, vyšnias, braškes, riešutus).

2. Per dieną pridedama 1 riekelė juodos duonos.

3. Per dieną pridedamas 1 porcija sūrio (40 g).

4. Per savaitę pridedamos 2 porcijos krakmolingo maisto – lęšių, ryžių, bulvių, makaronų (1 porcija – 200 g).

5. Toliau vengti sviesto ir aliejaus.

6. Smagiausia žinia – du kartus (ne dvi dienas) per savaitę galima valgyti kas tik patinka, tačiau skanėstų negalima valgyti dvi dienas iš eilės

7. Valgyti reguliariai, riboti druską.

8. Privalu dažnai svertis ir tikrinti ar neleidžiate sau per daug ir patyliukais negrįžta buvęs svoris. Treneriai ir sportininkai tvirtina, jog organizmui reikia mažiausiai pusės metų, kad priprastų prie naujojo svorio ir nebesistengtų visko „kaupti“.

Ketvirtasis etapas – mityba likusį gyvenimą. P. Dukano knygoje teigiama, kad visą gyvenimą reikia kartą per savaitę pašvęsti vieną dieną baltymams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.