V. Beckham ir J. Aniston liaunų figūrų paslaptis – šarminė dieta

Net jei žmonėms atrodo, kad Victoria Beckham yra pernelyg liekna, dauguma jų vis tiek suklūsta, kai buvusi „Spice Girls“ narė prabyla apie dietą. Visai neseniai ji pasauliui atskleidė besilaikanti šarminės dietos. Tokių pat mitybos taisyklių laikosi ir Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 3:04 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:31 AM

Kas tai per dieta?

Mūsų organizmo pH yra šarminis, tačiau su maistu mes gauname rūgšties. Tai organizmui sukelia stresą ir mes priaugame svorio. Jau seniai kalbama apie tai, kad šarminis maistas – vaistas nuo įvairių ligų. Dabar šarminio maisto gerbėjai, tarp jų ir išvardintosios žvaigždutės, tikina, kad toks maistas – ir greičiausias būdas norint turėti daugiau energijos, plokščią pilvą bei atrodyti jauniau.

Visa dietos esmė – valgyti maistą, kuris padeda subalansuoti pH lygį organizme (normalus 7,35–7,45 pH). Sveiko žmogaus organizme šarmai ir rūgštys atitinkamai yra paskirstę 80/20. Tokia pat proporcija reikėtų paskirstyti ir šarminio bei rūgštinio maisto kiekį.

Organizmą labai rūgština putojantys gėrimai (jų pH yra apie 2), kava, juodoji arbata, alkoholis, energetiniai gėrimai. Visų šių gėrimų reikia atsisakyti ir juos keisti vandeniu arba žaliąja arbata. Kaip kai kurie gėrimai išbalansuoja organizmo pH, rodo įspūdingas pavyzdys: išgėrus mažą skardinę kolos, organizmas gauna tiek rūgščių, jog norint jas neutralizuoti reikėtų išgerti net 33 litrus vandens.

Bet kokia mėsa ir žuvis yra rūgštinis maistas, todėl ją patartina valgyti 2-3 kartus per savaitę. Tyrimais nustatyta, kad vienas trečdalis suvalgytos mėsos organizme tiesiog rūgsta dėl pernelyg didelių suvalgomų kiekių.

Miltai, kruopos bei jų gaminiai yra rūgštiniai. Silpniau rūgštiniai yra grikiai, avižiniai dribsniai, rugiai ir nemalti kukurūzai.

Užtat su pasimėgavimu galite valgyti liesą jogurtą, mat visi pieno produktai, išskyrus varškę ir varškinius sūrius, yra šarminiai. Štai visi riebalai, aliejai ir baltas cukrus – rūgštiniai. Taigi, jei esate įpratę arbatą pasisaldinti cukrumi, jį pakeiskite medumi ar ruduoju cukrumi.

Visi riešutai, vaisiai – šarminis produktas. Daugiausiai šarminių savybių turi džiovintos figos ir razinos, bananai, kiviai, apelsinai, trešnės, vyšnios. Prie šarminių produktų priskiriamos ir daržovės. Tačiau raudonieji kopūstai ir rauginti kopūstai – rūgštinis maistas.

Nors šarminę dietą jau pamėgo nemažai žmonių, ji vis dar kelia dvejonių. Pateikiame jums šios dietos privalumus ir trūkumus.

Trūkumas: dieta prastai ištirta

Daugybė mokslininkų tikina, kad šarminė dieta mums visiškai nereikalinga. Anot jų, mūsų kūnai yra sukurti taip, kad organizmas pats subalansuoja pH lygį. Vis dėlto tyrimų, nagrinėjančių būtent šį aspektą, nėra atlikta pakankamai.

Beje, šarminės dietos esmė – tai šimtus kartų girdėtas faktas, kad reikia valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, atsisakyti cukraus ir riebaus maisto.

Privalumas: padės išsaugoti raumenų masę

Vaisiai ir daržovės yra šarminės dietos pagrindas. Būtent šios gamtos gėrybės padeda kalorijas paversti raumenų mase. Senstant mūsų raumenys nusilpsta ir pamažu nunyksta. Vis dėlto tyrimais įrodyta, kad suaugusieji, kurie valgė daug daržovių, vaisių ir vengė rūgščių produktų, turėjo daug daugiau raumenų masės nei tie, kurie laikėsi kitokių mitybos taisyklių..

Trūkumas: erzins

Laikantis šarminės dietos teks įsiminti visų galimų ir draudžiamų vartoti produktų sąrašą, nes logiškai išmąstyti, kuris produktas yra šarminis, tiesiog neįmanoma. Pavyzdžiui, citrinos ir obuolių sidro actas, kurių skonis yra rūgštus, organizmą veikia šarminančiai. Tačiau rūgštį gali sukelti spanguolės, granatai, avinžirniai, graikiniai riešutai ir juodoji arbata.

Be to, žmogus, ieškodamas, ar tam tikras maistas yra rūgštingas, gali pasimesti. Tarkime, žali špinatai yra šarminiai, tačiau juos pavirus jie tampa rūgštiniais.

Privalumas: atrodysite jauniau

Kaip jau minėjome anksčiau, laikantis šarminės dietos reikia atsisakyti baltojo cukraus. Ši maža auka gali sugrąžinti jūsų odai elastingumą.

Vokiečių mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu savanorių paprašė peržiūrėti 600 žmonių nuotraukas ir atspėti jų amžių. Nustatyta, kad vyresni atrodė tie, kuriems buvo nustatytas didelis cukraus kiekis kraujyje.

Trūkumas: egzistuoja rizika neatsikratyti papildomų kilogramų

Anot amerikiečių dietologės Cynthia Sass, daugybė žmonių, tapusių veganais ar valgiusių tik itin sveiką maistą, taip ir nenumetė svorio. Tokie žmonės ir toliau valgė per dideles porcijas. Norėdami numesti svorio turite ne tik atsisakyti nesveiko maisto, bet ir riboti sveiko maisto porcijų dydį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.