Šiuolaikinė panacėja, arba kaip prailginti gyvenimą

Jau žiloje senovėje žmonės ieškojo būdų, kaip tapti nemirtingais. Amžinos gyvenimo iliuzijos vedami alchemikai bandė sukurti filosofinį akmenį, panacėją. Žinoma, mes jums negalime pasiūlyti nemirtingumo, tačiau pateikiame 10 būdų, kaip galite bent šiek tiek prailginti gyvenimą.

Šypsena atspindi vidinę harmoniją ir teigiamą požiūrį į gyvenimą.<br>123rf
Šypsena atspindi vidinę harmoniją ir teigiamą požiūrį į gyvenimą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 8:46 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:59 PM

1. Laikykitės dietos

Jau ganėtinai seniai įrodyta, kad dieta pailgina gyvų organizmų gyvenimą. Kuo mažiau kalorijų gauna organizmas, tuo ilgiau jis gyvena. „Išjungus“ tam tikrus genus (RAS2 ir SCH9), organizmas nukreipia savo energiją į DNR ląstelių apsaugą, o ne į augimą. Reikėtų pabrėžti, kad neverta marintis badu, nes anoreksija ar bulimija gyvenimo dar niekam neprailgino.

2. Meskite rūkyti

Kembridžo universiteto (Didžioji Britanija) rengtame tyrime paaiškėjo, kad metus rūkyti ir pradėjus sportuoti bei tinkamai maitintis, gyvenimo trukmę galima pailginti 11-12 metų. Vien rūkyti metęs žmogus „sutaupo“ 4-5 metus gyvenimo.

3. Būkite fiziškai aktyvūs

Daugelis žmonių neranda laiko sportuoti. Laikas – nėra didžiausia bėda. Reikia tik noro. Žmogus, pasirinkęs laiptus, o ne liftą, ne tik puikiai pasimankština, bet ir savo gyvenimą prailgina keleriais metais. Be to, amerikiečių mokslininkai nustatė, kad kiekviena valanda nesunkaus fizinio krūvio arba pusvalandis energingo ėjimo pėstute sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.

4. Valgykite obuolius

Britų mokslininkai nustatė, kad obuoliai ne tik mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu, bet ir padeda išsaugoti jaunystę. Obuoliuose yra medžiagų, kurios kraujagyslių sienelėms grąžina elastingumą. Dėl to stiprėja imunitetas, pagerėja širdies darbas, kraujotaka. Po keletą metų trukusio tyrimo nustatyta, kad savanorių širdies ir kraujagyslių sistema atrodė 17 metų jaunesnė nei yra realiai.

5. Mylėkitės

JAV mokslininkai teigia, jog seksas bei gebėjimas atleisti ilgina gyvenimą. Akto metu yra išskiriami hormonai, kurie slopina vienišumo jausmą. Taip pat seksas yra puikus antidepresantas, padedantis įveikti stresą.

6. Lepinkitės šokoladu

Kasdien suvalgomos keli gabaliukai juodojo šokolado mažina odos vėžio riziką bei stabdo raukšlių atsiradimą. Italų mokslininkai teigia, kad 2-3 gabaliukai juodojo šokolado, suvalgomos kiekvieną dieną, gali padėti įveikti kraujotakos ligas.

7. Susiraskite išsilavinusią žmoną

Vyrų gyvenimo trukmė priklauso nuo jų žmonos intelekto koeficiento. Pačių vyrų protiniai gabumai gyvenimo trukmei įtakos neturi. Visa tai mokslininkai aiškina tuo, jog protinga moteris sugalvoja aktyvios veiklos šeimai, tiekia patiekalus, pagamintus iš sveikų maisto produktų, priverčia vyrą atsisakyti žalingų įpročių.

8. Gerai išsimiegokite

Nustatyta, jog moterims, kurios miega mažiau nei 8 valandas per parą, išauga rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Žmonės, kurie per parą miega tik 5 valandas, nuo širdies ligų miršta daug dažniau, nei tie, kurie per parą miega 8 valandas. Neišsimiegojus pradeda gamintis baltymas, sukeliantis įvairias širdies ligas.

9. Gerkite natūralią kavą

Harvardo medicinos koledžo (JAV) gydytojai nustatė, kad vyrams, kurie reguliariai geria natūralią kavą, prostatos vėžys diagnozuojamas 60 procentų rečiau.

10. Šypsokitės

Veino universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad dažnai besišypsantys žmonės pailgina savo gyvenimą septyneriais metais. Kol kas mokslininkai negali paaiškinti, šypsenos įtakos gyvenimo trukmei. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad šypsena atspindi vidinę harmoniją ir teigiamą požiūrį į gyvenimą.

Parengė Dovilė Lebrikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.