Kaip suprasti organizmo siunčiamus signalus?

Kartais mūsų organizmas perduoda neįprastus signalus. Pavyzdžiui, retkarčiais kiekvienam iš mūsų užgula ausis, apima kritimo jausmas ar tiesiog pradedame žagsėti. Kaip žinoti, ką jie reiškia? – klausia aif.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2013, 8:03 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:20 AM

Užgultos ausys

Jei jums teko skristi lėktuvu arba kilti liftu labai aukštai, tikriausiai susidūrėte su nelabai maloniu pojūčiu – ausų užgulimu. Nustojus kilti ausų užgulimas išnyksta.

Tai įprasta organizmo reakcija staigiai atsiradus spaudimo pokyčiams. Esant žemam spaudimui ausyse atsiranda ūžesys, o atsiradus aukštam spaudimui užgulamos ausys. Organizmas funkcionuoja normaliai, palaikydamas vienodą oro spaudimą abiems ausų būgneliams.

Kritimo jausmas prieš užmiegant

Kai žmogus nori užmigti, iš pradžių jis pradeda snūduriuoti. Kartais iš šios būsenos jį išplėšia kritimo įspūdis. Pramerkęs akis žmogus supranta, kad guli savo lovoje.

Mokslininkai nustatė, kad prieš užmiegant pasikeičia kūno temperatūra, sulėtėja kvėpavimas, atsipalaiduoja raumenys. Žmogaus smegenys šią būseną interpretuoja kaip kritimą ir perduoda kojoms signalą atsiremti į tvirtą paviršių. Būtent todėl snausdamas žmogus krūpteli ir prabunda.

Žagsėjimas

Ko gero kiekvienas iš mūsų žinome bent vieną būdą, kaip atsikratyti žagsėjimo. Vienas jų – užspausti nosį ir trumpam sulaikyti kvėpavimą.

Kodėl to reikia? Nelygus kvėpavimas išprovokuoja diafragmos spazmus ir tai priverčia instinktyviai įkvėpti daugiau oro. Tačiau gerklė tuo momentu „dirba“ įprastu režimu, todėl užtveria kelią papildomam deguonies kiekiui. Tuomet atsiranda tas garsas „ik“! Todėl žagsėdami pasistenkite sureguliuoti kvėpavimą. Geriausia tai padaryti tokiu būdu: atsistokite ir nesulenkdami kojų pasilenkite į priekį. Tokioje padėtyje išgerkite bent kelis gurkšnius vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.