Dėl seksualinės sveikatos problemų vyrai linkę kaltinti moteris

Specialistai vienbalsiai tvirtina: dauguma vyrų nenori eiti pas gydytojus, ypač – dėl seksualinių problemų. Juos ten gali nutempti tik moterys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 12:17 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:43 AM

2011 metais Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje atliktos Nacionalinės sveikatos apsaugos ir profilaktikos apklausos atskleidė, kad 52 proc. vyrų, turinčių erekcinės disfunkcijos problemų, nesikreipia į gydytojus. Tačiau net ir tie, kurie su specialistais pasikonsultuoja dėl erekcijos sutrikimų, po to neretai nevartoja jiems išrašytų preparatų. Anot specialistų, jie vengia gydytis varžydamiesi savo vyriško pajėgumo problemų, galvodami, kad tai – ne tikro vyro darbas.

Potencijos bėdų daugės

Tai, kad erekcinė disfunkcija – rimta problema, patvirtino ir moksliniai tyrimai.

Su ja visame pasaulyje susiduria apie 16 proc. vyrų (152 mln.), kurių amžius – 20-75 metai.

Manoma, kad 2025 metais vyrų, turinčių potencijos bėdų, padaugės iki 322 milijonų.

Problemos pagal amžių

Vienos farmacijos kompanijos apklausos, atliktos 6 pasaulio šalyse, duomenimis, dėl savo problemų iš dalies vyrai kaltina moteris.

Tyrimas atskleidė, kad 18–39 metų vyrai dažnai jaučia mažesnį seksualinį potraukį dėl padidintų partnerės lūkesčių (47 proc.), pornografijos įtakos (30 proc.), sekso simbolių įvaizdžių (25 proc.) ir žiniasklaidos daromos įtakos (23 proc.).

Tuo tarpu vidutinio – 40–59 metų – amžiaus vyrams šios problemos padidėja dėl nesutarimų su partnere (37 proc.) ir finansinių problemų (36 proc.).

Pagyvenusių – 60–75 metų – vyrų lytiniam gyvenimui didžiausią įtaką daro sveikatos problemos (29 proc.)

Paveikia moterų spaudimas

Nepriklausomai nuo amžiaus, beveik pusė respondentų (45 proc.) skundžiasi dėl nuolatinio moterų, trokštančių greta savęs matyti idealą, daromo spaudimo. Jos svajoja apie dėmesingą vyrą, sėkmingą verslininką, rūpestingą tėvą ir puikų sekso partnerį viename asmenyje.

Daug vyrų (37 proc.) galvoja, kad jų seksualinio aktyvumo sumažėjimą lemia lyčių vaidmenų apsikeitimas visuomenėje ir dominuojanti moters padėtis santykiuose. Taip rašo rusų interneto puslapis medportal.ru.

Skonis – kaip ledinukų

Tuo tarpu medikai stengiasi nuleisti vyrus ant žemės ir tvirtina, kad jie be reikalo vengia gydytojų. Beveik 40 proc. jaunų 18–39 metų vyrų galvoja, kad medikamentus, skirtus erekcinės disfunkcijos sutrikimams gydyti, reikia vartoti senatvėje.

„Išspręsti savo problemas vyrai gali naudodami medikamentus. Jauniems vyrams erekcinė disfunkcija dažniau būna susijusi su psichologinėmis problemomis – išgyvenimais, varžymusi, nepavykusiomis pirmomis seksualinėmis patirtimis ir taip toliau“, - sakė Rusijos urologų bendrijos viceprezidentas, profesorius Armaisas Kamalovas.

Anot profesoriaus, vaistai ne tik gerina erekciją, bet ir suteikia jauniems vyrams pasitikėjimo savo jėgomis. Dėl to seksualinis gyvenimas susitvarko ir vėliau vaistų nebereikia.

Beje, tie preparatai panašūs į mėtų skonio ledinukus, skirtus burnai gaivinti. Jie ištirpsta burnoje mažiau nei per minutę ir jų nereikia užsigerti vandeniu.

Lemia ir kitos ligos „Tačiau nepaisant šių vyrų pagalbininkų pranašumų, tai nėra panacėja nuo didžiausios vyrų nelaimės“, - sakė medicinos profesorius Arkadijus Vertkinas.

Pasak mediko, taip yra todėl, kad erekcinė disfunkcija gali būti ne tik psichologinio pobūdžio, bet kurios nors ligos pasekmė, todėl gali prireikti ir papildomo gydymo. Pavyzdžiui, gali būti vadinamasis testosterono stygiaus sindromas, todėl reikia atlikti atitinkamą testosterono terapiją.

Jei daugumai jaunų vyrų ši problema išsprendžiama gana paprastai, tai kiek sunkiau šis klausimas sprendžiamas vyresnio amžiaus vyrams.

Jiems erekcinė disfunkcija dažniau atsiranda dėl kitų ligų įtakos: 1 ar 2 tipo cukrinio diabeto, hipertonijos, artrito, artrozės, per didelio kiekio cholesterolio, antsvorio, stenokardijos, o taip pat depresijos, nemigos, nerimo jausmo, streso, žalingų įpročių – rūkymo, alkoholio vartojimo, fizinio krūvio stygiaus.

Visa tai vyro, kuriam daugiau kaip 50 metų, seksualinę sveikatą paveikia gerokai stipriau nei jauno.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.