9 frazės, kurių jaunos mamytės niekuomet nenorėtų išgirsti

Jaunos mamytės laukia daug sunkių sprendimų: pamiršti apie darbą ir likti namuose su vaikeliu, ar leisti tėčiui perimti šį vairą į savo rankas? Kokį mišinėlį rinktis? Kaip viską suspėti? Draugų parama šiuo metu tikrai reikalinga. Tačiau nekaltas pokalbis, pasisukęs netinkama linkme, gali sukelti tik dar daugiau streso mamytei. Pristatome 9 frazes, kurių vaikelio susilaukusioms draugėms geriau nesakyti:

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:14 AM

1. Turi tiek daug laisvo laiko, kuo užsiimi?

Bet kuris žmogus, visą dieną prabuvęs su vaiku, kuriam dar nėra 3 metų, puikiausiai žino, kad kartais laiko nėra net į tualetą nubėgti. Tokio pobūdžio klausimai kyla tik tiems, kurie niekuomet nekeitė sauskelnių ar nerinko po kambarį išmėtytų vaikiškų žaislų. Jeigu vaikelis dar visai mažas, tokio dalyko, kaip laisva minutėlė, išvis nėra, juk visuomet reikia stebėti mažylį.

2. Kodėl nenusnūsti, kai vaikelis miega?

Teoriškai – tai geras planas. Bet praktiškai jis beveik neįgyvendinamas. Juk indai patys neišsiplaus, rūbai neišsilygins, o dulkės – neišsivalys. Net jeigu vaikutis – miegalius, mamai gali būti sunku užmigti tuo pačiu metu.

3. Tikriausiai smagu nedirbti!

Buvimas mama – tai darbas visu etatu. Šiais laikais tėvai vaikams skiria daugiau dėmesio nei prieš keturiasdešimt metų. Tyrimų duomenimis, šiais laikais dirbančios motinos skiria vaikams tiek pat dėmesio, kiek nedirbančios motinos skirdavo 1970 metais. Kasdienis skaitymas, namų darbų ruošimas kartu su vaiku, lydėjimas į darželį ar mokyklą taip pat laikomas darbu!

4. Tavo vyras turėtų neblogai uždirbti. Aš, pavyzdžiui, negalėčiau sau leisti nedirbi.

Svetimų pinigų skaičiavimas – blogas įprotis. Ši tema akimirksniu gali tapti konflikto priežastimi. Tiek gerai uždirbančio, tiek mažesnes nei vidutines pajamas gaunančio vyro žmona gali būti namų šeimininke bei vaikų augintoja. Be to, vaikutis gali būti tik viena iš daugelio priežasčių, kodėl motina nedirba.

5. Kada planuoji grįžti į darbą?

Tai išties suktas klausimas. Daugelis moterų atsisako karjeros dėl vaikelio, tad atėjus laikui vėl imtis darbų, neretai apima jaudulys ir baimė. Taip pat užduodami tokį klausimą primenate motinai, kad buvimas namuose su vaikeliu – tik trumpalaikis užsiėmimas. Verčiau paklauskite, AR ji planuoja grįžti į darbą, šitaip gausite atsakymą į rūpimą klausimą neįvarydami mamytei streso.

6. Ir kam tau tas magistras buvo reikalingas?

Ši frazė išties nuvertina motinystę. Tokia replika išduoda jūsų požiūrį, kad po vaikelio gimimo karjera – neįgyvendinamas tikslas. Ne paslaptis, kad po motinystės atostogų grįžusios mamos padaro žingsnį atgal prieš tai taip ilgai puoselėtoje karjeroje. Bet juk kiekvienas iš mūsų susidėlioja savo prioritetus pats. Nebūtina priminti draugei, kiek daug ji paaukojo dėl vaikelio.

7. Neturėsi laiko niekam!

Skamba išties „padrąsinančiai“. Dažniausiai taip sako draugės, kurios jau perėjo mažylio auginimo etapą. Žinoma, pasidalinti informacija apie būsimus vargus gali būti naudinga, tačiau nereikia perdėti. Juk jeigu vaikelio gimimas neatneštų tiek džiaugsmo, vargu ar tiek daug tėvų visame pasaulyje norėtų susilaukt dar vieno ar dviejų atžalų!

8. Neįsivaizduoju savęs tavo vietoje. Neištverčiau!

Tokį komentarą galima išgirsti iš žmogaus, kuris tiesiog neįsivaizduoja savęs motinos ar tėvo vaidmenyje. Be to, taip netiesiogiai išreiškiamas požiūris, kad motinystė – ypač sunkus darbas.

9. Ar tavo vyras tau leidžia naudotis jo kreditine?

Pamirškite šią frazę. Tai – tabu. Dauguma šeimų naudojasi viena banko sąskaita, o ir pinigai joje – nebūtinai vien vyro nuopelnas. Tad nebūtina pabrėžti, kad mamytė – vyro išlaikytinė, juk tiksliai nežinote, kaip yra iš tikrųjų.

Parengė Kristina Solomnikova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.