Ilgalaikių santykių variklis – nebūtinai meilė

Norite sužinoti pagrindinį ilgalaikių santykių „ingredientą“? Naujausias tyrimas atskleidžia, kad tai – toli gražu ne meilė, o prisirišimo jausmas. Ironiška, tačiau ilgalaikius santykius nulemia ir kartu patirtos nesėkmės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2013, 9:14 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:38 PM

Anot mokslininkų, svarbiausiu rodikliu, nurodančiu, ar poros santykiai tęsis dar ilgai, buvo ne tai, kaip dažnai jie vienas kitam tarė žodį „myliu“, ir tikrai ne tai, kaip dažnai jie vienas kitą padrąsindavo ar pagirdavo. Imponavo tai, ar stiprus buvo jų prisirišimas vienas prie kito.

Tyrimas, kurį atliekant buvo stebimos 172 poros pirmuosius 11 santuokos metų, atskleidė, kad prisirišimo jausmas ne tik apsaugojo porą nuo įvairių santykių krizių ir „sunkių laikų“, tačiau ir sutvirtino tarpusavio ryšį.

Kas, jei ne meilė?

Daugelis porų purtosi nuo minčių apie išsiskyrimą ir todėl, kad santykiai jiems – finansiškai naudingi, t.y. turėdami partnerį jie gauna daugiau naudos nei būdami vieniši. Daugelis porų save mato kaip komandą, tad nenuostabu, kad popierėliai ir monetos piniginėse – taip pat bendras turtas.

Vienas tyrimas atskleidė, kad finansinių sunkumų turinčios šeimos skiriasi du kartus dažniau nei tos, kurių finansinės problemos netrikdo. Tačiau yra daug pavyzdžių, kaip itin mažas pajamas gaunančios šeimos nugyvena kartu daug metų, taip ir nepasiekę skyrybų slenksčio.

O kaipgi seksas?

Sekso klausimas ilgalaikiams santykiams taip pat imponuoja. Tačiau svarbu ne tai, kaip dažnai pora mylisi, o tai, ar jie sutinka, kad mylisi pakankamai. Suderinamumas irgi turi svarbų vaidmenį santykiuose. Noras daryti tokius pačius dalykus ir noras daryti juos kartu – vienas iš svarbiausių ilgalaikių santykių komponentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.