Net pateikus DNR tyrimų rezultatus ligoninės vadovybė neprisipažino sukeitusi naujagimius

„Mielosios, iš kur ištraukėte, kad tai ne jūsų vaikai? Jums pogimdyvinė psichozė!“ - taip buvo pasakyta dviem moterims, kai šios suabejojo, kad joms atnešti maitinti kūdikiai yra jų. Vėliau DNR tyrimų rezultatai patvirtino motinų dvejones: gimdymo namuose kūdikiai buvo sumaišyti.

Gimdymo namuose sukeisti vienodus vardus ir tėvavardžius turinčių moterų kūdikiai.
Gimdymo namuose sukeisti vienodus vardus ir tėvavardžius turinčių moterų kūdikiai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2013, 5:57 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:15 AM

Rugpjūčio 6 dieną Tatarstane įsikūrusiuose gimdymo namuose susitiko dvi Liudmilos vienodais tėvavardžiais. Moterys gimdė tą pačią dieną. Abiems buvo atliktas cezario pjūvis. Mergytės išvydo pasaulį vienos minutės skirtumu, rašo rusnovosti.ru.

Liudmila iš Naberežnije Čelni tarsi per miglą išgirdo: „Jums gimė mergytė! Svoris 2800 gramų!“

Pirmą kartą atnešus dukrelę maitinti, mažylė vystykluose jai atrodė sunki. Užtat jos palatos kaimynės Liudmilos iš Menzelinsko kūdikis atrodė lengvesnis.

„Sakė, kad gimė 3800 gramų svorio. Net po tikrinimo ultragarsu buvau įspėta, jog vaisius stambus – beveik 4 kilogramai. O čia atnešė mažytę mergytę ir net nepaaiškino, kodėl naujagimė numetė kilogramą vos per kelias valandas!“ - stebėjosi ji.

Nustebusios moterys ėmė pasakoti viena kitai apie keistą naujagimių svorį ir staiga suprato – mergytes sukeitė. Pasikvietusios gydytoją jos išsakė savo abejones. Gydytoja numojo į tai ranka, tvirtindama, kad taip tiesiog negali būti. Tačiau motinos nepatikėjo – vos gimę vaikai nepriauga ir nenumeta viso kilogramo svorio.

Gimdyvės neslėpė, jei gydytojai būtų iš karto pripažinę savo klaidą, atsiprašę, gal ir nebūtų buvę šios istorijos tęsinio.

Praėjus savaitei moteris išrašė iš ligoninės su svetimais vaikais ant rankų. Abi mamos apsikeitė telefonų numeriais ir su dukrelėmis išvažiavo kiekviena į savo namus. Liudmila, gyvenanti Naberežnije Čelni, pavadino mergytę Ana, o kita Liudmila – Aišat.

Abiejose šeimose ilgai lauktos dukrelės augo kaip mažosios princesės, apgaubtos meile ir rūpesčiu. Su kiekviena diena mažylės vis labiau skyrėsi ne tik nuo savo tėvų, bet ir vyresnių vaikų. Retsykiais motinos nusiųsdavo viena kitai savo mergyčių fotografijas. Tad jos pastebėjo, kad Ana vis labiau panašėjo į Liudmilos iš Menzelinsko dukterį, o Aišat – į Trofimovų sūnų.

„Vis dažniau kildavo abejonių, kad mes buvome teisios ir iš tikrųjų sukeitė mūsų dukreles“, - pasakojo mamos.

Pirmasis savo tėvyste suabejojo Aišat tėtis. Tiesa, jis neskubėjo kaltinti žmonos dėl neištikimybės, nes prisiminė jos pasakojimus apie naujagimių svorio keistenybes gimdymo namuose. Todėl nusprendė atlikti DNR tyrimą. Rezultatas pribloškė vyrą: „Jūs nesate vaiko biologinis tėvas“.

Sutuoktiniai puolė skambinti Trofimovams. Dabar ir kita šeima skubėjo atlikti DNR tyrimus. Gavę rezultatus jie įsitikino, kad dukrelės iš tiesų buvo sukeistos.

„Kol buvo atliekami tyrimai man pačiai dėl streso pradėjo mažėti svoris“, - sakė Liudmila Trofimova. – O popieriams atkeliavus iš Ufos, kur ir buvo atlikti DNR tyrimai, man širdis sunegalavo. Juk paaiškėjo, kad Ana - ne mūsų dukrelė“.

Tačiau klaidą padariusi gimdymo namų vadovybė ir toliau nieko nenorėjo girdėti. Anot mamyčių advokatės Ksenijos Samorokovos, įstaigos vyriausiasis gydytojas tvirtino, kad to paprasčiausiai negali būti ir suabejojo DNR išvadų tikrumu.

„Mes kreipėmės ir į vaikų rūpybos organus, kurie buvo labai nustebę dėl šios situacijos. Sakė, kad tokią istoriją girdi pirmą kartą. Juk mamos norėjo paprasčiausiai apsikeisti vaikais ir tuo būtų viskas pasibaigę. Be to, kas gali užtikrinti, kad tai nepasikartos su kitais vaikais? Medicinos įstaigos vadovybė turėtų atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti medicinos personalo darbo trūkumus, o ne tvirtinti, kad to negali būti“, – aiškino abiems šeimoms atstovaujanti advokatė.

Ji kreipėsi į Tatarstano respublikos Vyriausiąją tyrimų valdybą, kur ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukeistų vaikų gimdymo namuose. Nors mamos ir nenori medikų „kraujo“, tačiau viliasi, kad medicinos įstaigoje bus atliktas tyrimas. Be to, tikisi susigrąžinti pinigus už DNR tyrimus.

Dabar abi moterys apsistojo viename medicinos centrų, kur su jomis dirba psichologai. Mamos pasakoja viena kitai, ką mėgsta viena ar kita mergytė.

Atlikus tarnybinį patikrinimą iš darbo buvo atleisti ne tik medicinos įstaigos, kur buvo sukeisti kūdikiai, kai kurie darbuotojai, bet ir vyriausiasis gydytojas. Darbą prarado ir kai kurie Tatarstano respublikos Sveikatos apsaugos valdybos valdininkai.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.