Trynukus auginantys kauniečiai ketina įkurti trynukų klubą

„Tai – mūsų trejybės.“ Taip savo vaikus vadina trynukus auginantys kauniečiai. Išskirtiniai džiaugsmai ir rūpesčiai ne tik prieš šventes šias šeimas skatina burtis į neįprastą klubą.

Kačerginėje gyvenančiai L.Kuprytei svarbiausia, kad jos vaikai (iš kairės) Motiejus, Kamilė ir Pijus – sveiki ir linksmi.<br>P.Mantauto nuotr.
Kačerginėje gyvenančiai L.Kuprytei svarbiausia, kad jos vaikai (iš kairės) Motiejus, Kamilė ir Pijus – sveiki ir linksmi.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Dec 22, 2013, 11:09 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:37 PM

Mieste ir Kauno rajone trynukus ar daugiau vaikų auginančios šeimos gyvena šventinėmis nuotaikomis, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Visų trejetukų tėvai sakė, kad staiga pagausėjusios šeimos pakeitė jų gyvenimus ir skatina puoselėti šventines šeimos tradicijas.

Trynukų tėvai lyg susitarę sakė, kad norėtų susipažinti su panašius išbandymus patiriančiais žmonėmis, nes vaikai suteikia ne tik džiaugsmo.

Dėl kylančių problemų ypač mamos norėtų turėti su kuo pasitarti.

Todėl galbūt netrukus kauniečiai susiburs į trynukų klubą.

Puošia vis didesnę eglę

Kauno rajone, Piliuonos kaime, gyvenančiai buhalterei Erikai ir jos sutuoktiniui statybininkui Vladui Vasiliauskams kasmet tenka puošti vis didesnę eglę.

Po ja dovanų ieško 4 poros vaikai – 6-mečiai trynukai Reda, Enrika, Adas ir 4,5 metų Luknė.

„Jau rašėme laiškus Kalėdų Seneliui. Aš noriu šuniuko, aš – kačiuko, aš konstruktoriaus, o brolis – roboto“, – vienos per kitą čiauškėjo vienodai papuoštos ir viena į kitą panašios mergaitės.

E.Vasiliauskienė šypsojosi, kad vaikams augant reikia ir vis didesnės žaliaskarės, po kuria tilptų dovanos.

Gimė ypatingą dieną

Ketvertuko motina pasakojo, kad jos močiutė užaugino 7 vaikus. Paskutinieji buvo dvynukai. Todėl, kad šeimoje gali gimti iš karto pora atžalų, minties neatmetė.

„Su vyru net pasvajodavome, kad būtų šaunu susilaukti iš karto dviejų vaikų“, – pasakojo E.Vasiliauskienė.

Moteris prisipažino, kad šeimos pagausėjimo laukė 6 metus. Pagaliau likimas nusišypsojo. E. ir V. Vasiliauskai išgirdo malonią žinią – turės dvynius. Po savaitės apstulbino kita naujiena – gims trynukai.

Vaikai ateiti į pasaulį pasirinko ypatingą dieną – kovo 11-ąją, švenčiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

Atžalų gimimo šeima laukė ir su džiaugsmu, ir su nerimu.

Puoštis nori vienodai

„Tryniai dažniausiai gimsta neišnešioti. Taip nutiko ir mums. Gimę 7 mėnesių, vaikai buvo silpnučiai ir nedideli. Pirmus metus teko nemažai išgyventi, rūpintis jų sveikata ir vystymusi“, – prisiminė moteris.

Be to, netrukus moteris sužinojo, kad ir vėl laukiasi.

„Su bet kokia gyvybe juokauti negalima. Todėl ryžausi gimdyti dar kartą. Taip vaikai sulaukė sesutės Luknės“, – pasakojo E.Vasiliauskienė.

Augantys vaikai vis labiau atskleidžia savo charakterius. Reda – rami, Enrika – motinos padėjėja, Adas – judrus. Į vyresnėlius lygiuojasi artistiška išdykėlė Luknė.

Visi vaikai lanko tą pačią darželio grupę, drauge mokosi skaityti ir rašyti bei sukasi sportinių šokių aikštelėje.

„Nors charakteriai skirtingi, mergaitės prašo rengti ir šukuoti vienodai. Visi vaikai nori ir tų pačių žaislų. Įgyvendinti jų norus ne visada lengva“, – sakė E.Vasiliauskienė.

Sudužusių žaislų negaila

Kūčias ir Kalėdas Vasiliauskų šeima švenčia savo namuose Piliuonoje. Prie stalo susirenka tėvai, broliai seserys, draugai.

Kai vaikai paaugo, pradėjo vaikščioti, šeima ėmėsi kurti ir naujas, savas žiemos švenčių tradicijas. Ant Kūčių stalo būtinai garuoja keptas karpis. Per Kalėdas E.Vasiliauskienė, pernai tapusi ir konkurso „Lietuvos ponia 2012“ nugalėtoja, svečius vaišina firminiu vaisių ir aguonų pyragu.

Šeima visi drauge gruodžio viduryje puošia eglę.

„Nuo vaikystės saugojau stiklinius eglės žaislus. Vaikai kasmet, drauge puošdami eglę, jų sudaužo. Tačiau puošmenų negaila. Svarbiau, kad artėjant šventėms ir per jas būname kartu“, – įsitikinusi E.Vasiliauskienė.

Kūčias šventė ligoninėje

Kitame Kauno rajono miestelyje – Kačerginėje – Kalėdų Senelio laukia gruodžio 9-ąją trejų metų gimtadienius atšventę trynukai Kamilė, Pijus ir Motiejus.

Jų tėvai Laura Kuprytė ir Andrius Grigas sakė, kad greičiausiai visą gyvenimą nepamirš pirmųjų Kūčių ir Kalėdų šeimai pagausėjus.

Tryniai taip pat gimė neišnešioti. Iš pradžių augo ligoninėje, inkubatoriuose. Tėvai drauge su atžalomis kone apsigyveno Kauno klinikose.

„Kūčių vakarą jau visi buvome vienoje palatoje. Mama atgabeno įvairių patiekalų. Vaikams užmigus, su vyru susėdome ant lovos, laužėme kalėdaitį. Buvo ir džiugu, ir graudu. Nerimavome dėl vaikų sveikatos“, – prisiminė moteris.

Dėl mažylių paliko Vilnių

Studijuodama susipažinusi ir 2006 metais susituokusi pora ilgai laukė šeimos pagausėjimo. Jau buvo įsikūrę sostinėje. Laura dirbo reklamos agentūroje, Andrius – banke.

Sužinoję, kad gims trynukai, nusprendė kraustytis į Kačerginę pas L.Kuprytės tėvus, nes nešioti tris gyvybes buvo sunku ir reikėjo pagalbos. Be jos šeima nebūtų apsiėjusi ir vaikams gimus. Todėl moteris ir toliau augina vaikus tėvų namuose. A.Grigas važinėja dirbti į Vilnių.

L.Kuprytė mano, kad nors vaikai ir trynukai, vienodai rengti ar pirkti vienodų dovanų jiems nereikia. Kamilės mėgstamos spalvos – oranžinė, rožinė. Motiejui patinka mėlyni, o Pijui – žali atspalviai. Todėl vaikai ir renkasi šių spalvų drabužius, indus, žaislus.

Pirmasis gimęs Pijus pasirodė esąs labai kantrus. Kaip dera vyriausiam sūnui, jis laukia, kol mama pamaitins, apžiūrės jaunesnius vaikus. Berniukas vis mėgsta prisiglausti prie mamos ir sako: „Aš tavo katinėlis.“

Kamilė yra kompanijos vadė ir mėgsta, kai broliai jos klauso. Motiejus yra smalsus ir drąsus, pirmas pradėjo kalbėti. Tačiau jis jautrios širdies.

Todėl tėvai svarsto, ar šiemet Kalėdų Senelis užsuks į namus, ar tik pasibes į duris ir dovanas paliks už jų. „Nenorime, kad vaikai išsigąstų netikėto svečio. Tačiau kitas žiemos švenčių tradicijas kuriame ir puoselėjame“, – sakė L.Kuprytė.

Šios Kalėdos bus smagiausios

Kadangi vaikai dar maži, savo svajones Kalėdų Seneliui jie papasakojo piešiniais. Taip pat visi drauge pagamino Advento kalendorių. Kiekvieną rytą dovanų kojinėse Kamilė, Pijus ir Motiejus randa saldumynų.

„Jau tapo tradicija, kad Kalėdų eglę puošiame gruodžio 9-ąją – vaikų gimimo dieną. Su vaikais bandome kepti ir kalėdinius saldumynus. Pernai virtuvė buvo virtusi miltų karalyste, nes vyko miltų karas“, – šypsojosi moteris.

Namuose šeima pasistatė ir pačių pasigamintą prakartėlę. Vakarais vaikai klausosi mamos skaitomų kalėdinių pasakų.

„Tikiu, kad šiemet šventės bus labai šaunios. Vaikai pasivijo savo bendraamžius, nebetenka nerimauti dėl jų sveikatos. Tai – geriausia dovana visai mūsų šeimai“, – šypsojosi trijulės motina.

Vaikų namuose nepalieka

Šventinis šurmulys jau tvyro ir kauniečių Vaidos bei Virgaudo Šyvokų namuose. Aplink papuoštą eglę zuja trys jų atžalos Vytis, Martyna ir Viltė. Vaikai gimė 2009 metų rugsėjo 8 dieną.

„Žinia, kad turėsime trynukus, buvo netikėta. Tačiau iki pat motinystės atostogų jaučiausi gerai, todėl iš darbo mane kone išvarė gimdyti. Po 10 dienų jau buvome namuose. Pirmąsias Kalėdas šventėme namuose, o Naujuosius sutikome Vilniuje. Tokios tradicijos laikomės kasmet“, – pasakojo parduotuvės vedėja dirbanti V.Šyvokienė.

Jos sutuoktinis, vadovaujantis tvirtinimo detalėmis prekiaujančiai parduotuvei, sakė, kad galbūt dėl to, jog visa šeima nuolat keliauja, vaikai auga smalsūs, judrūs ir siekia būti lyderiais ir namuose, ir darželyje.

Visos kalbintos šeimos prisipažino, kad auginti trynukus yra ir džiaugsmas, ir rūpestis. Todėl tėvai sakė, kad būtų šaunu įsteigti trynių klubą. Susibūrus būtų galima dalytis patirtimi, keistis daiktais, kurių iš karto 3 vaikams gauti neretai sunku.

Šiemet Kaune užderėjo tik dvynių

Kauno miesto civilinės metrikacijos skyriuje 2013 metais užregistruotos 39 dvynių poros. Daugiausia jų – 7 poros gimė liepos mėnesį.

Trynių šiais metais Kaune negimė. Tačiau vasarį užregistruotas Kauno klinikose gimęs ketvertukas. Kauniečiai Aurelija ir Regimantas Pranskevičiai vaikus pavadino Arijumi, Arnu, Mantu ir Liepa.

Kauno rajone šiais metais gimė 11 dvynių porų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.