Emigrantus į Lietuvą grąžina nemokama mokykla jų vaikams

„Einame prieš srovę. Daug kas išvažiuoja, o mes sugrąžiname“, – savo mokyklos misija džiaugėsi Vilniuje įsikūrusių Lietuvių namų direktorius Gintautas Rudzinskas. Netradicinėje mokykloje mokosi daugiausia iš užsienio grįžusių ar svečiose šalyse gyvenančių lietuvių vaikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 4, 2014, 7:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:08 PM

Tiesa, tai nėra pastarųjų metų emigrantų atžalos. Mokykla nepriima vaikų, kurių tėvai užsienyje gyvena trumpiau nei penkerius metus. „Negalime tapti prieglauda vaikams tų tėvų, kurie neseniai išvažiavo uždarbiauti“, – patikino mokyklos direktorius.

Mokykloje nemokamas ir gyvenimas bendrabutyje, ir maistas. „Tėvams nereikia mokėti. Valstybė kiekvienam vaikui skiria 11 tūkst. litų per metus“, – sakė Lietuvių namų direktorius.

Pirminė Lietuvių namų idėja buvo ugdyti iš Sibiro parvažiavusių tremtinių bei Vakarų šalyse gyvenančių lietuvių vaikus. Dabar Lietuvių namai priima ir užsieniečių vaikus, kurie nori išmokti lietuvių kalbos.

G.Rudzinsko teigimu, per metus į Lietuvą grįžta 50 lietuvaičių ir vaikų, turinčių lietuviško kraujo. Jie dažnai būna pamiršę ar visai nemoka lietuvių kalbos.

Direktorius džiaugėsi, kad visi, kurie baigė mokslus Lietuvių namuose, pasilieka Lietuvoje, įstoja į šalies universitetus ir kolegijas, nė vienas neišvyko į užsienį.

Lietuvių namai kartais tampa prieglobsčiu bėgantiems nuo karo.

Pernai mokykla buvo priėmusi iš Sirijos pabėgusios šeimos atžalas. Du broliai vienus metus lankė pamokas Lietuvių namuose ir per tą laiką išmoko lietuviškai. Kai jų tėvas gavo darbą Anglijoje, jie turėjo išvažiuoti, nors labai nenorėjo.

Mokyklą lanko ir du egiptiečio, žiguliukų pardavėjo Ahmedo Elsayedo vaikai. Vyras jau kone dešimtmetį gyvena Lietuvoje. Šią vasarą pas jį iš Egipto atsikraustė ir jo šeima - žmona, duktė bei sūnus.

Mokykloje dabar mokosi ketvertas iš Urugvajaus – dvi seserys ir du broliai. Tiesa, jie – lietuviai. Jų tėvai ilgai gyveno Urugvajuje, o dabar nutarė grįžti į Lietuvą.

Lietuvių namų direktorius prisimena ir labai romantiškų istorijų. „Dvi lietuvių šeimos gyveno Lenkijoje, vaikinas ir mergina draugavo. Merginos tėvai persikėlė į Vokietiją. Kad galėtų būti kartu, įsimylėjėliai abu atvažiavo į Vilnių, į Lietuvių namus, baigė mokyklą, liko Lietuvoje ir toliau draugauja“, – pasakojo mokyklos direktorius.

Pasitaiko itin gabių jaunuolių. Pernai mokykloje mokėsi mergina, kuri Europos matematikos olimpiadoje užėmė trečiąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.