Aplink aktorių Donatą Banionį sukosi nuotaka iš Baltarusijos

„Vesiu!“ Šis teatro ir kino legendos Donato Banionio (90 m.) pareiškimas privertė ne juokais sunerimti ne tik jo šeimą, bet ir kolegas aktorius. Vienam Rusijos leidiniui D.Banionis prisipažino įsimylėjęs gerokai jaunesnę baltarusę mokytoją Olgą Riabikovą. „Ji ilgokai svarstė, bet galiausiai sutiko tekėti“, – lietuvių garsenybę citavo rusų žurnalistai. Tačiau vestuvių, atrodo, nebus – tam paprieštaravo aktoriaus sūnus kino ir teatro režisierius Raimundas Banionis (57 m.), rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

May 31, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:13 AM

Po žmonos mirties - depresija

Aktoriaus gerbėja iš Baltarusijos gerokai pagadino sveikatą jo artimiesiems.

Pernai lapkritį O.Riabikova vienai Rusijos televizijai pasipasakojo, kad ji yra vienintelis žmogus, pasirūpinantis D.Banioniu.

Šią gegužę Rusijoje leidžiamas žurnalas „Žvaigždžių paslaptys“ vėl priminė D.Banionio vienišumo istoriją ir pabrėžė, kad aktorių iš vienatvės išgelbės minėta baltarusė O.Riabikova, besiruošianti už jo ištekėti.

Šiame žurnale skelbiamas interviu ir su pačiu D.Banioniu.

Olga Riabikova. Mano sena gerbėja. Kilusi iš Minsko, – žurnalui pasakojo 90 metų aktorius. – Jai 52 metai. Visai jauna. Riabikova – labai patikima moteris. Būtent jos dėka aš išsikapsčiau iš depresijos, į kurią puoliau po žmonos Onos mirties.“

Bendraamžės žmonos D.Banionis neteko 2008 metais. Su ja aktorius kartu pragyveno 60 metų.

„Žvaigždžių paslaptims“ lietuvių legenda dėstė, kad jo žmona buvusi išmintinga, gera, kantri, tikra ištvermės čempionė. Žinoma, buvo ir pykčių, bet noro skirtis su Ona aktoriui niekada nekilo. „Aš – vienąkart mylintis“, – prisipažino garsenybė.

„Po žmonos mirties labai prastai jaučiausi, – rusiškam leidiniui pasakojo D.Banionis. – Gesau akyse. Triko atmintis. Artimieji labai išsigando dėl manęs. Bet staiga mano gyvenime atsirado Riabikova. Ir viskas stojo į savo vietas.“

Gerokai jaunesnė Olga, aktoriaus teigimu, jam sugrąžino gyvenimo džiaugsmą. „Dabar visi stebisi: man 90 metų, o aš vis dar oho ho. Vėl įsimylėjęs. Artimieji labai džiaugiasi mumis. Dabar jiems vienu rūpesčiu bus mažiau. Manimi rūpinsis žmona. Štai tokia nuotakos perspektyva“, – žurnalistai citavo D.Banionį, ranką ir širdį baltarusei pasiūliusį prieš pat savo devyniasdešimtąjį gimtadienį, kuris buvo švenčiamas balandžio 28 dieną.

Bet kodėl aktorius nuotaką vadina pavarde? „Man taip patinka. Gražiai skamba, – paaiškino D.Banionis. – Tikėkimės, Olgai irgi patinka.“

Tačiau po poros savaičių tame pačiame leidinyje pasirodė nelabai linksma publikacija ta pačia tema: „Vestuvių vis dėlto nebus – jo sūnus prieš.“ Paantraštė dar iškalbingesnė: „Senuką aktorių per jėgą išskyrė su 52 metų nuotaka.“

Žurnalui tai patvirtino pati O.Riabikova: „Mane per jėgą išskyrė su būsimuoju jaunikiu.“ Nuotaka taip ir netapusi baltarusė komentavo, kad aktoriaus artimieji iškėlė skandalą, kai sužinojo apie jos ir Donato planus. Nenorėdama tapti šeimos nesantaikos priežastimi O.Riabikova išvyko atgal į savo namus.

Cituojamas ir D.Banionis: „Rankos ir širdies pasiūlymų aš nebepriimu. Apgailestauju, nesu tinkamo amžiaus jaunikis.“

Papiktino gerbėjos elgesys

Tėvo meilės istorija, atspindėta rusiškame leidinyje, iš tiesų papiktino D.Banionio sūnų Raimundą.

Kino ir teatro režisierius neslėpė, kad tėvas iš tiesų pažinojo O.Riabikovą, kuri jį įvėlė į visai šeimai nemalonią istoriją.

„Buvo tokia moterėlė, ėmė važinėti į Vilnių prieš metus, gal šiek tiek anksčiau. Lyg ir dviračiais per Europą keliavusi. Ji sakė buvusi Andrejaus Tarkovskio filmo „Stalkeris“ gerbėja, todėl atvykusi į Vilnių paskambino mano tėvui. Ji – mokytoja iš Baltarusijos. Jai buvo blogai, jis priėmė ją pernakvoti. Ji padėjo jam tvarkytis, dar kažkuo padėjo. Kelis kartus buvo atvažiavusi.

Viskas vyko padoriai, normaliai, kol ji vieną sykį nuvyko į televiziją ir pareiškė, kad niekas nesirūpina garsiu aktoriumi D.Banioniu. O rusai iš viso to išspaudė vašką“, – piktinosi R.Banionis.

D.Banionis turėjo daugybę savo talento gerbėjų, tačiau nė vienas jų nesukėlė tiek problemų aktoriaus šeimai. Pas D.Banionį gerbėja atvykdavo net iš Amerikos. Ji buvo aktoriaus vaikystės draugė.

Baltarusė slapstėsi nuo aktoriaus šeimos

Kai pradedantis aktorius D.Banionis 1941 metais Panevėžyje suvaidino pagrindinį Jasiaus vaidmenį spektaklyje „Atžalynas“, gerbėjos paauglės lipte jį aplipo.

„Viena šešiolikametė, vardu Felicija, jį įsimylėjo. Jie kiek padraugavo, bet viskas nutrūko. Felicijos tėvas buvo kino teatro savininkas.

Karo metais jis su šeima pasitraukė į Ameriką. Daugiau apie ją nieko negirdėjome, tik po mano motinos mirties prabėgus keliems mėnesiams Felicija apsilankė Lietuvoje ir per giminaičius susirado mus. Mūsų giminaičiai atsiminė tą merginą, kurią anuomet vadindavo Liolia“, – apie ištikimą D.Banionio gerbėją pasakojo sūnus.

Bet apie O.Riabikovą R.Banionis kalbėjo ne taip pakiliai. Pripratę prie to, kad D.Banionis iki šiol sulaukia gerbėjų dėmesio, artimieji per daug nesigilino į kitų žmonių bendravimą su juo. O.Riabikova, kaip įprasta gerbėjams, atvyko pas D.Banionį autografo. Juodu pabendravo. Moteris pernakvojo vieną, kitą kartą. Ėmė lankytis vis dažniau. R.Banionis su šeima gyvena šalia tėvo, jų butai yra sujungti.

„Matydavome ją, bet ji kažkaip keistai elgdavosi – slapstėsi nuo mūsų.

Amerikos lietuvė Felicija nesislapstė – ateidavo išgerti arbatos, pasikalbėti. Lietuvoje ji viešėjo tris kartus po mėnesį“, – skirtumus įžvelgė R.Banionis, jautęs, kad O.Riabikovos kėslai nėra tokie tyri.

Nuojauta pasitvirtino – pernai rudenį O.Riabikova nuvyko į Maskvą ir Banionių šeimos vardu pasisakė televizijos laidoje apie užmirštus aktorius.

„Ji papasakojo, kad globoja mano tėvą: nueina į parduotuvę, apiperka. Tarsi mes nebūtume vaikščioję į parduotuvę. Bet tada apie vestuves kalbų nebuvo“, – laidą prisiminė R.Banionis.

Kiek jis girdėjo, O.Riabikova neseniai palaidojo nuo vėžio mirusį savo sūnų. R.Banionis nežinojo, kokia buvo baltarusės šeiminė padėtis.

Tačiau jį pribloškė tai, kad gerokai jaunesnė moteris panoro tekėti už devyniasdešimtmečio.

„Iš tiesų jai 57 metai – tiek pat, kiek man. Mes vienmečiai. Aš savo tėvui esu vaikas, o ji velniai žino kas – įsimylėjo devyniasdešimties metų žmogų, pažeistą ligų. Tikrai negraži istorija. Viešpatie, kokia gali būti santuoka?“ – jau ir Lietuvoje pasklidusia žinia apie garsų tėvą piktinosi R.Banionis.

Pats aktorius nebesuka galvos

Į nepavydėtiną situaciją dėl gerbėjos patekęs D.Banionis teigė jau pamiršęs tą istoriją. Garbaus amžiaus aktorius „Lietuvos rytui“ tikino: „Nei ruošiausi vesti, nei mačiau prasmės tai daryti, o kilo tokie triukšmai. Manimi buvo pasinaudota. Iš kur jie tai ištraukė? Aišku, jeigu nori ištraukti, gali ištraukti iš patalų.“

D.Banionis teigė nebebendraujantis su O.Riabikova. „Baltarusijoje gyvena, sudėtinga bendrauti. Susiskambindavome kurį laiką, nes ji man pagelbėjo. Dabar nesuku galvos“, – patikino legendinis aktorius.

Pasinaudojo garbaus amžiaus žmogaus vienatve

Gražina Balandytė

Aktorė, D.Banionio bičiulė

„Donato gerbėja perlenkė lazdą. Man nepatiko jos pareiškimai televizijoje, esą Donato niekas neprižiūri, negloboja, išskyrus ją. Tai netiesa. Juk šalia gyvena sūnus. Tegul tie rusai rašo ir kalba, ką nori.

Kiek pažįstu Donatą, jis beprotiškai mylėjo savo žmoną Onutę. Ji lydėdavo jį į filmavimus, visur. Ji visą gyvenimą rūpinosi vyru. Kai paklausiau Donato, kas vaikus augino, jis nusijuokė: „Kažkaip jie augo.“ O kai Onutė mirė, jis atrodė siaubingai sutrikęs. Jis nežinojo, kaip gyventi.

Žinoma, kai kas gali pasinaudoti proga ir tokioje situacijoje užmegzti pažintį su vienišu aktoriumi. Tačiau negalėjau patikėti tuo, kas buvo parašyta rusų žurnale. Įsivaizduoju, kaip sūnui apmaudu. Ne apie turtus ar pinigus kalbu, bet juk dar yra ir moralė. Bet Rusijoje itin madinga, kad šalia vyresnio pasiturinčio vyro staiga atsiranda kokia moteris.“

Kokie tikrieji baltarusės kėslai?

Aktorius D.Banionis ir jo šeima jau ne pirmą kartą įsitikino, kad Rusijoje vėl buvo pasinaudota garsiu vardu. Praėjusiais metais Rusijos televizijos kanalas RTR rodė laidą apie pamirštas ir neva niekam, net artimiesiems, nereikalingas sovietinio kino žvaigždes. Tarp jų buvo minimas ir Rusijoje mėgstamas aktorius D.Banionis.

„Sovietinio kino žvaigždės. Tie, kurie buvo turtingi ir žymūs, o dabar vargšai ir niekam nežinomi. Kas dabar greta tų, kuriuos kadaise supo milijonai gerbėjų? Kas rūpinasi senatvėje D.Banioniu, Michajumi Volontiru ir kitomis to laiko kino žvaigždėmis?“ – pristatydamas laidą kalbėjo jos vedėjas.

Režisierių R.Banionį apstulbino televizijos studijoje pasirodžiusi baltarusė O.Riabikova, kuri neva yra vienintelis žmogus, pasirūpinantis jo tėvu.

„Tai ne laida, o propaganda, kad lietuviai gerai gyveno Sovietų Sąjungos laikais, o dabar gyvena blogai“, – kalbėjo R.Banionis.

D.Banionį nuolat aplanko ne tik tame pačiame name įsikūrę R.Banionis su žmona Violeta, bet ir jų dukterys Ona ir Inga, proanūkė Liepa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.