Kaip paruošti vaikus naujo šeimos nario atėjimui?

Kaip manote, ar gerai jaučiasi vaikas, kai šeimoje atsiranda dar vienas narys? Galbūt iš pradžių jis laukia, kol galės žaisti su broliuku ar sesute, tačiau jam atsiradus vaikas ima jaustis blogai. Jūsų vyresniojo vaiko gyvenimas pasikeičia: skiriate jam mažiau laiko, draudžiate lakstyti ir triukšmauti, liestis prie kūdikio. Mažyliui paaugus, šis pradeda neatsiklausęs imti vyresnėlio daiktus.

Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Bortkevičienė, (Egu.lt )

2014-12-08 14:56, atnaujinta 2018-01-19 16:37

Įsivaizduokite, kad į analogišką situaciją pakliuvote jūs pats. Ar patiktų, kad jums skirtų mažiau dėmesio ir neatsiklausę imtų jūsų daiktus? Tikriausiai kiekvienas tokioje situacijoje jaustųsi blogai. Todėl prieš šeimoje atsirandant kūdikiui, būtina vyresnėlį paruošti naujo šeimos nario atsiradimui.

Džiaukitės naujo nario atsiradimu

Vaikai jautriai reaguoja į namuose vyraujančias emocijas. Jie perima tėvų elgesio modelį. Tad būtina vaikui parodyti, kad naujas šeimos narys yra labai laukiamas. Dažnai tėvai patys išgyvena nerimą, jie nežino kaip reikės elgtis, kaip suspėti prižiūrėti kelis vaikus.

Jie nežino, ar apskritai susitvarkys su keliais vaikais. Įtampa šeimoje natūraliai persiduoda ir vyresniajam vaikui. Jis supranta, kad jeigu tėvai panikuoja, kažkas yra ne taip. Ateityje atsirasiančius sunkumus derėtų aptarti tik tada, kai vyresnėlis miega arba kai jo nėra namuose.

Negąsdinkite vaiko

„Na palauk, baigsis tavo katino dienos, gims sesutė ir reikės viskuo dalintis, mamytė nebeskirs tau tiek dėmesio“ – gana dažni žodžiai, kuriuos aplinkiniai sako vaikui. Jis supranta, kad praras visas privilegijas ir ima bijoti naujo šeimos nario pasirodymo.

Negąsdinkite vaiko ir paprašykite to nedaryti kaimynų, močiučių ir tetų. O jeigu vis tik aplinkiniai taip elgiasi, būtinai nuraminkite vaiką, pasakykite jam, kad visi kartu susitvarkysite ir viskas bus gerai. Praneškite džiugią žinią

Kai ateina laikas vaikui pasakyti, kad greitai jis turės sesutę ar broliuką, padarykite tai džiugiai. Surenkite mažytę šeimos šventę ir prie bendro šeimos stalo praneškite vaikui žinią. Jeigu būsimu vaikeliu džiaugsitės jūs patys, vyresnysis vaikas taip pat ims laukti kūdikio.

Nepersistenkite su dėmėsiu

Dažnai tėvai padaro klaidą ir prieš gimstant antram vaikui pradeda labai daug dėmesio skirti vyresnėliui. Jie galvoja, kad kol nėra naujagimio, jie gali ar net privalo skirti visą dėmesį vyresniajam.

Tačiau atsiradus mažyliui nei vienas vaikas nebus pasisotinęs dėmesiu ir jausis nuskriaustas jo gaudamas mažiau. Greičiausiai dėl to jis kaltins naują šeimos narį.

Sužinoję, kad laukiatės naujagimio, nesistenkite vaikui skirti daugiau laiko. Elkitės taip, kaip ir iki šiol. Realiai įvertinkite situaciją. Jeigu suprantate, kad atsiradus naujam šeimos nariui, nebegalėsite vyresnėlio vesti į būrelį ar kitą užsiėmimą, geriau nutraukite tai iki gimdymo.

Pasakokite vaikui apie jo kūdikystę

Jeigu norite, kad vaikas suprastų, kas yra kūdikis ir kaip su juo elgtis, kalbėkite apie tai. Laikas, kai laukiatės, yra pats tinkamiausias papasakoti vaikui, kas yra kūdikystė. Prisiminkite, kaip jautėtės kol laukėtės pirmą kartą, kas tuomet vyko, ką mėgote valgyti.

Parodykite vaikui jo kūdikystės nuotraukas. Papasakokite, koks jis buvo mažas, kaip nejudėjo, negalėjo apsiversti ir kalbėti. Taip vaikas supras, kad toks bus ir jo broliukas ar sesutė. Jis supras, kad negalės iš karto „draugauti“, o turės palaukti kol kūdikis paaugs.

Venkite pokyčių

Stenkitės, kad su naujo nario atsiradimu nesutaptų vaiko išėjimas į darželį, ar jo lovos perstatymas į kitą kambarį. Tokiu atveju vaikas galvoja, kad yra nereikalingas. Jis supranta, kad jį išvaro, nes atėjo naujas šeimos narys.

Jeigu suprantate, kad tokie laukia, geriau juos pradėkite prieš gimstant antram vaikui. Tuomet vaikas pripras prie naujos aplinkos ir nekaltins dėl to naujo šeimos nario.

Parengta pagal Egu.lt lektorės Jūratės Bortkevičienės video mokymą „Kaip paruošti vaikus naujo šeimos nario atėjimui?“

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.