Gyvybės langelyje palikta mažylė gimė kartu su Anglijos princese

Motinos dienos išvakarėse jaunutė moteris į gyvybės langelyje esantį lopšį paguldė savo tik gimusią, dar nenupraustą naujagimę. Nueidama slaugytojai ji dar spėjo tarstelėti, kad vaiko ji tikrai neaugins. Tą pačią dieną kitame pasaulio krašte gimė tėvų ir viso pasaulio itin lauktas kūdikis – Anglijos princesė.

Motinos dienos išvakarėse gimdyvė atsisakė ką tik gimusios mergaitės. Dabar prie savęs sveiką kūdikį glaudžia ligoninės medikai.<br>V.Kasinskienės nuotr., A.Švelnos fotomontažas.
Motinos dienos išvakarėse gimdyvė atsisakė ką tik gimusios mergaitės. Dabar prie savęs sveiką kūdikį glaudžia ligoninės medikai.<br>V.Kasinskienės nuotr., A.Švelnos fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė, www.panskliautas.lt

May 6, 2015, 11:21 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:59 PM

Virkštelė užrišta raišteliu

Panevėžio respublikinės ligoninės naujagimių skyriuje slaugytojos meiliai prie savęs glaudžia vos kelių dienų šviesiaplaukę mažylę, neturinčią nei vardo, nei pavardės. Kūdikio prieš pat Motinos dieną atsisakė pati motina.

Šeštadienio rytą, 9.30 val., Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose dirbusios moterys išgirdo kaukiančią signalizaciją. Ji pranešė, kad kažkas pravėrė langą ir ant palangės esančiame lopšyje galėjo palikti vaiką.

Signalizacija neapgavo – slaugytoja pamatė į pledą įsuptą kūdikį be drabužėlių, ant jo kūno buvo nuo gimdymo likusios sudžiūvusio kraujo dėmės, o virkštelė, nors ir nukirpta, buvo gan ilga ir užrišta paprastu raišteliu.

Spėjo pasakyti, kad neaugins

A.Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktoriaus pavaduotoja Salomėja Jareckienė pasakojo, kad darbuotoja dar pasivijo nueinančią motiną ir bandė ją kalbinti, gal ši apsigalvos ir pasiims vaiką, tačiau jauna, gal nė 20-ties metų neturinti moteris teatsakė, kad kūdikio tikrai neaugins, ir nuėjo.

Pagal paliktos mergaitės išvaizdą S.Jareckienė spėjo, kad ji galėjo būti pagimdyta naktį. Vaikų namų darbuotojos netrukus iškvietė policijos pareigūnus ir greitąją medicinos pagalbą. Nors mergaitė atrodė sveika, tačiau reikėjo ją patikrinti.

Šiuo metu mažylė yra ligoninės naujagimių skyriuje. Laikinai šio skyriaus vedėjo pareigas einanti Angelė Tvaskuvienė sakė, kad mergaitė yra sveika, išsivysčiusi ir tik atvežta svėrė 3,85 kilogramo, buvo apie 50 cm ūgio.

Pagal virkštelės užrišimą medikai nusprendė, kad mažylė buvo pagimdyta namuose. Kol gydytojai ištirs mergaitės vidaus organus, ar nėra kokių apsigimimų, ligoninėje ji praleis dar kelias dienas.

Gimė kartu su princese

Vaiko teisių apsaugos Panevėžio miesto skyriaus vedėja Audronė Grainienė sakė, kad nors tėvai turi galimybę gyvybės langelyje paliktą vaiką atsiimti per tris mėnesius, tačiau bus stengiamasi kuo greičiau viską sutvarkyti, kad mažylė iš ligoninės keliautų tiesiai į naują šeimą.

Kai A.Grainienė gaus rašytinę informaciją apie kūdikį, ji susisieks su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Kūdikį pasiėmusi šeima jį globos tris mėnesius, o vėliau mergaitę bus galima įsivaikinti.

„Mūsų skyriuje dabar vyksta malonus darbas – išrinkti mergaitei vardą ir pavardę“, – šypsojosi A.Grainienė.

Vardą darbuotojos dažniausiai galutinai išrenka, kai pamato kūdikį, o pavardę – pagal mėnesį, laikmetį. Galbūt kūdikio tapatybė kažkiek bus susieta ir su tą pačią dieną gimusia princese, Kembridžo hercogienės Catherine ir princo Williamo dukra.

Paskambino net iš Briuselio

Norinčiųjų įsivaikinti kūdikį netrūksta – tai patvirtino ir S.Jareckienė, kuri, tik pasirodžius informacijai apie gyvybės langelyje paliktą kūdikį, sulaukė susijaudinusios moters skambučio. Virpančiu balsu moteris prisistatė skambinanti iš Briuselio. Jos noras buvo vienas: įsivaikinti mažylę.

Tačiau S.Jareckienė atsakė, kad įvaikinimu rūpinasi Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyrius.

Jeigu šeštadienį paliktą mažylę gimdyvė norės atsiimti, ši procedūra nebus paprasta – gimdyvei ir vaikui gali tekti atlikti DNR tyrimus, nes mergaitė buvo palikta be jokių dokumentų.

Abu vaikus atsiėmė

Gyvybės langelis Panevėžyje veikia jau ketvirtus metus. Per visus metus ši mergaitė yra trečias lopšyje paliktas vaikas. Prieš ją palikti kūdikiai – mergaitė ir berniukas – buvo su kartu lopšyje įdėtu gimimo liudijimu.

Vėliau abu vaikai buvo grąžinti tėvams, nes jie netrukus persigalvojo.

Esame rašę, kaip prieš porą metų negailestingai pasielgė viena gimdyvė, kuri savo tik gimusią mergaitę paliko ne gyvybės langelyje, o tiesiog Panevėžyje, Nemuno gatvėje esančio bendrabučio balkone. Kūdikį, išgirdę verksmą, rado bendrabučio gyventojai.

Mažylės motina neatsirado iki šiol, tačiau vaikų globos namuose mergaitė neužsibuvo – netrukus ją įsivaikino šeima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.