Lietuvos garsenybių vaikystės piešiniai: ar gražiai jie piešė?

Paroda „Vaikų šalis“ bendradarbiaudama su ZOOMBOOK šiemet savo tradicinius renginius papildo dar viena iniciatyva – vaikų piešinių konkursu „Mano šeima“. Dalyvauti šiame konkurse ir dalintis piešiniais kviečiami visi Lietuvos darželiai. Konkurso iniciatoriai pakvietė apie savo vaikystės piešimo patirtį papasakoti įžymius Lietuvos žmones: pirmojo Lietuvos palydovo kūrėją Vytenį Buzą, privataus darželio „Išdykęs vėjas“ įkūrėją Laurą Imbrasienę bei iliustratorę Ievą Babilaitę. Ar išdrįstumėte spėti, ką piešė šie Lietuvos žmonės?

L.Imbrasienė su savo vaikystės piešiniu.
L.Imbrasienė su savo vaikystės piešiniu.
Ieva Babilaitė.
Ieva Babilaitė.
Ievos Babilaitės 6-rių metų piešinys.
Ievos Babilaitės 6-rių metų piešinys.
L.Imbrasienė.
L.Imbrasienė.
Lauros Imbrasienės piešinys.
Lauros Imbrasienės piešinys.
V.Buzas.
V.Buzas.
Vytenio Buzo piešinys ''Mašina ir vandentiekis''.
Vytenio Buzo piešinys ''Mašina ir vandentiekis''.
Vytenio Buzo piešinys ''Technika''.
Vytenio Buzo piešinys ''Technika''.
Vytenio Buzo piešinys ''Traktorius su priekaba veža''.
Vytenio Buzo piešinys ''Traktorius su priekaba veža''.
Daugiau nuotraukų (9)

lrytas.lt

Oct 14, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 4:01 AM

Inžinierius Vytenis Buzas prisipažino, kad prieš išmokstant projektuoti, dailė buvo pats mėgstamiausias užsiėmimas. Jau anuomet jaunojo menininko darbuose šmėkščiojo ironijos ir susižavėjimo technika gaidelė. „Vinys ir mamos rankinė“, „Radijas ir gėlė“, „Kamazas“, „Užsienietiškas furgonas“ – štai kokias iliustracijas išvydome inžinieriaus piešinių albume pirmiausia.

„Tuo metu, gyvenant Jonavoje, mūsų rajone vyko daug statybų. Technika važinėdavo po kiemus, buvo naujinama ir statoma miesto infrastruktūra. Man tai buvo labai įdomu, tad norėdavau viską įamžinti. Pagrinde piešdavau pats, tačiau dažnai prašydavau tėčio ir senelio konsultacijų. Mama kaupė ir saugojo piešinių archyvą bei sakydavo, kad ateis laikas, kai man tie piešiniai bus labai vertingi ir įdomūs. Ji buvo teisi“, – prisiminė Vytenis.

Privataus darželio „Išdykęs vėjas“ įkūrėja Laura Imbrasienė pasakojo, kad mėgo tobulas linijas ir formas, o labiausiai žavėjosi spalvingais Disnėjaus animacinių filmukų veikėjais. Anot edukologės, juos norėjosi atkartoti tobulai, tačiau piešti sekėsi prastai, todėl tekdavo pasitelkti kelias gudrybes.

„Namuose visuomet būdavo kalkių, nes mama darydavo rūbų iškarpas, tad aš padirbėdavau sukomponavusi lapus, piešinukus ir kalkes. Gaudavosi puikūs spalvinimo knygučių puslapiai. Dabar lentynos lūžta nuo knygelių įvairovės, tik pinigą turėk. O mano vaikystėje reikėdavo ir išmonę pasitelkti, kad turėtum tai, ko norisi“ – šypsojosi Laura.

Menininkė Ieva Babilaitė teigė, kad dažniausiai piešdavo žmones, medžius bei įvairiausius ornamentus. Perpiešti piešinių Ieva nemėgo, visada kūrė iš savęs, todėl jau darželyje kartu su sese dvyne buvo vadinama dailininke.

„Knygų dailininkės-iliustruotojos kryptį pasirinkau anksti, viskas prasidėjo nuo tų pačių „tušinuku“ pieštų piešinukų, kuomet bandydavau ką nors pasakyti savo artimui ar draugams. Vietoj parašyto laiško tiesiog jį nupiešdavau. Taip ir pirmą knygos užsakymą gavau, padovanojus vienam bičiuliui, olandų rašytojui, savo pieštą atviruką-laišką.“

Įamžinkite ir savo vaikų kūrybą, nes šiandien turite nuostabią galimybę sudalyvauti vaikų piešinių fotoknygų konkurse „Mano šeima“. Sukurkite bei atsiųskite ZOOMBOOK komandai darželio grupės piešinių fotoknygą iki spalio 26 d., o originaliausios, geriausios ir publikos mylimiausios fotoknygos kūrėjai bus apdovanoti prizais!

Daugiau informacijos apie renginį rasite: https://www.zoombook.lt/vaiku-salis/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?