Sukčių pinklės: tūkstančius jaudina žinutė apie mirštantį vaiką

Panašu, kad žmonės, norėdami pasipelnyti, o gal tiesiog pasilinksminti, gali padaryti bet ką. Internete jau daugiau nei penkerius metus karts nuo karto pasirodo jaudinantis skelbimas, kuriame teigiama, kad sergančiai mažylei reikalingas kraujo donoras. Šalia šio teksto nurodytas, kaip rašoma, mergaitės tetos Lidos telefono numeris, susidedantis iš vienuolikos skaitmenų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Taip atrodo plintanti melaginga žinutė socialiniuose tinkluose.
Taip atrodo plintanti melaginga žinutė socialiniuose tinkluose.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-09 11:15, atnaujinta 2017-06-11 14:17

Tie, kurie iki šiol nėra girdėję, kad tai – galima apgaulė, skuba skambinti tariamai tetai ir teirautis apie sergančio vaikelio būklę ir reikalingą pagalbą.

Žinute apie mirštančią mažylę penktadienį „Facebook“ pasidalijo ir viena Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždė. Kai kurie žmonės komentaruose puolė įspėti, kad nurodytas numeris yra padidinto tarifo, ir kad jis skelbiamas tam, jog iš naivuolių būtų išviliojami pinigai už brangiai kainuojantį skambutį. Ar iš tiesų, jeigu sujaudinti mirštančios mergaitės istorijos paskambinote „tetai Lidai“, jūsų sąskaita patuštės?

Valstybinės įstaigos telefonas

Lrytas.lt paskambinus nurodytu numeriu, kitame laido gale atsiliepė vyras, dirbantis Valstybinėje energetikos inspekcijoje. Jis teigė karts nuo karto sulaukiantis žmonių skambučių, kurie teiraujasi apie galimai sergantį vaiką.

„Tai yra mano darbinis telefono numeris. Dirbu valstybinėje įstaigoje, gavau jį prieš kelerius metus. Nežinau, kam jis priklausė anksčiau. Būna, kad periodiškai sulaukiu skambučių. Pernai rudenį gal tris kartus skambino, vėliau nurimo.

Kadangi tai darbinis numeris, į kurį paprastai skambina žmonės, norėdami pasiteirauti tam tikrų dalykų apie energetinius įrenginius, tai kai suprantu, kad kalba ne apie tai, aš tiesiog nesiklausau“, – komentavo vyras.

Įdomu tai, kad Energetikos inspekcijos darbuotojo numeris nuo „tetos Lidos“ numerio skiriasi tuo, kad pastarasis gale turi du papildomus skaičius.

Po kelių minučių bandant vėl skambinti skelbime nurodytu numeriu, kitame laido gale buvo girdėti įrašytas moters balsas, jog toks numeris neegzistuoja.

Ar per naivumą patuštės sąskaita?

Bendrovės TEO spaudos atstovas Audrius Stasiulaitis teigė, kad automatinis pranešimas apie neegzistuojantį numerį girdimas tada, kai vedamo numerio tiesiog nėra sąraše. „Tikėtina, kad pateikto numerio skaičiai jaudinančioje žinutėje parinkti visiškai atsitiktine tvarka.

Tai klaidinanti žinutė, kurios tikslas – kuo daugiau žmonių suklaidinti, apgauti, pažiūrėti, kiek toli gali apimti melas.

Žinutėje pateiktas numeris nėra padidinto tarifo. Padidintų tarifų numeriai išduodami tik konkretiems juridiniams asmenims ar organizacijoms su aiškiais tikslais.

Ši paslauga suteikia puikias galimybes telefonu parduoti paslaugas, informaciją ar konsultacijas, priimti reklamos užsakymus, teikti įvairias pramogines paslaugas ar rengti žaidimus“, – aiškino A.Stasiulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.