Motina per nėštumą gėrė – dabar norėtų atsukti laiką atgal

Kathy Mitchell nori pasidalinti savo istorija su pasauliu. Ji tuo nesididžiuoja ir tikisi, kad jos elgesio niekas nekartos. Tiesa paprasta – būdama paauglė ir besilaukdama savo dukros Karli, Kathy gėrė. Šis rizikingas ir neatsargus elgesys negrįžtamai pakeitė jų abiejų gyvenimus.

43 m. Karli (kairėje) su motina.<br>Youtube printscreen.
43 m. Karli (kairėje) su motina.<br>Youtube printscreen.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 3:30 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 9:31 AM

Karli dabar 43 metai, tačiau jos išsivystymo lygis kaip pirmokės. Ji tebegyvena su motina ir patėviu, kolekcionuoja lėlės ir rankines, eina iš proto dėl Hello Kitty spalvinimo knygučių ir lipdukų. Karli pasireiškė alkoholinis vaisiaus sindromas, sukeltas alkoholio vartojimo nėštumo metu.

Būdama vidutinio amžiaus Karli stokoja sąmoningumo ir sugebėjimo apsispręsti, ką daugelis mūsų suvokia kaip savaime suprantamus. Ji nesuvokia socialinių taisyklių, yra labai lengvai paklūstanti manipuliacijoms, nesugeba suvokti pavojingo elgesio. Vienu metu ji gali suvokti tik vieną taisyklę ir visiškai nesuvokia pasekmių, pavyzdžiui, degant šviesoforui ji gali pereiti gatvę, tačiau jei jo nebūtų, ji pultų po mašinų ratais. Jai patinka vilkėti dailiomis suknelėmis, tačiau ji pamiršta išsivalyti dantis.

Kathy į Karli žiūri kaip į amžinai mielą ir nekaltą vaiką, mylimą dukrytę, tačiau nenustoja savęs klausti, kaip būtų, jeigu ji nebūtų gėrusi.

Alkoholinis vaisiaus sindromas apima plataus masto pakenkimus, nuo sunkių, tokių kaip Karli, iki visiškai lengvų. Pasekmės gali apimti sutrikusi augimą, vystymosi sutrikimus, taip pat neurologinius, emocinius ir elgesio sutrikimus kaip hiperaktyvumas, regėjimo sutrikimai, kalbos ir kalbėjimo uždelstumas. Kartais alkoholinis vaisiaus sindromas pasireiškia ir vizualiai – per mažas akis, ploną viršutinę lūpą ir platų tarpą tarp nosies ir viršutinės lūpos. Šie sutrikimai neišgydomi, tačiau ankstyva pagalba gali padėti vaiko vystymuisi.

Nors šeimoje į Karli žiūrima kaip į palaiminimą, Kathy prideda, kad jos širdį drasko žinojimas, kodėl jos dukra gimė tokia. Visgi, vietoj savigraužos, moteris pasirinko kitą kelią – pasakoti savo istoriją ir padėti išvengti tokios pat klaidos, kokią padarė ji, kad to nebenutiktų kitam vaikui.

Šeimos alkoholizmo istorija

Kathy gimė tokioje šeimoje, kad ryšys su alkoholiu buvo beveik prigimtinis. Ji buvo penktas vaikas iš septynių šeimoje, kurioje problemos nebuvo aptariamos ar iškeliamos, ypač alkoholizmas, kuris buvo giminės istorijos dalis. Kai mergaitei buvo 10 metų, jos tėvai atsidarė restoraną, kurį valdė ateinančius 33 metus. Kartu su kitais šeimos nariais, Kathy padėjo tėvams restorane, kuris vakare virsdavo į barą. Kaip ji pati pasakojo, klientai ateidavo pavalgyti, tada likdavo šokti ir gerti visą naktį. Po vidurnakčio visi nusvirduliuodavo į savo mašinas, badydami parsigauti namo.

Kai jai suėjo 12, ji suprato, kad girtumo būsena jai patinka, ypač su tuo ateinanti euforija. Kathy sakė, kad girtumas padėdavo jai pasijausti suaugusiai, gražesnei, šaunesnei, pritapti prie pasaulio. Namuose ji buvo nematomas vaikas, niekas net nepastebėjo jos naujų įpročių. Būdama 14, ji tapo pamerge savo sesers vestuvėse, tačiau prisigėrė dar prieš fotografavimąsi. Žvelgdama atgal ji stebisi, kaip niekam tai nerūpėjo, nes jau tada buvo aišku,kad jai reikia pagalbos.

Būdama dešimtoje klasėje mergina pastojo, metė mokyklą ir ištekėjo už kūdikio tėvo. Pirmas sūnus gimė, kai Kathy buvo vos 17. Kadangi vaikas gimė sveikas, ji grįžo prie darbo bare. Vos po devynių mėnesių, ji vėl buvo nėščia. Atsimindama tada populiarius posakius, kad bokalas alaus per dieną padeda išnešioti didelį ir stiprų vaiką ar kad vynas sveika kūdikio kraujui, Kathy pati stebisi. Tačiau tada būdama nėščia ji gėrė, dažniausiai savaitgaliais su draugais, po butelį vyno ar kelis bokalus alaus. Šalia to ji prastai maitinosi, rūkė ir daug dirbo, visa tai taip pat turėjo įtakos. Karli gimė, kai Kathy jau buvo 18.

Mokslas pavėlavo

Tais pačiais metais Vašingtono universiteto mokslininkai aptiko ryšį tarp naujagimių fizinių ir psichinių apsigimimų bei jų motinų alkoholio vartojimo nėštumo metu. Alkoholis naikino besivystančias ląsteles, taip sukeldamas alkoholinį vaisiaus sindromą. Tačiau tai paaiškėjo gerokai per vėlai, kad pakeistų Kathy ir Karli gyvenimus. Tik gimusi Karli neturėjo didelių sveikatos problemų, todėl gydytojams atrodė normali. Kai jai ėmė lėtėti vystymasis, toks kaip sugebėjimas pačiai atsisėsti, gydytojai tai nurašė chroniškoms ausų ligoms. Tačiau mergaitei augant vis aiškiau matėsi jos problemos – motoriniai sutrikimai, sąnarių mobilumo sutrikimai, uždelsta kalba.

Gydytojai diagnozavo jai cerebrinį paralyžių, kurio simptomai persidengia su alkoholinio vaisiaus sindromo simptomais. Vėliau paaiškėjo, kad paralyžiaus nėra, tačiau apie minėtą sutrikimą niekas nežinojo. Kathy gėrė toliau.

Jos gyvenimas vis labiau griuvo. Iškeldinimas iš namų, prarastas darbas, skyrybos, narkotikai ir mintys apie savižudybę. Taip pat ji pagimdė dar tris vaikus, gerdama per kiekvieną nėštumą. Palikusi tėvams Karli ir kitus vaikus, Kathy iš rankų slydo darbai, galimybės ir motyvacija. Trečia jos dukra gimė sveika, tačiau besilaukdama ketvirto vaiko moteris jau buvo priklausoma ir nuo heroino, ne vien nuo alkoholio ir cigarečių, tad kūdikis mirė gimdymo metu. Penktas vaikas, mergaitė, išgyveno vos 10 dienų, kai tiesiog nustojo kvėpuoti savo lovelėje. Tada ir įvyko Kathy psichologinis lūžis, kuris baigėsi detoksikacijos centre.

Išėjusi iš ten, moteris nusprendė pakeisti savo gyvenimą. Ji grįžo pas tėvus, praėjo kursus, kaip būti motina, tada jai jau buvo 30. Netrukus ji ėmė konsultuoti priklausomybių centre ir tapo sertifikuota specialiste. Apie vaisiaus vystymąsi ir kreko poveikį jam ji išgirdo 1988m., profesinėje konferencijoje, tačiau suprato, kad dauguma šių simptomų tinka ir jos Karli. Kadangi besilaukdama mergaitės Kathy nevartojo kreko, jai kilo mintis, kad tai galėjo būti alkoholio poveikis.

Karli, tuomet jau paauglė, smarkiai atsiliko nuo bendraamžių. Ji nepažinojo laikrodžio, negalėjo važiuoti dviračiu, nesuvokė matematikos taisyklių, nemokėjo skaičiuoti pinigų. Tad Kathy nusivežė Karli atlikti tyrimų. Po kelių dienų paaiškėjo, kad mergaitei išties alkoholinis vaisiaus sindromas, negrįžtamus smegenų pakitimus sukėlė motinos ilgalaikis alkoholio vartojimas.

Žinios skleidimas

Šiandien Kathy yra pelno nesiekiančios organizacijos, kuri siekia informuoti visuomenę apie alhoholio vartojimo nėštumo metu poveikį vaisiui ir šeimai, viceprezidentė. Ji tikisi, kad jos pačios istorijos viešinimas padės kitoms būsimoms motinoms išvengti to paties likimo.

Manoma, kad nuo 2 iki 5 % vaikų JAV ir kai kuriose Europos šalyse turi alkoholinį vaisiaus sindromą. Iki šiol neaptiktas saugus alkoholio kiekis, kuris nepakenktų vaisiui, nes kiekvieno vaisiaus rizikos lygis priklauso nuo daugybės skirtingų kintamųjų, pradedant genetika, tad kam rizikuoti. Kathy labai skaudu matyti, kad jos dukra negalės būti sesele, žmona ar motina, vien todėl, kad besilaukdama savosios Karli ji gėrė, net nenutuokdama, ką gali padaryti savo vaikui.

Karli tuo tarpu gyvena kaip įmanoma pilnavertiškesnį gyvenimą. Kol Kathy su vyru dirba, namuose pagalbininkė ją prižiūri. Karli lanko zumbą ir vandens aerobiką, eina apsipirkti pas bakalėjininką, o penktadieniais į dieninius spektaklius. Ji netgi dirba, aišku prižiūrima, vieną pusdienį per savaitę nukainotų drabužių parduotuvėje prie namų.

Savaitgaliais ji taip pat lanko specialius užsiėmimus žmonėms su negalia. Tačiau vakarais, kai Karli apsirengia savo Hello Kitty pižamą ir jos mama Kathy ją apkamšo lovoje kartu su lėlėmis, vėl grįžta septynmetis vaikas.

Parengė Kornelija Dūdaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės