Supermamyčių kivirčas: mobilusis telefonas geriau už knygeles?

Socialiniuose tinkluose apstu forumų, kuriuose bendrauja mamos. Vienos dalijasi patirtimi, kitos klausinėja patarimų vienokiais ar kitokiais klausimais.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 11:23 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:58 AM

Pro akis neprasprūdo vienos mamytės užduotas klausimus, kokius žaidimus kitų mamų trimečiai arba keturmečiai vaikai žaidžia mobiliuoju telefonu.

Mamos pašėlo. Vienos ėmė aiškinti, kad tokių metų vaikučiai turi žaisti su jiems skirtais žaislais arba dūkti lauke, o kitos tvirtino, kad išmanyti technologijas šiais laikais – privaloma.

Daugiausia atgarsio sulaukė tos, kurios tvirtino, kad lavinamieji žaidimai, esantys telefonuose, veikia gerokai geriau nei skaitomos knygelės.

Kaip yra iš tiesų? Ar nekenkia besiformuojančiam vaikui žaisti žaidimus, esančius mobiliuosiuose telefonuose? O gal tai net žalinga? Komentuoja vaikų psichologas Aleksandras Segalas.

Psichologas: sudėtinga lyginti knygas ir telefoną

Psichologo teigimu, atsakyti, kaip mobilusis telefonas veikia psichiką, turbūt neįmanoma. „Manau, šiuolaikinio bet kokio amžiaus žmogaus neįmanoma įsivaizduoti be šiuolaikinės technikos. 

Vaikai yra imlūs, tad ir naudotis mobiliaisiais išmoksta lengvai ir greitai. O, kaip žinoma, veikla, kuri žmogui sekasi, yra maloni ir ja norima užsiimti kuo daugiau. 

Vaikai, kurie daug laiko praleidžia naudodamiesi mobiliaisiais telefonais, gali tapti priklausomi nuo jų, gali padidėti irzlumas“, – aiškino A.Segalas.

Ar gali būti, kad telefonuose esantys žaidimai geriau už knygas? „Iš tiesų yra dalis tiesos. Žaisdami vaikai mokosi, lavina skirtingus įgūdžius (dėmesį, atmintį, gebėjimą mokytis ir t. t.).

Palyginti, kas geriau, knyga ar lavinamieji žaidimai, yra sudėtinga, nes vieniems gali labai patikti skaityti (pvz., vaikams, kurių laki vaizduotė), jie įsivaizduos visas detales, herojus veiksmą ir pan., aprašomus knygoje. Kiti vaikai nesugeba taip įsivaizduoti, todėl jiems priimtiniau ekrane matyti visą vaizdą ir juo mėgautis.  

Jei tėvai mato, kad vaikas tampa arba jau yra priklausomas nuo telefono, tuomet galima galvoti apie patiriamą žalą. Jeigu tėvai bandys ką nors slėpti nuo vaiko, šis ieškos būdų, kaip gauti tai, ko nori, arba jausis bejėgis.

Vaiko norus reikia pildyti, tačiau būtina leisti suprasti, kad taip daroma dėl nuopelnų, o ne šiaip sau. Vaikai turi suprasti, kad jų norų pildymas yra paskatinimas už tam tikrą pageidaujamą elgesį. Kitaip sakant, tėvai turi kalbėtis su vaikais, ieškoti kompromisų, tinkančių abiem pusėms“, – patarė psichologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.