Vieniša pensininkė nori tapti vaiko globėja: ar tai įmanoma?

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnaitė:

Globėju galima tapti asmeniui iki 65 metų amžiaus.<br>123rf nuotr.
Globėju galima tapti asmeniui iki 65 metų amžiaus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 1:07 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:12 PM

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnaitė:

„Lietuvoje globėjais (rūpintojais) gali būti skiriami asmenys iki 65 metų amžiaus, išskyrus artimąjį giminaitį (artimi vaiko giminaičiai yra seneliai, broliai ir seserys), jei jis nori globoti jaunesnį kaip 10 metų vaiką.

Globoti norintis asmuo nebūtinai turi būti susituokęs ar privalo turėti būstą, priklausantį jam nuosavybės teise. Svarbiausia, kad asmuo, norintis globoti be tėvų globos paliktą vaiką, turėtų tinkamas sąlygas vaikui augti ir ugdytis. 

Artimiems vaiko giminaičiams (seneliams, broliams, seserims), norintiems tapti globėjais, gali būti taikomos atskiros sąlygos.

Vaiko globos nustatymą organizuoja savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrius. Vaiko teisių apsaugos skyrius ir globėjų ruošimo programos GIMK specialistai įvertina norinčius globoti asmenis, juos moko, konsultuoja, padeda pasirengti vaiko globai. Kviečiu Jus pasitarti su savo gyvenamosios vietos vaiko teisių specialistais ir (ar) atestuotais GIMK specialistais, dirbančiais jūsų rajone (GIMK specialistų sąrašą galite rasti čia).

Lietuvoje Vaikų globą reglamentuoja Vaiko globos organizavimo nuostatai, su kuriais galite susipažinti čia.

Daugiau informacijos apie vaikų globą ir pasirengimą globoti galite rasti Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos puslapyje www.vaikoteises.lt.

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.