Darželio auklėtoja sumušė dvimetę ar išgelbėjo jai gyvybę?

Klaipėdoje verda aistros dėl incidento vaikų lopšelyje – darželyje. Motina ištikta šoko, kad jos nė dvejų metų neturinti dukra buvo sumušta auklėtojos, o darželio vedėja gina pavaldinę ir teigia, kad ji išgelbėjo mergaitei gyvybę.

Oksana teigia, kad jos dukra po incidento darželyje blogai miega.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Oksana teigia, kad jos dukra po incidento darželyje blogai miega.<br>A.Pilaitienės nuotr.
G.Aurylienės teigimu, tokie incidentai darželiuose – labai reti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
G.Aurylienės teigimu, tokie incidentai darželiuose – labai reti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Rumšienė mano, kad auklėtoja išgelbėjo vaiko gyvybę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Rumšienė mano, kad auklėtoja išgelbėjo vaiko gyvybę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Oct 31, 2016, 3:29 PM, atnaujinta May 9, 2017, 8:45 PM

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo.

„Praėjusį pirmadienį pamačiau mėlynę ant vaiko užpakalio. Pamaniau, gal kur nukrito, juk maži vaikai – darželyje visko būna. Ketvirtadienį atėjau pasiimti vaiko. Dirbo ta pati auklėtoja. Ji man tiesiai šviesiai pasakė: nežinau, pyksimės ar draugausim – jūsų vaikas ryte labai verkė, ir aš trenkiau jam per užpakalį. Buvau priblokšta, nežinojau kaip elgtis tokioje situacijoje, ėmė riedėti ašaros. Aprengiau vaiką ir išėjau“, – iki šiol apie tai negali ramiai pasakoti Oksana.

Grįžusi namo ir apžiūrėjusi dukrą ji pamatė, kad toje pačioje vietoje ant užpakalio – šviežia mėlynė. Nuvykus pas šeimos gydytoją ši nedvejojo – tai sumušimas.

Pirmadienį Oksana buvo apklausta policijoje, paskui su vaiku nuvažiavo pas teismo medicinos ekspertus.

„Mergaitę apžiūrėjo specialistai. Pirmadienio mėlynė – jau išsiliejusi, gal apie 4-5centimetrus dydžio, ketvirtadienio – tamsesnė, jau pradėjusi gyti, šiandien buvo apie 2,5 centimetrų dydžio. Trinktelėta mažiausiai du kartus, negalėjau patikėti. Įsivaizduojate: ateini pasiimti vaiko, ir tau pasako, kad auklėtoja jam trenkė. Ir ne kartą. Galiu pasakyti tik viena: mamos, saugokite savo vaikus, kovokite už juos. Jei kyla kokių įtarimų, kalbėkite apie tai“.

Darželio vadovė Aleksandra Rumšienė situaciją nupiešė šiek tiek kitaip.

„Viską išsiaiškinome. Šita auklėtoja dirba labai seniai, jau 21 metai, dirba labai gerai. Tai žinodami tėvai nori, kad jų vaikai pakliūti į tą grupę. Mane ištiko šokas, kai mama pasakė, kad auklėtoja mušė vaiką. Buvo ne taip“, – teigė A.Rumšienė.

Auklėtojai jai paaiškinusi, kad dvimetė yra labai jautri, nuolat reikalauja dėmesio, nori būti nešiojama, o auklėtoja neturi tokių galimybių, nes grupėje daug vaikų. Darželį mergaitė lanko tik vieną mėnesį, kol kas – adaptuojasi.

„Tą dieną visi sėdėjo ant naktipuodžių po pietų prieš miegą. Auklėtoja vienam berniukui movė sauskelnes. Tuo metu toji mergaitė pašoko, rankos į viršų, pradėjo verkti ir staiga – nebekvėpuoja, pradėjo mėlynuoti aplink lūpas. Auklėtoja labai išsigando, prisiminė: kai žmogui stuporas (dėl susijaudinimo netenkama amo – red.) , reikia per veidą trinktelti. Per veidą trenkti ji nenorėjo, pliaukštelėjo per užpakalį. Tuomet mergaitė įkvėpė oro, pradėjo verkti ir viskas baigėsi laimingai“, – aiškino A.Rumšienė.

Esą auklėtoja paaiškino mamai, kodėl pliaukštelėjo per užpakalį jos vaikui. Bet ji matyt išgirdo tik apie pliaukštelėjimą, o kodėl taip nutiko – praleido pro ausis.

„Mama man penktadienį skambino, pasakė, kad auklėtoja mušė jos vaiką, liko mėlynės. Paaiškinau, kaip auklėtoja dirba, kokia ji kantri, kaip ją vaikai myli. Jeigu ji būtų mušusi tą vaiką, ar būtų mamai apie tai sakiusi? – stebėjosi darželio vadovė. – Ji gelbėjo vaiką, o užsitraukė nemalonę. Auklėtoja iki šiol negali atsigauti, patyrė šoką. Vienintelis blogas dalykas, kad ji man iškart apie tai nepasakė“.

Sumuštos mergaitės motina ieškos kito darželio.

„Gal savivaldybė padės rasti kitą vietą, kur galėčiau saugiai palikti vaiką. Mano dukra smulkesnė negu bendraamžiai, rami, iki šiol nebuvo jokių isterijos priepuolių. O po to incidento pradėjo muštis, naktimis nemiega. Manau, kad tas įvykis – trauma visam gyvenimui. Dabar ji bijos ir kitų auklėtojų. Taip elgtis su mažu vaiku paprasčiausiai nežmogiška“, – mano Oksana.

Pasak Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovės Gražinos Aurylienės, panašūs atvejai darželiuose – labai reti. Vienas incidentas buvo gal prieš trejus metus, bet išsiaiškinę situaciją tėvai ir auklėtoja susitaikė.

„Tokių atvejų negali būti. Niekas negali vaiko skriausti nei fiziškai, nei psichologiškai, bet koks smurtas – draudžiamas. Nesuvokiamas dalykas – vaikų mušti negalima. Bet kokiu atveju turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas. O jei auklėtoja nesusitvarko su vaikais,vadinasi, ji negali dirbti darželyje“, – sakė G.Aurylienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.