Garsi mama rėžė Ramūnui Karbauskiui: „Prašau nekvailioti“

Gruodžio pradžioje Seimo kultūros komitetas aptarė Ramūno Karbauskio idėją kiekvienam ikimokyklinio amžiaus vaikui padovanoti po tautinį kostiumą. Jau pradėta skaičiuoti, kad tam iš valstybės biudžeto prireiktų net 3 mln. eurų.

Ramūnas Karbauskis ir Sotera Šveikauskaitė.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Sotera Šveikauskaitė.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 7:23 AM, atnaujinta Nov 19, 2019, 1:12 PM

Dizaineris Juozas Statkevičius džiaugėsi šia idėja ir tvirtino, jog yra pasiruošęs šiuo klausimu dirbti. R.Karbauskis anksčiau naujienų portalui lrytas.lt pripažino, kad tautinio kostiumo idėja kol kas žalia, bet patikino, jog jeigu ko imasi, būtinai padaro.

„Jeigu kas nenorės, neprivalės vilkėti to kostiumo. Bet, manau, daugeliui tėvų tokia idėja patiks. Gal po kelių dešimtmečių toks kostiumas bus puikus prisiminimas ir dabartiniams vaikams. Nėra teisinga tautiškumą sieti vien su kalba.

Šokiai, dainos ir žaidimai, tautinių tradicijų žinojimas labai palankiai veikia vaikų patriotiškumą. Jeigu nuo mažens to neugdai, nėra ko vėliau stebėtis, kad jo nėra“, – dėstė „valstiečių“ vedlys.

Nors tautinių kostiumų idėja daugelio buvo priimta su džiaugsmu, vis dėlto kai kurias vaikus auginančias mamas ji papiktino. Mamos drąsiai rėžė, jog pinigai turėtų būti skiriami gerinti švietimo sistemą, kurti papildomas grupes darželiuose, o tautinis kostiumas tikrai nėra tinkamiausia priemonė ugdyti patriotiškumą. 

Drąsus mamos laiškas: „Prašau nekvailioti“

25-erių vilnietė, vieno didžiausių mamų tinklaraščio „BabyBlog“ autorė, modelis ir buvusi pretendentė į „Mis Lietuva“ karūną Sotera Šveikauskaitė tvirtino nepritarianti tokiai idėjai. Ji nepabūgusi kreipėsi į patį R.Karbauskį.

„Mielas Ramūnai Karbauski, idėja su tautiniais rūbais gal ir graži, bet Lietuvoje yra per daug problemų, kad valdžia ir jai pritariantys galėtų švaistytis tokiomis milžiniškomis sumomis „kažkokiems“ drabužiams (tegu man atleidžia gerb. Juozas Statkevičius už šį išsireiškimą).

Pradėkime nuo to, kad dauguma mokyklų nėra sutvarkytos, darželių trūksta, daugybė vaikų auga nepritekliuje, o dar kiti sunkiai serga ir negali įsigyti reikiamų vaistų.

Mes ne Šveicarija, kuri turi „laisvų milijonų“ ir gali taškytis pinigais į kairę ir į dešinę (ši, tarp kitko, irgi neturi tokių genialių minčių, nors tikrai galėtų sau tą leisti). Mes ne Vokietija, kuri savo žmones, jaunąją kartą, yra socialiai aprūpinę. Mes net ne Norvegija, kuri kūdikiams skirtas sauskelnes kompensuoja.

Jeigu Jums daugiau nėra idėjų, kur būtų galima išleisti pinigus, pasižiūrėkite svetur bei pavažinėkite po Lietuvos kaimus, mokyklas, darželius ir, galiausiai, aplankykite ligonines. Galbūt atsiras geresnių minčių.

Jūs net neįsivaizduojate, kaip yra „brangu“ išlaikyti ir auginti paprastai Lietuvos šeimai vaikus.

Pašalpos labai mažos, o produktų bei paslaugų kainos yra „kosminės“, pradedant kūdikių priežiūros ir baigiant mokyklinėmis prekėmis.

Man tikrai nieko netrūksta ir nieko aš Jūsų neprašau, bet tūkstančiai šeimų laukia didesnės pagalbos nei tautiškas kostiumas.

Tad visų Lietuvos mamų vardu prašau nekvailioti. Visiškai nesvarbu, kaip tie pinigai bus surinkti ir iš kur. Mes tikrai mylime ir gerbiame Lietuvą, bet ar būtinai mūsų patriotiškumui reikia tų kostiumų?“, – klausė S.Šveikauskaitė.

Psichologas: „Viena priemonė tautiškumo neišugdys“

Psichologas Jonas Jokimas įsitikinęs, kad tautinio kostiumas turėjimas namuose ar apsivilkimas ypatingomis progomis tikrai nepaskatins vaikų patriotiškumo. 

„Visų pirma, labai svarbu išsiaiškinti, koks naujai įdiegiamos priemonės tikslas. Jei kalbėtume apie patriotiškumą ir lietuviškumą, aš manau, kad tai galėtų būti viena iš priemonių ugdyti tautiškumą, tačiau greta turėtų būti ir kitos priemonės.

Pažvelkime į religiją, jei vaikas mokomas krikščioniškos religijos, tikėtina, jis ir bus krikščionis. Jei nuo mažens jis yra skatinamas tam tikromis patriotiškumo priemonėmis, jis, turbūt, ir bus patriotas.

Vis dėlto labai svarbu su vaikais kalbėtis, juos mokyti, pasakoti apie tautiškumą, savo šalį. Jeigu vaikas matys ir klausys informaciją apie patriotizmą, normalu, kad tai jam įsimins kaip svarbus aspektas. 

Su vaiku apie patriotiškumą ir meilę tėvynei reikėtų pradėti kalbėti su darželinukais. Būtų teisinga apie tai kalbėti nuo ketverių metų. Reikia aiškinti, kas yra vėliava, kokios yra jos spalvos ir reikšmės“, – kalbėjo psichologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.