Smūgis mokiniui tualete: direktorius skundėsi apipiltas fekalijomis

Po baisių įvykių mokykloje, kai direktorius ir buvęs politikas pakėlė ranką prieš mokinius, atrodo, viskas baigsis labai neblogai: abu mokytojai ne tik nebus teisiami, bet ir darbo vietas išsaugos. Atrodo, jiems padės ir „šventas“ melas apie vandenį, virtusį fekalijomis.

Mokyklos direktorius E.Macaitis (kairėje) bandė nuslėpti tai, kad pats trenkė mokiniui per žandą, ir tai, kad mokytojas E.Lungis už pakarpos išvarė kitą berniuką lauk iš klasės.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Mokyklos direktorius E.Macaitis (kairėje) bandė nuslėpti tai, kad pats trenkė mokiniui per žandą, ir tai, kad mokytojas E.Lungis už pakarpos išvarė kitą berniuką lauk iš klasės.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Rušėnienė (panskliautas.lt)

Feb 7, 2017, 10:25 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:01 PM

Jėga – štai kur ginklas!

Pro Pasvalio rajono Pajiešmenių pagrindinės mokyklos langus sklinda žaisminga vaikiška daina apie netikėtai išdygusį spuogelį – gal nuo medaus, o gal nuo marmelado.

Bet kasdienybė ne tokia jau nekalta – dėl mokinį nuskriaudusio mokyklos direktoriaus Ervydo Macaičio elgesio buvo pradėtas prokurorų tyrimas, o dėl fizikos mokytojo darbiečio, buvusio rajono tarybos nario Egidijaus Lungio tyrimas dar tęsiamas.

Supykęs E.Macaitis trinktelėjo delnu berniukui per žandą. E.Lungis jėga išvesdino kitą berniuką iš klasės.

Vėliau direktorius atsiprašė mokinio tėvų, su jais susitaikė ir tyrimas buvo nutrauktas. Mokykloje pasklido kalbos, kad už tai vaikui atsilyginta brangiu išmaniuoju telefonu.

Ateinančiame rajono tarybos posėdyje bus svarstoma, ar išmesti direktorių iš darbo. Jau vykusiame Švietimo komiteto posėdyje nusvėrė nuostata, kad tokios griežtos bausmės jis nenusipelnęs.

E.Lungio likimas išvis neaiškus.

Šėrė per žandą vaikui

E.Macaitis korespondentei sakė ne trenkęs, o pliaukštelėjęs paaugliui per veidą. Jis pasakojo, kad per vaizdo stebėjimo ekraną pamatė išdykaujančius du berniukus.

Tai įlekia į tualetą, tai išbėga, tai vėl sugrįžta.

Direktorius nuėjo jų raminti, bet tuo metu vienas berniukas nubėgo tolyn koridoriumi, o kitas užsidarė kabinoje. Direktorius ėmęs belsti į duris, bet balsu tikino nešaukęs.

„Tuo metu per durų viršų man ant plaukų, pečių pažiro vandens purslai. Nuo plaukų ėmė tekėti į akis, pajutau didžiulį skausmą ir perštėjimą“, – vaizdingai tolesnius įvykius pasakojo beveik kankiniu virtęs E.Macaitis.

Paskui pedagogas jau neišlaikęs: šaukęs, kad berniukas eitų lauk iš kabinos.

Kai šis pravėrė duris, direktorius jo rankoje tikino išvydęs šepetį.

E.Macaitis prisipažino matęs, kad priešais jį stovi vaikas, bet esą nesuprasdamas, ką daro, nevalingai pliaukštelėjo delnu jam per veidą.

Jis buvęs ištiktas tokio šoko, kad to epizodo dabar net gerai neprisimenantis.

Smūgio vaikui neprisimena?

E.Macaitis toliau pasakojo, kad berniukas jį bandė tikinti, jog ant šepečio – vanduo, bet klozete jis išvydęs rudą vandenį, labai primenantį fekalijas.

Rudas dėmes jis pastebėjęs ir ant akinių stiklų. Burnoje pajutęs bjaurų fekalijų skonį.

Liepęs berniukui viską išvalyti ir atsivesti į mokyklą mamą, E.Macaitis nuėjo į savo kabinetą.

Tik po to vaizdo įraše jis pamatęs, kokios siaubingos būsenos buvo – nevalingai blaškėsi, mosikavo, eidamas valėsi drabužius, su savimi kažką kalbėjosi.

Esą ir fekalijomis supiltas švarkas nukeliavo į cheminę valyklą.

Bet jeigu neprisimena, kaip šėrė, tai gal smūgis buvo vyriškas, stip-rus? To paklaustas direktorius sakė tik besidžiaugiantis, kad vaikas nenukentėjo.

Trauktis iš pareigų neketina

E.Macaitis korespondentei pasisiūlė aprodyti konflikto vietą – tualetą. Ten vėl taip pat vaizdingai pasakojo istoriją apie fekalijas.

Dar tą patį vakarą berniuko tėvai apie incidentą mokykloje pranešė policijai.

Tai sužinojęs E.Macaitis nuvyko pasiaiškinti su tėvais, tikino patyręs šoką, todėl spontaniškai ir pliaukštelėjęs. Tėvai sakė viską suprantantys ir jam atleidžiantys. Bet apie jokį telefoną kalbos nebuvę. Direktorius gynėsi, kad pats nesinaudoja brangiais išmaniaisiais telefonais.

Direktorius nemano, kad turi trauktis iš pareigų, nes vaikas nebuvęs sužalotas.

Ištraukė ir jėga išvedė

Fizikos mokytojo E.Lungio veiksmų tyrimas dar tęsiamas, nes paaugliui prie akies buvo atsiradusi mėlynė.

Direktorius patikino, kad mokytojui – kaip tik laisva diena, todėl jo susitikti nepavyksią. Jo telefono numerį duoti atsisakė.

Bet mokiniai, korespondentės paklausti, pasakė, kad E.Lungiui bus dar viena pamoka.

Paklaustas, kodėl meluoja, direktorius atsiprašinėjo, esą galbūt tvarkaraštis pasikeitė. E.Lungio konfliktas su vaiku įvyko po gerų poros savaičių, kai per veidą nuo direktoriaus gavo pirmasis mokinys.

Mokytojas korespondentei sakė labai besigailintis dėl to įvykio, bet vaikas tiesiog terorizavęs bendraklasius, neleidęs dirbti. Todėl jį suėmė už rankos ir bandė ištraukti iš suolo bei išvesti lauk. Moksleivis muistėsi.

„Įsivaizduokite, jis nemažas. Ne taip paprasta imti ir gražiai išvesti. Todėl paėmiau jį ir už apykaklės“, – kalbėjo mokytojas.

Paklaustas, tai iš kur mėlynė prie akies, E.Lungis nusprendė, kad tas greičiausiai susipliekė su broliu.

Iš fekalijų smagiai juokėsi

Koridoriuje šurmuliuojantys mokiniai patvirtino, kad iš klasės jėga išvestasis – nelengvo charakterio. Jie tikino, jog mokytojas berniuko nemušė ir nespardė.

Užtat dėl fekalijų, apie kurias su tokiu entuziazmu pasakojo direktorius, vaikai juokėsi ir kraipė galvas.

„Juk tie berniukai, kur lakstė, yra geriausi draugai. Jeigu galvojo, kad į duris beldžia draugas, tai ims ir apipils fekalijomis? Jie taškėsi vandeniu“, – tikino moksleiviai.

Tuo labiau niekas nebūtų drįsęs bjaurastimi apipilti direktoriaus. O ir iš kur tų fekalijų paimti, juk vanduo tualete kaskart nuleidžiamas.

Brangų telefoną turi

Berniukų tėvai bendrauti su korespondente atsisakė.

Per veidą nuo E.Macaičio gavusio vaiko mama pasakė, kad ji direktoriui atleido, o ar atleido vaikas – nepasakė.

Paklausta, ar direktorius jos sūnui dovanojo išmanųjį telefoną, moteris nesigynė, kad vaikas tokį telefoną turi. „Nupirko draugas“, – tarstelėjo ji ir uždarė namų duris.

Kito paauglio mama telefonu pasakojo, kad jos vaikas konflikto dieną namo grįžo visas persigandęs, įraudęs. Jis prisipažino motinai, kad susipyko su mokytoju ir bijo eiti į mokyklą.

Prie akies motina pastebėjo paraudimą, bet mokytojo nekaltina. Sūnus galėjęs pats užkliūti už suolo ir susižeisti.

Abu incidentus slėpė

Pasvalio savivaldybės Švietimo skyriui vadovaujantis Kazys Polekas tikino, kad jo nuomonė – kategoriška: „Jeigu vaikui per žandą trenkė, tai yra smurtas. Tokioje mokykloje vaikas nėra saugus. Toks žmogus dirbti mokyklos vadovu neturėtų.“

Direktorius privalėjęs apie incidentus pranešti skyriui, bet E.Macaitis abu atvejus slėpė. Kad Pajiešmeniuose vyksta blogi dalykai, jis sužinojo iš policijos ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus.

Maža to, E.Macaitis jį tikino skambinęs į Švietimo skyrių ir papasakojęs vienai iš specialisčių apie atsitikimą su vaiku.

Bet specialistė K.Polekui papasakojo, jog telefonu su E.Macaičiu kalbėjosi visai kitais klausimais ir lyg tarp kitko išsitarė, kad vaikas apipurškė jį vandeniu.

„Apipurškė, tai apipurškė, ne tragedija. Bet mat antrosios istorijos dalies E.Macaitis nepapasakojo“, – stebėjosi vedėjas.

Jis darkart patvirtino, kad direktorius jokių fekalijų net nepaminėjo.

Apie fizikos mokytojo konfliktą su kitu paaugliu E.Macaitis nuo K.Poleko irgi bandė slėpti, tai pranešė Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Vedėjas pripažino, kad dabar sunku tiksliai bepasakyti, ar paaugliai mokykloje buvo sužaloti, nes mokiniai laiku medikų nebuvo patikrinti.

Mėlynę maskavo pudra

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Žaneta Ginaitė tvirtino, kad jų skyrius dėl E.Macaičio elgesio irgi kategoriškas: direktorius privalo atsakyti už savo veiksmus.

Jų skyrius tegalėjo Švietimo komitetui pateikti savo išvadą.

Ketvirtadienį kalbėtasi su vaiku, šis patikino, kad mokykloje jaučiasi saugus. Tuo jų funkcijos ir užsibaigia.

Ž.Ginaitė stebėjosi, kad antrojo berniuko motina pasiskundė tik maždaug po savaitės, kai išsipasakojo socialinei darbuotojai. Tada vaikas sakęs, kad fizikos mokytojas jam trenkęs, atsiradusi mėlynė, ją bandęs maskuoti iš kaimynų skolinta pudra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.