Tikrasis 17 vaikų šeimos gyvenimas kelia šiurpą net specialistams

Tauragės rajone, Skaudvilės seniūnijoje, – įtemptos dienos. Žvarbų vasario 7-osios rytą seniūnijos darbuotojai vyko į Gedgaudiškės kaimą, kur naktį iš girtaujančių tėvų, kurie iš viso augina 17 vaikų, policija paėmė septynis vaikus ir išvežė juos į globos namus.

Tauragės rajone, Skaudvilės seniūnijoje, – įtemptos dienos.<br>Asociatyvi Jurgaičio nuotr.
Tauragės rajone, Skaudvilės seniūnijoje, – įtemptos dienos.<br>Asociatyvi Jurgaičio nuotr.
Skaudvilė<br>Wikipedia nuotr.
Skaudvilė<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 3:45 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:20 AM

20 metų Skaudvilėje seniūnu dirbantis Virginijus Būdvytis teigė, kad ši gausi šeima – viena ryškiausių per ilgametę jo darbo patirtį. Nors, pasak jo, seniūnijoje yra nemažai probleminių šeimų, šiai neprilygsta niekas.

Nors pastaruoju metu itin daug kalbama apie tai, kad vaikai iš girtaujančių ar pavojų keliančių šeimų turėtų būti paimami, nebegrąžinami ir perduodami globėjams, Skaudvilės seniūnas tikino, kad realybėje ši idėja ne visada gali būti tinkamai įgyvendinama, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Šį kartą iš šeimos buvo paimti septyni vaikai. Jie visi turi specialiųjų poreikių, yra sutrikę.

Vargu ar kas nors ryžtųsi paimti visus vaikus. Labai abejoju. O jeigu ir paimtų, kažin ar ilgai ištvertų. Nėra viskas taip paprasta.

Juk vaikai kone pametinukai – visi jie stokoję mamos dėmesio, jų požiūris šiek tiek iškreiptas“, – kalbėjo seniūnas.

Neklausė net močiutės patarimų

Jis tikino prisimenantis, kad anksčiau ta šeima nekėlė įtarimų – augino vos kelis vaikus. Vėliau nėštumai padažnėjo, vaikų ėmė sparčiai daugėti.

Su šeima kalbėjosi vaikų mamos močiutė, prašė liautis girtuokliauti, nebegimdyti vaikų, tačiau, pasak seniūno, šeimos perkalbėti neįmanoma. „Jeigu močiutei nepavyko pakeisti mąstymo, tai kaip tą gali padaryti svetimi žmonės? 

Jei dukra su mama nesusikalba, tai ką svetimas ten gali padaryti?“ – pečiais gūžčiojo seniūnas. Jis teigė, jog šeimoje augantys vaikai yra labai stiprūs, užsigrūdinę. „Net ir tokiomis šaltomis dienomis jie gali basi bėgioti po sniegą. Jei būtų tokie jautrūs, kaip įsivaizduojate, jie tiesiog išmirtų“, – kalbėjo V.Būdvytis.

Vis dėlto kaip didžiausią problemą pašnekovas įvardijo šios šeimos ateitį. „Jeigu dabar mes vargstame su viena šeima, tai kas bus vėliau, kai vaikai iš šios šeimos taps savarankiški ir kurs savo gyvenimus?

Jau dabar viena suaugusi duktė įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, kita atsisakė savo vaikų, kurie jau pusę metų auga be mamos“, – kalbėjo pašnekovas.

Vaikai tėvams – dėl išmokų?

Ar gali būti taip, šeimoje vaikai gimdomi vien dėl to, kad taptų nuolatiniu ir stabiliu pajamų šaltiniu?

„Už vaikus kas mėnesį jie gauna apie 1200 eurų. Sunku pasakyti, dėl kokių priežasčių jie taip elgiasi. Toks jų požiūris, kurio neįmanoma pakeisti.

Tokios šeimos modelį mato ir jų vaikai. Jau dabar sunku su jais susikalbėti. Kai klausiame, ar jiems gerai šeimoje, visi tikina, kad yra laimingi.

Jie mato taip gyvenančius tėvus ir mano, kad taip turi būti“, – kalbėjo seniūnas.

Paklaustas, ar yra buvę toje šeimoje smurto ir ar tai pirmasis atvejis, kai tokia didelė vaikų krūva buvo paimta iš girtų tėvų, seniūnas patikino, kad septyni vaikai buvo paimti pirmą kartą.

„Yra buvę paimti vaikai, kai tėvai gėrė, tačiau septynių vaikų paėmimas – pirmas. Būna, kad ir vasarą nuvažiuojame, bet tada vaikus sunku sugaudyti.

Tie vaikai labai savarankiški, niekas už rankų jų nevedžioja. Mama net ir rankų tiek neturi“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad šios šeimos gyvenimo būdas užgožia visas kitas problemines Skaudvilės seniūnijos šeimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.