Jaunėlio negalia keturių vaikų mamai neatėmė gyvenimo džiaugsmo

Šiandien Irina sako, kad yra laimingiausia mama  pasaulyje. Nes ji nebe ligoninėje su jaunėliu, o namuose, kiti trys vaikai – sveiki gyvi, o mylimas vyras, jų  tėtis,  sugrįžo namo savaitgaliui iš darbo užsienyje. Ir saulė šveičia...

Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.<br>Irina save vadina laiminga mama.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Rūta Klišytė

May 7, 2017, 5:15 PM, atnaujinta May 7, 2017, 5:46 PM

Tačiau lygiai prieš metus, kai susipažinome labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ šeimų psichosocialinės reabilitacijos stovykloje, viskas buvo kitaip. Jauna mama atvyko ten viena su 4 vaikais, o poros metų jauniausias – su negalia, kojytės paralyžiuotos po stuburo auglio operacijų.

Nepaisant nieko,  Irina stovykloje vedė darbelius vaikams, tam  buvo deramai ir atsakingai pasiruošusi - tai liudijo ir atsivežta gigantiškų afrikietiškų sraigių porelė.

Deja,  jos mažajam staiga rimtai susirgus, jai teko viską mesti ir skubiai vykti į ligoninę liūčiai pliaupiant, o kiti trys vaikai (Robertas – 10 metų,  Veronika - 8 ,  Danielius -  6) išsimaldavo likti vieni stovykloje iki pamainos pabaigos.

Trijulė prisiekė mamai gražiai elgtis,  klausyti vadovės, ir tesėjo – nepaisant slepiamo nerimo, ir mamos ilgesio.

Vyresnėlis Robertas naktį  pašokdavo iš miegų prisiminęs mamos priesaką – ir griūdamas eidavo šerti ėdrūnių sraigių... Vaikų elgesys daug ką pasako apie tėvus, išduoda jų gyvenimus.

Buvo aišku, kad Irina – nepaprasta moteris,  tad lygiai po metų, Motinos dienos proga uždaviau jai vienintelį klausimą. Ir gavau visus norimus atsakymus –  nes Irina surado atskaitos tašką ir niekad jo nepameta.  

- Irina, kuo norėjai būti vaikystėje? Pasaulio čempione, mokslininke  ar mama?   

„Nuo mažens lankiau sportinę gimnastiką. Man tai labai patiko, buvau lengva, vikri, maža, tad  greitai kabarojausi sporto karjeros laiptais ... Amžiumi net per maža, tačiau mane, tada dar antrokę, iš Lietuvos su visa mergaičių gimnasčių komanda išvežė į tuometį Leningradą.

Ten gyvenau sporto mokyklos internate. Sunku buvo, krūvis didžiulis, toli nuo namų, be mamos... Bet ,Sovietų sąjungai žlugus, pasibaigė ir mano gimnastės karjera. Tiesa, ir pati jos  nebenorėjau, nes... tais laikais buvo galima mušti vaikus.

Taip, mus bausdavo fiziškai, kai nesisekdavo padaryti taip, kaip reikia. Vaikus mušti buvo įprasta,  normalu, nors ne vis treneriai tai darė, bet maniškiai - taip. Gal todėl , kad neturėjo vaikų? 

Su manim jie elgėsi kaip ir su 15- metėmis auklėtinėmis. Nenorėjau būti mušama, dėl to net praradau norą sportuoti, nors man puikiai sekėsi – pakako ir duomenų, ir talento. Ėmiau nekęsti net ir tų trenerių, kurie šypsojosi man ir norėjo man gero. O kai nenori, tai ir nebeišeina.

Jau žinau, ko dabar paklausite. Taip, mūsų vyresnėlis Robertas užsiima ta pačia sportine gimnastika!  Ir Veronika, ir Danielius ...

Žinau ir antrą frazę – ar tu, mamyt, savo vaikų sąskaita nori antrąkart pagyventi, įgyvendinti savo lūkesčius?

Tačiau aš mąstau kitaip. Pirma - sportas yra gerai,  antra -  kodėl gi nepaleidus savo atžalos jau pramintu, žinomu keliu,  nepažiūrėjus, kaip jiems seksis?

Pasimokiau iš savo vaikystės ir tėvų klaidų: mano mama nespaudė manęs, bet jos palaikymo man trūko. Robertas lankyti treniruotes pradėjo ketverių, bet jį spaudžiu ne sportuoti, o pačiam priimti sprendimus dėl sporto. Jeigu kartais nenori eiti į treniruotę,  pats turi apie tai pranešti treneriui, nelaukti mamos užtarimo.

Sportinė gimnastika nėra viso gyvenimo tikslas. Sulaukęs 16- kos, pats nuspręs, ar tęs sportinę karjerą. Dabar jam sekasi, nepaisant stambaus jo sudėjimo (kaip tėvelio). Robertas ką tik sugrįžo iš varžybų  Baltarusijoje užėmęs pirmą vietą.

Atidžiau stebiu savo vaikus, stengiuosi įsiklausyti į jų norus, visiems suteikiu laisvę rinktis –  ko man vaikystėje labai trūko. Pastebėjau, kad Danielius muzikalus – jei norės, tai ir muzikuos...

O štai mūsų Veronika nepripažįsta derybų. Aha, išklausysiu, ką man čia kalba, bet padarysiu savaip! Тai mane siutina, nors vyras sako – o man patinka dukters būdas, ji – optimistė, visada suras išeitį. Dukrelė tikrai nebijo nesėkmės ir nenusivilia savimi. Veronika nebijo pralaimėti – ir tai mane žavi. Mokausi iš jos, nes pati, atrodo, kartais mirsiu iš sielvarto, kokia nevykusi esu...“

Mokosi iš vaikų

„Daug ko mokausi iš savo vaikų, nemažai jau išmokau. Mūsų Danielius – mąstytojas, intravertas, veltui žodžio nepaleis. Galbūt jis bijo suklysti, pirmas nesiraus į priekį, bet palaukęs, nuodugniai apmąstęs, pasakys taip, kad griūk negyvas. Jeigu jau daro, tai idealiai: taip pirštukus įtempia, kas varžybose paima pirmą vietą!

Panašus į dieduką, vyro tėvą, kuris viską apgalvoja iki smulkmenų.

О Gabrieliaus asmenybė dar formuojasi, netrukus pasirodys jo tikrasis „aš“ – bet ir jis mane jau moki. Išmokė kantrybės.

Stebiuosi, koks jis meilus, nepaisant karčios kūdikystės patirties.. Vos gimusiam jam diagnozavo stuburo auglį, jis verkdavo, tik kai jau tikrai nebegalėdavo  kentėti. Ligoninėje visi tuo stebėjosi , o aš supratau: jeigu šis mažas žmogutis taip laikosi, kaip galiu verkšlenti?

Kai, regis, daugiau nebegaliu, prisimenu tą laiką, kai staugiau į pagalvę, o pusės metukų sūnelį  jau atsigavusį  po trijų stuburo operacijų,  ketvirtąkart staiga išvežė į operacinę. Padariau viską, ką galėjau, kad tik tų komplikacijų  nebūtų – ir vis tiek išvežė mano vaiką, pjovė per tą pačią vietą, per pilvuką... Pasijutau visiškai bejėgė, meldžiau Dievą, kad tik liktų gyvas.. Tada ir prisakiau sau: kai bus blogai, prisimink tai, ir visos šiandienos bėdos atrodys vieni juokai...“

Surasti atskaitos tašką

„Fizikoje svarbu rasti yra atskaitos tašką, ir aš jį suradau gyvenime. Man tai diena , kai supratau, kad viskas Dievulio valioje. Palygink, ir žinosi,  kad ištversi bet kokią naują bėdą.

Taip, po auglio pašalinimo mūsų mažajam liko paralyžiuotos kojytės. Bet su tokia diagnoze jis vaikštynėje bėgioja paknopstom, priešingai  prognozei!  Pats nusprendė, kad vaikščios!

Tai paaiškėjo, kad atvežiau jam neįgaliojo vežimėlį: galvojau, atėjo laikas: bando keltis ant rankyčių, tai jomis galės pats sukti ratus ir judėti savarankiškai. Bet nieko panašaus, net įsodinti jo į vežimą nepavyko! Šliaužti, netgi ropoti –  prašom,  taip taip, ropom į tikslą, nors su tokia judėjimo negalia tai labai reta.

Gabrielius pats pasirinko atkakliai irtis pirmyn. Šiandien pirmąkart savarankiškai padarė kokius 5 žingsnius. Dar tik vandenyje, Santaros klinikų Reabilitacijos centro baseine, bet jo dugnu ėjo pats, nepalaikomas, nesiremdamas rankytėmis. Laikė pusiausvyrą, išbandė, ką reiškia vaikščioti. Manau, tai proveržis, o juk atrodė,  kad teks visa tai mesti, nes ligoninės aplinkos Gabrielius tiesiog nebeperneša, nors naujoje vietoje, lopšelyje,  iškart veržėsi  ropoti prie vaikų ir žaislų.

Šiandien esu laimingiausia pasaulyje! Mudu su Gabrieliu – ne ligoninėje, ne operacinėje, o namuose, mūsų tėtis parskrido savaitgaliui namo, kiti trys vaikai  mane džiugina, o jeigu kartais ne – visi sveiki gyvi...“

Vyras iš viso tobulas

„O mano vyras iš viso tobulas! Tai todėl, kad kadaise maldavau Dievą, kad duotų  man gerą vyrą. O  už ką Robertui atiteko tokia žmona, čia jau jo problemos – matyt, nemeldė Dievo geros... (linksmai juokiasi).

Na, bet jis sako, kad myli mane, ir aš tuo tikiu, nesiginčiju. Jis mūsų šeimos  maitintojas, dirba užsienyje, labai ilgisi mūsų – bet  kaip Lietuvoje tokiai šeimai  išgyventi?

Mudu susitikome, kai buvau 23-ejų magistrantė, visiškai subrendusi. Gerai,  kad Robertas atsirado būtent tada – žinojau, kad noriu šeimos.

Štai atsakau į jūsų klausimą: vaikų norėjau dar vaikystėje, daug vaikų! Dėl to buvau nepopuliari tarp bendraamžių, kai berods šešerių ar penkerių kėlėme klausimą, iš kur atsiranda vaikai.: „Nes suaugę bučiuojasi!“ , „Bet aš tai tų vaikų nenoriu", „ Ir  aš ne... “ , „O aš noriu!“

Taip,  aš vienintelė norėjau vaikų, nors nedievinau jų ir prie svetimų nepuldavau: pirma juk turi priprasti prie vaiko, kaip ir prie bet kurio žmogaus.

Tačiau visada  randu su vaikais bendrą kalbą, gal todėl, kad jaučiuosi esanti jų lygio. Dirbti su vaikais man kaifas,  pavyksta sudominti net chuliganėlius. Stovykloje buvo berniukas su autizmo sutrikimu, jo mama sakė – na ne, manasis tikrai ne! Tačiau jis taip noriai,  kruopščiai darė darbelius... Reikia kūrybiškumo, reikia gebėti vaikui tai pasiūlyti.

Žinojau,  kad savų vaikų  turėsiu  keturis. Iš kur? Paauglės žaidėme žaidimą „Ateivi, papasakok mano ateitį“ , ir „ateivis“ paporino, kad turėsiu keturis vaikus: pirma atsiras trys vienas po kito, paskui – dar vienas, o mano vyras bus kitos tautybės,  vardas iš raidės „R“....

Gal pati įsikalbėjau, bet  Robertas yra lenkas,  aš – rusė, jis pirma sakė, kad mums vieno vaiko užteks. Jau du?  Tebūnie du, jei labai reikia... Trys?  Na, reikia ir valstybei duoklę atiduoti... 

O  Gabrieliukas  atsirado mums netikėtai. Prieš pat disertacijos gynimą jį pagimdžiau.“

Apsiginti  padėjo draugystė

„Kai sūneliui gimus atsitiko ta nelaimė, mano disertacijos gynimas  nusikėlė metams. Fizikos institute manęs nelaukė ir netrukdė, leido būti su kūdikiu ligoninėj, kiek reikės, o aš jau susitaikiau su mintim, kad nebesiginsiu: juk daktarinio darbo pabaiga sunkiausia, tam reikia jėgų, o po visų operacijų tų nebeturėjau.  

Tačiau su vadovo ir kolegų pagalba pabaigiau, net apsigyniau. Man labai, labai padėjo mano vadovas ir mokslo draugai! Buvo ir taip – raminu Gabrielių ant rankų, o buvęs bendrakursis spausdina, ką jam diktuoju... Stebiuosi savo draugais – jie sėdėdavo su manim vakarais,  aukojo savo laiką...  Mano vyras – inžinierius mechanikas, bet ir jam teko: turėjo išklausyti mano gynimosi repeticijas!

Draugystė, ištikimybė man  labai svarbu. Internate taip troškau draugauti, tačiau ten patyriau ir skaudžių vaikiškų išdavysčių. Negaliu būti viena –  galbūt iš čia tas noras turėti daug vaikų? Pati namuose  augau kaip vienturtė, nes 123-ka metų vyresnis  brolis negyveno kartu. Jis dabar pasaulio čempionas svorių kilnojimo rungtyje, o pradėjo sportuoti dėl sveikatos bėdų.“

Po treniruotės išeina pakylėta

„Ne, aš tikrai nebūsiu kultūrizmo čempionė, bet man žiauriai patinka sportuoti. Tiktai dabar,  kai Gabrielius pratinasi prie darželio, jau galiu sau leisti lankyti treniruotes, ir svorio numečiau. Bet visų pirma man tai atgaiva: po treniruotės išeinu pakylėta, žinau,  kad esu sveikesnė, be vargo pakelsiu Gabrielių...

Pačiai su savimi pabūti, su šuniu palakstyti – man to reik!  Vyro nėra name, tad paaimanuoju vyresnėliui: „Robertėli, aš stora, man reik bėgioti, bėgsi rytoj  kartu?“  Jis „pasirašo“ ir pareigingai kelia mane rytojaus ryte, o aš – „ Ne, tik ne šiandien...“ –  „Mama, tu sakei, kad esi stora, todėl mums reikia pabėgioti.“  Stengiamės dėl to abu, kiek galim!

Tačiau griežti rėmai –  ne man. Prisiverčiu  kitaip, kalbindama save –  na, tik pabandyk, bent žingsnelį padaryk, bent kilometrą nubėk... Mano  vyras  žino, kad manęs negalima spausti, negalima man drausti. 

„Keturių vaikų motina,  ar išprotėjai – nusidažyti kasas žaliai?“ – „Alio? Užrašykit mane, parašau, plaukų dažymui, ar žalių dažų turit?“ Visada norėjau žalių plaukų, nes mano juodi (smagus juokas).“

Mamos fizika ir metafizika   

„Dėl kitų dalykų mudu su vyru gerai sutariam. Robertas geba viską nuleisti juokais, ir būtent tada, kai to reikia. Žino, kada juokauti negalima, o jei  man užeina „didysis pyktis“ , neatsako tuo pačiu,  leidžia man ramiai pabūti vienai.

Štai ir dabar, vos iš lėktuvo išlipusiam,  pranešiau, kur vyksim, kad jam teks pasaugoti miegantį Gabrieliuką mašinoje, kol duosiu interviu... Taikiai atsiduso ir atsivertė darbo laptopą.

Esu emocinga, nors ir uždara, bet taip norisi pasakyti, kodėl ryžausi viešai kalbėti – juk tai man visiškai nauja patirtis.

Kai susidūriau su vaiko negalia  neradau sau vietos, visur ieškojau pagalbos,  juk, susidūrus su tokia diagnoze, pasaulis sugriūna: kaip išbūti, kaip gyventi su tokiu skausmu? Kaip priimti savo kūdikio negalią? Tačiau pagalbos neradau, niekas man neatsakė, nors ir psichologės klausiau, ir internete naršiau...

Kodėl nėra šveičiamosios literatūros apie tai, ką mamos išgyvena tokias atvejais? Kaip gebėti grįžti į darbą, gyventi toliau ? Kodėl apie tai niekas nekalba atvirai, nerašo?

Tik Niko Vujičičiaus  knygoje radau vieną puslapį –  kaip jo mama priėmė jį tokį, be rankų ir kojų. Kol nežinai, kad visoms kyla blogų minčių, galvoji, kad esi baisi motina, bet,  pasirodo, ne viena tokia.... Tokia jau žmogaus, moters, mamos fizika ir metafizika.
   
Žinoma, mūsų vyresnėliams taip pat nėra lengva, jie dėl Gabrieliuko labai stengiasi –  visi kol kas šokame pagal mažiausiojo dūdelę. Tačiau dabar jie  kitaip  žiūri į bendraamžius su intelekto negalia, kurie jau ateina į klasę. Robertas mokytojai su tokiu klasės draugu padeda tvarkytis, nors pykdavo –  kodėl jis toks, vaikai iš jo juokiasi! 

„O tu mėgink stabdyti patyčias“ , – sakau.

Vaikai su negalia integruojami tam neparuošus nei suaugusiųjų,  nei kitų vaikų, o žmogaus pasaulio pažinimo pamokose  nėra net skyrelio apie negalią! Yra vaikų lytinis švietimas –  kodėl gi  švietimo dėl negalios nėra? Mes šeimoje kalbamės apie tai. Nežinia,  kas bus ateity, visko dar bus.... Bet nebepametu savojo atskaitos taško. Šiaip ar taip, šį savaitgalį būsime visi kartu, ir aš esu laimingiausia pasaulyje žmona ir mama...“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.