Moksleiviai žinių semiasi iš kaimyninių šalių – Lietuva jiems per maža

Moksleiviai žinių semiasi iš kaimyninių šalių – Lietuva jiems per maža Patricija Jovaišaitė     Kai Lietuva išnaršyta skersai ir išilgai, o bastytis po akropolius nebesinori, nebelieka nieko kito, kaip tik kelti sparnus ir plėsti savo akiratį.

 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Patricija Jovaišaitė

May 29, 2017, 2:55 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:20 PM

Daugiau nei šimtas mokinių ir juos lydintys pedagogai nepabūgo ilgos kelionės autobusu ir išsiruošė į kaimyninę Estiją, o tiksliau, į Tartu mieste esantį mokslo muziejų AHHAA. Jei knieti išbandyti astronautų teniruoklį, pamatyti įvairių ligų pažeistus organus, o gal net apsilankyti vieninteliame Europoje sferiniame planetariume – ši vieta visa tai suteiks. Ir dar daugiau.

Vienas moderniausių muziejų Europoje

    „Atvirai pasakius, ten aš patyriau tikrą emocijų karuselę. Nuo nuostabos, patirtos pamačius gudrų fizikos panaudojimą, iki gilaus sukrėtimo pamačius įvairius išsigimimus, paprasčiausiai užmarinuotus stiklainiuose... negaliu tiksliai pasakyti, kas labiausiai patiko mano draugams, bet tikrai žinau, jog šios kelionės dar ilgai nepamiršime!“ – iki šiol įspūdžių kupina Emilija Vilčinskaitė. 

Ji – viena iš žingeidžiųjų, lankanti Kėdainių „Šviesiojoje“ gimnazijoje esančią verslininkės Jolantos Blažytės iniciatyva įkurtą „Sėkmės ir lyderystės mokyklą“. Mokyklą be sienų, atvirą, nuoširdžią, įtraukiančią ir  skatinančią tobulėti. 

    „Tai vieta ir erdvė, kurioje kiekvienas yra išklausomas, priimamas toks, koks yra, kur nereikia vaidinti „geresnio“, kur gali būti paprastas ir nuoširdus tiek su savimi, tiek su supančia aplinka ir žmonėmis. Žinojimas, kad esi reikalingas, kad žmonės, dirbantys mokykloje, labai stengiasi dėl kiekvieno vaiko, įsiklauso į kiekvieno poreikius ir pageidavimus ir padaro viską, kas tik yra įmanoma, o kartais ir neįmanoma, atveria didesnes galimybes kiekvieno asmeniniam tobulėjimui. Jei tik būtų įmanoma, esu giliai įsitikinus, kad kiekvienas Lietuvos miestas ar miestelis norėtų turėti tokią emocinio, dvasinio bei protinio intelekto lavinimo mokyklą, į kurią galėtų eiti su dideliu noru, kur jaustųsi atsipalaidavęs, įgijęs žinių ir gebėjimų, pritaikytų kiekvieno poreikiams. Mokiniai ugdomi ta linkme, kad nejaustų artėjančių egzaminų ar standartizuotų testų baimės, išmoktų suprasti kitą, susikalbėti tarpusavyje, o, svarbiausia, išmoktų jausti pagarbą mokytojams ir mokiniams, tad jiems visiems tiesiog būtų be galo gera būti kartu ir mokytis vieniems iš kitų“ – pasakoja vieno iš mokinių mama Dalia Vilčinskienė. Kitų vaikų, dalyvavusių tiek pastarojoje kelionėje į Tartu, tiek ir nuolat vykstančiuose patyriminiuose žygiuose ar asmenybių ugdymo stovyklose, tėvai sako, kad jie, ko gero, labiau nei jų atžalos laukia šių išvykų, nes iš jų grįžę vaikai dalijasi patirtimi ir pasakoja tokius dalykus, kurių tėvų niekas niekada nemokė. 

    „Tėvai daug dirba, turi savų pareigų, rūpesčių ir retai prisiruošia išvažiuoti už Lietuvos ribų ir praplėsti vaikų akiratį, o ir patys tokių galimybių savo laiku tikrai neturėjo – tad kai dabar, grįžęs sūnus ar dukra pasakoja apie Tartu AHHAA mokslo centre matytus užkonservuotus embrionus, išbandytus reaktyvinių lėktuvo simuliatorius ar pasivažinėjimus dviračiu ant lyno kelių metrų aukštyje, visa tai užima kvapą ir apima didžiulis pasididžiavimas – mano vaikas turi daugiau galimybių nei jų turėjau aš – valio! – tėvų įspūdžius pasakoja Kėdainių „Šviesiojoje“ gimnazijoje veikiančios „Sėkmės ir lyderystės mokyklos“ grupių kuratorė ir programų rengimo grupės narė, anglų kalbos mokytoja ekspertė Gitana Kaupienė.

Vaikų patirtis turi išliekamąją reikšmę

    „Manau, kad tėvai keičiasi kartu su vaikais, nes organizuojamos įdomios veiklos įtraukią daugelį tėvų, mes pradedame kitomis akimis žiūrėti į savo atžalas, „atrandame“ juos iš naujo ir kuo toliau, tuo geresnėje šviesoje, o be to, vaikai dalijasi įgytomis žiniomis, pasakoja asmeninius išgyvenimus, įgytas žinias pritaiko praktiškai kasdieniniame gyvenime. 

Tėveliai mokytojams labai dažnai dėkoja po vykusių veiklų, iš kurių vaikai grįžta labai patenkinti. Kad su vykdomomis veiklomis galėtų susipažinti kuo daugiau bendruomenės ir ne tik jos narių, nuolat veiklas įamžiname nuotraukose, filmukuose, kuriuos viešiname „Sėkmės ir lyderystės mokyklos“ „Facebook`o“ paskyroje, „Instagram`e“ ar mokyklos svetainėje. Malonu skaityti pozityvias, kupinas dėkingumo tėvelių padėkas: „Ačiū! Ačiū! Ačiū! 

Vaikai po kiekvienos kelionės grįžta pasisėmę tiek daug gerų emocijų, kad visai šeimai jų pakanka kone mėnesiui. O tai geriausia, ką gali išgyventi šeima“ – pasakoja dar vieno moksleivio mama Irmina Kaklauskienė.

Vienintelė tokia Lietuvoje

    Kėdainiuose jau treti metai ugdymą organizuoja vienintelė tokio tipo Lietuvoje neformaliojo švietimo  įstaiga „Sėkmės ir lyderystės mokykla“, pasitelkianti partnerius, kurie jau turi patirties vienoje ar kitoje veiklos srityje. Betarpiškai bendradarbiaujant su koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininke Jolanta Blažyte, sukurta trejų metų programa, pagal kurią pradiniame etape ugdoma mokėjimo mokytis ir komunikavimo kompetencijos. 

Mokiniai supažindinami su įvairiomis greito įsiminimo ir greitojo skaitymo, teksto suvokimo technikomis. Tobulinami kūno kalbos ir viešojo kalbėjimo įgūdžiai. Mokiniai klausėsi veidotyros specialistų paskaitų. Patyriminių užsiėmimų metu mokiniai mokėsi dirbti komandoje, priimti kompromisinį sprendimą ir spręsti konfliktus. Didelis dėmesys skiriamas savęs ir aplinkinių pažinimui, savanorystės įgūdžių ir vertybinių nuostatų formavimui, mokėjimui inicijuoti ir prisiimti atsakomybę.

    Šiuo metu „Sėkmės ir lyderystės mokykloje“ mokosi 104 septintų, aštuntų bei devintų klasių mokiniai, ugdymas vyksta penkiose grupėse.  Kiekvieną penktadienį į Kėdainių „Šviesiosios“ gimnaziją jie susirenka iš dar trijų Kėdainių miesto progimnazijų. Ir kiekvieną dieną čia jų laukia naujas nuotykis, kuris, tikėtina, taps didžiuliu tramplinu gyvenime tampant sėkmingu savo srities lyderiu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.