Iki ašarų: be rankų ir kojų gimęs berniukas sugeba pasirūpinti broliuku

Be rankų ir kojų gimęs berniukas neleidžia negaliai trukdyti rūpintis savo mažuoju broliuku. Vaizdo įraše, kuriuo pasidalino trijų vaikų mama Katie Whiddon (22 m.), užfiksuota, kaip Camdenas (3 m.) bando nuraminti savo naujagimį broliuką Jaxtoną, jam paduodamas iškritusį čiulptuką.

 Camdenas čiulptuko nepaleidžia tol, kol Jaxtonas nusiramina.<br> Instagram nuotr.
 Camdenas čiulptuko nepaleidžia tol, kol Jaxtonas nusiramina.<br> Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 9:45 AM

Nepaisant to, jog Camdenas neturi galūnių, jam tai pavyksta padaryti be problemų. Šis vaizdo įrašas, nuo tada, kai mama jį įkėlė į savo „Instagram“ paskyrą, tapo tikra interneto sensacija.

Camdenas gimė turėdamas fokomelijos ir amelijos sindromus. Fokomelija yra įgimtas sutrikimas, sukeliantis galūnių išsigimimus, o amelija – gimimo defektas, kai kūdikis pasaulį išvysta neturėdamas vienos ar daugiau galūnių.

Teksaso valstijoje, JAV gyvenantis berniukas, kitą mėnesį švęsiantis 4-ąjį gimtadienį, neturi kojų, o jo rankos baigiasi ties alkūnėmis.

Paplitusiame vaizdo įraše matoma, kaip neseniai gimęs Jaxtonas ramiai guli ant nugaros, bet po to pradeda muistytis ir garsiai verkti. Pasirodo, iškrito jo čiulptukas. Nors šalia stovi sesuo Ryleigh (2,5 m.), nuraminti brolį bando vyresnysis brolis Camdenas, taip pat gulintis ant nugaros. Sumanus berniukas prisiartina prie verkiančio Jaxtono ir, naudodamasis savo veidu bei trumpesne nei įprasta dešine ranka, pakelia brolio čiulptuką, pasislenka arčiau ir įdeda jį broliui į burną. Camdenas čiulptuko nepaleidžia tol, kol Jaxtonas nusiramina.

Per 5 dienas vaizdo įrašas „Instagram“ platformoje peržiūrėtas daugiau nei 46 tūkst. kartų. Dar keli tūkstančiai internautų jį matė internetinėje svetainėje „Reddit“.

Mama Katie portalui „Daily Mail“ teigė, jog Camdenas dažnai padeda jaunesniajam broliui, rūpinasi juo.

„Camdenas, kuomet reikia paduoti čiulptuką, nuvalyti seiles, visuomet yra šalia. Šį kartą, pravirkus Jaxtonui, garsiai ištariau tuojau jam paduosianti iškritusį čiulptuką, tačiau Camdenas pasisiūlė padėti. Aš, į rankas paėmus mobilųjį telefoną, nusprendžiau visa tai įamžinti, – sakė ji. – Mums tai įprasta, tačiau pamaniau, kad draugai ir artimieji taip pat norėtų tai pamatyti.“

Moteris taip pat rašo įrašus tinklaraštyje. Dažniausiai ji kitus jaunus tėvus informuoja apie gyvenimą su galūnių neturinčiais vaikais, dalina patarimus.

Savarankiškesnis nei buvo galima manyti

2013-aisiais būdama 18-kos Katie sužinojo, jog laukiasi pirmagimio. Pasak jos, ji darė viską, ką privalo daryti besilaukianti moteris. Katie nevartojo alkoholio ir narkotikų, sveikai maitinosi ir netgi metė rūkyti. Dieną, kuomet buvo planuojama atskleisti kūdikio lytį, pasirodžiusi gydytojo kabinete, moteris labai jaudinosi. Deja, džiugi atmosfera greitai dingo.

„Kai gydytojas man pranešė naujienas apie Camdeno išsigimimus, akimirką nieko nejaučiau. Kol specialistas šluostė mano pilvą, gulėjau ir nejudėjau, o po kurio laiko iš akių pasipylė ašaros. Mano kūdikis neturi kojų, o rankos baigiasi ties alkūnėmis? Mano kūdikis? Tokie dalykai man ir mano šeimai nenutinka! Kodėl aš? Kodėl mano kūdikis?“ – emocijas, kurias tą dieną jautė, prisiminė Katie.

Jis mąstė apie dalykus, kurių jos pirmagimis niekada negalės daryti, tačiau vos tik berniukas gimė, jis įrodė priešingai. Savo sugebėjimais Camdenas kasdien stebina mamą ir tėtį Cole‘ą (23 m.).

„Žinau, kad žiūrėdami į Camdeną, daugelis jį užjaučia, tačiau vos tik jis apsipranta su aplinka ir ima veikti, aplink mus susiburia didžiulis būrys žmonių, pakerėtų sūnaus savarankiškumo, – tęsė mama. – Jis nepakartojamas. Dažniausiai žmonės komentuoja neįsivaizdavę, koks greitas Camdenas yra. Nors jis ir neturi kojų, negali atsistoti ir bėgioti, berniukas gali labai greitai apsiversti ir šliaužti. Apie žmogų nevalia spręsti pagal jo išvaizdą.“

Šiomis dienomis jis atlieka beveik viską, ką ir jo jaunesnė sesuo Ryleigh.

„Camdenas pats valgo, juda po namus, sėdasi ant puoduko, užsiropščia laiptais ir dar daugiau. Nemanėme, kad jis kada nors pats tai sugebės padaryti. Jis – savarankiškas vaikas ir nemėgsta, kai į jo veiklą kišasi kiti. Jei jam prireiks pagalbos, jis pats jos paprašys. Nepaisant jo galūnių nebuvimo ir apsigimimų, Camdenas yra sveikas. Ligoninėje lankosi tik kartą per metus, kai reikia atlikti kasmetinį sveikatos patikrinimą. Anksčiau jis lankėsi pas terapeutą, tačiau daugelį dalykų daryti išmoko pats, – teigė Katie. – Jo problemų sprendimo įgūdžiai – įspūdingi, Camdenas retai kada pasiduoda, o jei kas nors ir nepavyksta, jis nenusimena. Kol sūnų sups mylintys ir jį palaikantys žmonės, Camdenui pavyks viskas.“

Šiuo metu berniuko tėvai taupo pinigus kojų protezams, o kai Camdenas paaugs ir jei pats to norės, galbūt įsigis ir skirtus rankoms.

Šeima taip pat stengiasi skleisti kuo daugiau informacijos apie kitokias galūnes, taip fizinius skirtumus nusprendė pavadinti ši bendruomenė, turinčius žmones.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.