Mirštančio sūnaus klausimas pribloškė vėžiu sergančią motiną

„Mama, ką reiškia žodis „galutinis“? – savo motinos, kuri serga nepagydomu vėžiu, paklausė 11-metis berniukas, taip pat kovojantis su šia baisia liga. 32 metų Jacqueline Rowley iš Liverpulio (Didžioji Britanija) sūnui Cameronui vėžys buvo diagnozuotas vos 11-os.

 Cameronas tiek reikalavo atsakymo, kad motinai nebuvo kur dėtis – ji atskleidė sūnui žiaurią tiesą, kad jis greitai mirs.<br> Facebook nuotr.
 Cameronas tiek reikalavo atsakymo, kad motinai nebuvo kur dėtis – ji atskleidė sūnui žiaurią tiesą, kad jis greitai mirs.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 10:59 AM

Po to, kai vaikas motinai uždavė šį klausimą, ji turėjo jam paaiškinti, kas jo laukia – mirtis. Pati Jacqueline apie tai, kad serga šia sunkia liga, sužinojo prieš 6 metus. Jos smegenyse buvo rastas piktybinis navikas, rašo „Daily Mail“.

Širdį draskantį klausimą savo motinai berniukas uždavė po to, kai šeima sužinojo, kad jis serga nepagydoma vėžio forma. Motinai gydytojai pranešė, kad jos sūnui liko gyventi apie dvi savaites.

Cameronas tiek reikalavo atsakymo, kad motinai nebuvo kur dėtis – ji atskleidė sūnui žiaurią tiesą, kad jis greitai mirs.

Mažai valgė ir prašė apkabinimų

Buvo praėję vos 6 metai po to, kai tokią pačią negailestingą diagnozę iš gydytojų buvo išgirdusi ir pati Jacqueline. Jos smegenyse buvo rastas auglys. Atlikus net 5 operacijas paaiškėjo, kad viso auglio iš moters galvos nepavyks pašalinti.

Nepaisydama to, dviejų vaikų motina grįžo į namus, o trejus metus, lankydamasi ligoninėje dėl chemoterapijos ir radioterapijos procedūrų, sugebėjo prižiūrėti vaikus. Cameronas tuo, kad blogai jaučiasi, pradėjo skųstis būdamas vos 8-erių.

„Jis pradėjo pasakoti, kad neturi draugų ir visi jo nemėgsta. Sūnus negalėjo paaiškinti, kodėl taip yra. Jis mažai valgė ir nuolat prašėsi apkabinamas. Tąkart neatkreipiau į tai dėmesio – pamaniau, kad vaikas tiesiog jaudinasi dėl atostogų su tėvu (su kuriuo mes esame išsiskyrę), mat ten nebus manęs“, − pasakojo Jacqueline.

Tačiau kai berniukas grįžo iš atostogų, motina ir pati pastebėjo, kad kažkas yra negerai. Jo pilvukas buvo išsipūtęs lyg besilaukiančios moters. Moteris iškart nuvežė sūnų pas gydytojus.

Ligoninėje moteris ir sužinojo kraują stingdančią žinią – jos sūnus kovoja su negailestinga ir žiauria vėžio forma, o jam liko gyventi dvi savaitės.

„Buvau sugniuždyta, tačiau, kita vertus, man kiek palengvėjo, kad dabar bent jau žinome diagnozę. Cameronas jautėsi kaip nesavas, o aš net nežinojau, kas jam yra – tai mane varė iš proto“, − kalbėjo motina.

Kreipėsi į JAV specialistus

Berniukui buvo diagnozuota itin reta vėžio forma – ja suserga vos 2-3 žmonės iš 500 tūkst.

„Prieš imdamiesi visko, ką tik įmanoma padaryti, gydytojai turėjo susisiekti su Jungtinių Amerikos Valstijų specialistais, nes tiesiog nežinojo, kaip kovoti su tokia vėžio forma.

Cameronas buvo operuotas ir tuoj pat gavo chemoterapijos kursą. Tačiau man buvo pranešta, kad daugiau nieko padaryti neįmanoma. Chemoterapija tik šiek tiek padėjo pratęsti sūnaus gyvenimą“, − pasakojo Jacqueline.

Taigi, kai sūnus paklausė, ką reiškia žodis „galutinis“, motina teigė tiesiog privalėjusi jam paaiškinti apie jo ligą. Ji turėjo pasakyti berniukui, kad šis greitai iškeliaus Anapus.

„Pasakiau jam, kad tai tokia vėžio forma, kuri nepagydoma. Su tokia liga jis mirs net tada, kai bus senas – mirsiu ir aš, jo mama. Tie žmonės, kurie neserga „galutine“ vėžio forma, mirs neturėdami šios ligos“, − kalbėjo motina.

Norėtų gyventi iki 40-ies

Tai, kad sūnus iškeliaus anksčiau, nei ji pati, Jacqueline buvo sunkiausia – bet net ir su šia žinia moteris turėjo susitaikyti.

„Galėjau sėdėti ir raudoti, ir kai kuriomis dienomis jaučiuosi išties palūžusi, bet žinau, kad tai nieko nepakeis. Stengiuosi kiek tik įmanoma į viską žiūrėti teigiamai. Nenoriu, kad vaikai matytų mane palūžusią ir sugniuždytą“, − sakė ji.

Negana to, pati Jacqueline sužinojo, kad kitas navikas rastas jos nugaros smegenyse. Moteriai nuolat atliekamos chemoterapijos procedūros – ji geria tabletes būdama namuose. Jos sūnui Cameronui chemoterapija taikoma kas trys savaitės.

„Akivaizdu, kad mano vėžys nusprendė – vieno auglio negana. Kai kurie žmonės turi keletą skirtingų namų atostogoms – mes tiesiog turime keletą ligoninių. Būsiu laiminga, jei gyvensiu iki 40-ies metų“, − kalbėjo moteris.

Kitas sūnus jaučiasi išduotas

Moteris apgailestauja, kad jos ir vyresniojo sūnaus ligos itin paveikė mažąjį Camerono broliuką – 8-erių Ethaną. Jis nesupranta, kodėl Cameronui kartais galima neiti į mokyklą.

„Jam atrodo, kad mama labiau myli Cameroną ir dėl to leidžia jam neiti į mokyklą ar neruošti namų darbų. Taip pat dėl didesnės meilės broliui leidžiu jam miegoti savo lovoje ir dažniau apkabinu.

Kartą, kai Ethanas lankėsi pas gydytojus, po vizito jis manęs paklausė, ar dabar, apsilankęs ligoninėje, jis bus toks pats kaip Cameronas“, − sakė motina.

Chemoterapija neišgydys Camerono, tačiau šios procedūros leidžia jam gyventi kiek ilgiau, nei buvo prognozuota. Be šių procedūrų vaikas gyventų ne ilgiau trijų mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.