Caritas motinos ir vaiko namuose šiemet – šiek tiek jaukesnės šventės

Vilniaus arkivyskupijos Caritas motinos ir vaiko namuose gyvenančios moterys šiemet Kalėdas pasitiks jaukesnėje aplinkoje. Prieš pat šventes išsipildė jų gyventojų svajonė – pagaliau buvo atnaujinta virtuvė.

 Caritas motinos ir vaiko namuose nuolat gyvena 12 mamų su savo atžalomis.<br> Caritas nuotr.
 Caritas motinos ir vaiko namuose nuolat gyvena 12 mamų su savo atžalomis.<br> Caritas nuotr.
 Caritas motinos ir vaiko namuose nuolat gyvena 12 mamų su savo atžalomis.<br> Caritas nuotr.
 Caritas motinos ir vaiko namuose nuolat gyvena 12 mamų su savo atžalomis.<br> Caritas nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 10:06 AM

Kaip sako motinos ir vaiko namų vadovė Vida Neverovič-Morkūnienė, net ir tokios iš pažiūros smulkios detalės, kaip jauki buitis, yra labai svarbios, siekiant išmokyti moteris naujų socialinių įgūdžių ir padėti joms pradėti naują gyvenimą.

Caritas motinos ir vaiko namuose, kuriuose nuolat gyvena 12 mamų su savo atžalomis, teikiama įvairiapusė socialinė bei psichologinė pagalba vienišoms besilaukiančioms moterims bei mamoms, auginančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus. Kai kurios jų neturi kur gyventi, nes augo asocialioje aplinkoje. Kitos turi savo namus, bet negali juose gyventi dėl patiriamo smurto.

Kaip teigia V. Neverovič-Morkūnienė, šiuose namuose moterims stengiamasi suteikti visą būtiniausią pagalbą ir žinias, kurios reikalingos siekiant pradėti naują, savarankiško gyvenimo, etapą. Čia siekiama sukurti sąlygas, kurios būtų kuo artimesnės namų aplinkai, kad mamos su vaikais jaustųsi kaip įmanoma jaukiau.

„Mūsų specialistai teikia socialinę-psichologinę pagalbą, bet jie negali sukurti jaukumo, namų šilumos. Mano galva, žmogui, siekiančiam pakeisti savo gyvenimą, jį supanti aplinka yra labai svarbi. Įstaigoje gyventi nėra paprasta. Juk kiekviena moteris nori savo namų. Kuo supanti aplinka bus į juos panašesnė, tuo labiau padėsime moteriai apsiprasti, įgyti tolesniam gyvenimui būtinų įgūdžių“, – sako ji.

Anot V. Neverovič-Morkūnienės, šį tikslą pasiekti ne visada paprasta. Tam, kad įgyvendintų būtiniausius projektus, Caritas arba teikia paraiškas finansavimui gauti, arba ieško rėmėjų. Naują virtuvę Vilniaus senamiestyje esantiems Caritas motinos ir vaiko namams padovanojo nekilnojamojo turto projektų vystytojai „VPH“.

„Kūčių mes visada labai laukiame. Mūsų namuose gyvenančios moterys per šventes paprastai pasilieka čia, nes paprasčiausiai neturi, kur vykti. Visada su jomis kartu ruošiamės, sėdame prie stalo. Šiemet jau būsime naujoje, jaukioje virtuvėje. Moterims, kurios keičia savo gyvenimus, tokios detalės iš tikrųjų labai svarbios ir esame už tai labai dėkingi“, – teigia V. Neverovič-Morkūnienė.

Kaip teigia „VPH“ akcininkas Jamie Torpey, bendrovė pasirinko socialinės atsakomybės kryptį, kuri yra artima jų veiklai. Jis tikisi ateityje į paramos projektus įtraukti ir daugiau rinkos atstovų.

„Siekiame suteikti paramą srityje, kurią gerai išmanome – padėti statybų, patalpų įrengimo darbais. Kreipėmės į Caritas ir pasidalinome savo idėja pagerinti jų centro buitį. Jie labiausiai norėjo, kad padovanotume naują virtuvę. Už tai, kad šį norą įgyvendinti pavyko dar iki švenčių, esame dėkingi ir prie projekto prisijungusiems partneriams“, – sako jis.

Prie pagalbos Caritas motinos ir vaiko namams prisijungė statybų bendrovė „UAB Binkauskas ir Stašinskas“. J. Torpey teigimu, ateityje bendrovė „VPH“ planuoja ne tik vykdyti daugiau panašių paramos projektų, bet ir pasiūlyti prie jų prisidėti dar platesniam savo partnerių ratui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.